23 döda i polska gruvolyckan
POLEN, Ruda Slaska: En man tänder ett ljus framför Halemba kolgruvan den 23 november 2006 i Ruda Slaska för att visa sin aktning för de 23 gruvarbetare som dog i olyckan. Tjugosex gruvarbetare mellan 21-59 års ålder, som hade varit anställda av en utomstående entreprenör, hade arbetat i shaktet på 1.000 meters djup när explosionen inträffade. AFP PHOTO BARTEK WRZESNIOWSKI


Dödssiffran efter gruvolyckan i Polen i tisdags har stigit till 23. De två arbetare som saknades har hittats döda. Bara tre undkom oskadda efter explosionen i kolgruvan.

Dödssiffran efter gruvolyckan i Polen i tisdags har stigit till 23. De två arbetare som saknades har hittats döda.

Därmed står det klart att ingen överlevt olyckan utom de tre som strax efter metangasexplosionen i tisdags kunde ta sig upp ur gruvan själva.

Sammanlagt 26 arbetare var nere i schakt 506 i Halembagruvan i södra Polen när den våldsamma gasexplosionen inträffade. Schaktet skulle läggas igen och de var därinne för att hämta maskiner.

Av de 23 som blev kvar lyftes sex döda upp i tisdags. Ytterligare två döda hade setts men inte kunnat bärgas.

Ett intensivt räddningsarbete inleddes för att nå fram till de 15 som saknades, men i dag meddelades att alla var döda.

– Vi sökte efter våra kolleger som arbetade här med oss, men redan från början var hoppet väldigt svagt att de skulle ha klarat sig, sade ledaren för räddningsmanskapet Jan Gaura till journalister och familjer utanför gruvan.

Den här explosionen var så kraftig att jag tror att de inte hade en chans, sade han med bruten röst, medan regnet rann längs hans koldammiga skjorta.

President Lech Kaczynski besökte gruvan i onsdags och sade då att en offentlig utredning ska göras för att ta reda på orsaken till olyckan. Han sade att han fått indikationer på att en del av arbetarna inte var erfarna nog för uppgiften.

Schakt 506 skadades vid en olyckshändelse i mars i år och skulle stängas. De 26 arbetarna höll på med förberedelserna för stängningen.