23-årig arméveteran dog utan vård på militärsjukhus
En arméveteran dog på ett sjukhus då han för stunden inte hade nog med pengar för den behandling han behövde. Hans familj protesterade utanför sjukhuset och visade upp en bild på honom. (Foto: Epoch Times)


Armesjukhus nummer 324 i staden Chongqing i Sichuanprovinsen anklagas för att inte ha behandlat en patient på grund av problem med betalningen, något som resulterade i att den 23-årige arméveteranen dog.

Han hade deltagit i räddningsarbetet efter den stora jordbävningen förra året. Veteranens familj protesterade utanför sjukhuset den 13 maj och höll upp bilder och banderoller med slagord. Tusentals människor anslöt sig till protesten på eftermiddagen och folkmassorna ledde till trafikkaos runt sjukhuset.

En invånare i Chongqing med namnet Li sade att demonstranterna inte var nöjda med hur sjukhuset behandlat den avlidne. De vägrade att hjälpa honom för att han inte hade några pengar just vid det tillfället och han dog som en följd av detta. Folkmassorna lämnade inte platsen förrän vid 20-tiden då beväpnad kravallpolis anlände till platsen. Enligt uppgift ska även några demonstranter ha skadats vid en sammanstötning med polisen.

Li sade att många armésjukhus har öppnat för allmänheten och inte längre skiljer sig från allmänna sjukhus. Veteraner kan också behöva betala för att få träffa en läkare. Enligt Li är det vanligt att sjukhus tar betalt innan de ens ger akutsjukvård.

Enligt Hongkongbaserade Information Center for Human Rights & Democracy samlade protesten vid en tidpunkt över tiotusen personer. Folkmassan försökte bryta sig in i sjukhuset. Kravallpolisen tog familjens banderoller och foton på sonen. Under konflikten skadades minst tio demonstranter. Polisen förde bort offrets familjemedlemmar och ingen visste var de var någonstans när denna artikel skrevs.

Radio Free Asia ringde sjukhuset den 15 maj med fick inget svar. Beijiangdistriktets allmänna säkerhetsbyrå vägrade låta sig telefonintervjuas. En anställd vid byrån sade till reportern:

– Vi kan inte prata om det inte godkänns av vår överordnade. Kom hit och intervjua oss istället.

Enligt information på internet hade den avlidne lämnat armén. Han deltog i räddningsarbetet efter jordbävningen i maj förra året. Enligt ett vittne föll han den 9 maj från femte våningen på en byggnad och togs till armésjukhus nummer 324 med ambulans. Sjukhuspersonalen krävde att familjen skulle betala 20 000 yuan i förskott innan de ens skulle undersöka honom. Mannen var ännu vid liv och bad läkaren att hjälpa honom först och hans mor sjönk ner på knä och bad läkaren hjälpa sonen, men han vägrade. Familjemedlemmarna var tvungna att ge sig iväg och försöka få ihop pengarna. När de kom tillbaka efter fyra timmar hade sonen redan dött. 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16889/