21 Jump Street - parodi på serien
Skådespelarna Channing Tatum och Jenna Dewan poserar under Columbia Pictures premiär av '21 Jump Street' som hölls på Graumans Chinese Theatre den 13 mars 2012 i Hollywood, California. (Foto: AFP/Joe Klamar)


  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Phil Lord & Chris Miller
  • Medverkande: Jonah Hill, Channing Tatum, Ice Cube, Brie Larson, Dave Franco, Rob Riggle m fl.
  • Kommer ut: 120829

Det är alltså tal om ytterligare en filmatisering av en gammal dammig 80-talsserie. Serien var för det mesta ett tungt drama som handlade om poliser som gick undercover på skolor för att stoppa unga brottslingar. Det här är dock, rent ut sagt, en parodi. Och detta gör mig en aning besviken, även om det bitvis är riktigt roligt.

Det är Jonah Hill (f. 1983) som ligger bakom detta projekt. Han skrev storyn (filmens upplägg, karaktärer och liknande, men alltså inte själva manuset) och står även med som ”executive producer”. Vi pratar alltså om en eldsjäl här. Detta är en aning konstigt, eftersom Hill ju egentligen är lite för ung för att ha sett originalserien, ”21 Jump Street” (Stephen J. Cannell & Patrick Hasburgh, USA, 1987-1991), när den gick på TV för första gången och alltså var som populärast. Och jag finner det en aning konstigt att han har valt att göra en komedi av det hela, med tanke på att originalserien var ett tungt ungdomsdrama, som tog upp ämnen som droger, missbruk, sex, AIDS och andra allvarliga ämnen.

För ett antal år sedan valde Michael Mann att göra en filmversion av den populära 80-talsserien ”Miami Vice” (Anthony Yerkovich, USA, 1984-1990). Filmen hette också ”Miami Vice” (USA/Tyskland/Paraguay/Uruguay, 2006) och är en blytung uppdatering av den redan ganska så tunga serien. Filmen är dessutom mycket bättre än serien, då skådespelarna är bättre, regin är bättre och fotot är snyggare. Alla som sett originalserien vet att det sistnämnda är det märkvärdigaste, eftersom serien hade extremt snyggt foto. Filmversionen är serien trogen vad gäller tema och ton samtidigt som den är uppdaterad för 2000-talet. Filmversionen av ”21 Jump Street” är en regelrätt parodi, som nog gjort många fans av serien besvikna.

Schmidt (Hill) och Jenko (Tatum) är två nyblivna poliser, som visar sig vara för klantiga för att vara ute på patrull. De förvisas därmed till undercover-programmet på 21 Jump Street, lett av Dickson (Ice Cube). Deras uppgift är att gå undercover som elever på en skola och hitta distributören av en ny drog. De är dock så klantiga att de snart har rört till det för sig ordentligt. Jenko förväxlar till exempel sitt täcknamn med Schmidts första dagen, vilket gör att nörden Schmidt måste försöka passa in bland de populära ungdomarna, medan dumskallen Jenko måste försöka passa in bland de ungdomar som läser avancerad kemi.

Det finns ett antal roliga sekvenser i filmen. En av dessa är när Schmidt och Jenko har varit tvungna att ta droger och försöker spy upp den. En annan rolig sekvens är en biljakt. Min personliga favorit är dock när Johnny Depp och Peter DeLuise oväntat dyker upp som sina gamla karaktärer. Men även om jag tycker att detta funkar ganska bra som en komedi, hade jag velat se en film som var mer trogen originalserien. Och jag tror att de flesta som sett serien håller med mig.