21 döda i sammandrabbning i Xinjiangprovinsen
Skärmdump av ett nyhetsinslag på Hongkongbaserade Phoenix TV (Skärmdump via Epoch Times).


Minst 21 personer dog i tisdags under en uppgörelse mellan muslimska uigurer och kinesisk polis i den autonoma regionen Xinjiang. Kommunistregimens myndigheter kallar det inträffade för en ”terroristattack”.

Incidenten ägde rum i orten Selibuya i Maralbishi. Enligt det lokala propagandakontoret var det tre ”samhällsarbetare” som besökte invånare, när de hittade en grupp beväpnade med knivar.

Enligt statliga medier utförde arbetarna, som är lierade med de lokala myndigheterna, något som kallas zou fang, vilket innebär att man besöker och gör en kontroll hos invånare i deras hem. I officiell propaganda ska de här besöken visa regimens ”kärlek till folket”, men i det här fallet tycks besöket ha fått motsatt effekt.

Samhällsarbetarna ringde sina överordnade, men de ska ha blivit överfallna av 14 uiguriska ”upploppsmakare” i huset, som enligt uppgift satte eld på byggnaden. När polisen kom utbröt skottlossning, och sammanlagt dödades enligt rapporterna 15 poliser och samhällsarbetare, samt sex uigurer. De övriga åtta uigurerna greps.

På nätet i Kina censurerades nyheterna om den våldsamma incidenten strikt. Orden ”Selibuya Maralbishi” blockerades på mikrobloggtjänsten Sina Weibo. Många nätanvändare ifrågasatte den officiella versionen, och frågade varför de här så kallade  samhällsarbetarna överhuvudtaget skickades till lokalinvånares hem.

Dilxat Raxit, talesperson för den Uiguriska världskongressen i exil, sade att våldsamheterna hade orsakats av att beväpnad kinesisk personal hade dödat en ung uigurisk person som en del av en upprensningskampanj från regimens sida.

”Den information som vi har fått är att myndigheterna har fyllt gatorna med beväpnad personal, med början i går natt och fram till och med nu på morgonen”, sade Dilxat Raxit via telefon från Sverige till Reuters, som intervjuade honom på onsdagen.

”Efter incidenten stängdes lokalbornas mobilnät och internet ner. I dag har det återkommit delvis, men inte helt”, sade han.

En lokalinvånare som använde pseudonymen He Yuan sade till Epoch Times att incidenten ägde rum nära den restaurang där hon jobbar. Hon sade att det kom många beväpnade poliser, som sade att undantagstillstånd gällde. Inga fordon fick passera förrän på eftermiddagen, och alla affärer som ägs av hankineser höll stängt.

– Min far har bott i Xinjiang i över 30 år. Vi har aldrig varit med om en sådan här stor händelse. Vi vet inte vad det är som har hänt på senare år, sade hon.

Epoch Times försökte ringa polisstationen för att få reda på fler detaljer, men ett svarsmeddelande sade att numret inte fanns.

Nästan hälften av regionens invånare är uigurer. De etniska motsättningarna har varit svåra under de senaste åren. 2009 utbröt upplopp mellan uigurer och hankineser i regionshuvudstaden Urumqi. Enligt officiella rapporter dödades omkring 200 personer, och de flesta ska ha varit hankineser.

Uigurer i området ger dock en annan bild, och säger att kinesiska säkerhetsstyrkor inledde en brutal aktion, och hankineser tog hämnd ute på gatorna. BBC:s korrespondent Celia Hatton noterade att utländska reportrar hade blandade erfarenheter av upploppen.

”En del reportrar kunde tala med olika människor på plats, medan andra utsattes för trakasserier och skrämseltaktiker”, skrev hon i sin analys av situationen. Hon tillade att ”möjligheten att ta reda på sanningen” inte var bättre för kinesiska journalister.

”Kinas propagandadepartement har varnat inhemska nyhetskällor för att genomföra egen, oberoende rapportering när det gäller känsliga historier från Xinjiang. De har fått order att bara trycka officiella artiklar från Kinas stora, statliga nyhetsbyråer.”

Översatt från engelska.