2015 års första ”tiger” fälld i Kinas antikorruptionskampanj
Zhang Kunsheng, en av de fyra assisterande ministrarna på utrikesdepartementet, har sparkats efter spekulationer i statliga medier om att han är inblandad i korruption eller spionage (Weibo.com)


Utländska dignitärer som besöker Kina kommer snart att märka att ett gammalt känt ansikte saknas: Zhang Kunsheng, den högst rankade av de fyra assisterande ministrarna i regimens utrikesministerium, har sparkats.

Utrikesministeriets talesperson meddelade på en presskonferens den 2 januari att Zhang sparkats för att ha brutit mot kommunistpartiets disciplinregler, vilket vanligtvis innebär korruption. Mer än så utvecklade man inte det hela.

Zhang hade en hög post inom regimens diplomatiska kretsar, precis bakom utrikesministern och sex viceministrar. Han var även chef för ministeriets protokolldepartement, där han hanterade sådant som reseplanering för kinesiska regimföreträdare utomlands, och för utländska dignitärer inom Kina.

”Antikorruptions”-kampanjen
En dag efter att ministeriet meddelat att Zhang sparkats, antydde en artikel publicerad i en blogg på regimens språkrör, nyhetsbyrån Xinhua, att anledningen var att han var inblandad i endera korruption eller spionage.

”Det är passande att säga att Zhangs avskedande är 2015 års ’första tiger’, stod det i artikeln. Med ”tigrar” menas i de här sammanhangen högt uppsatta partitjänstemän.

”Eftersom antikorruptionskampanjen inte slutade den 1 januari 2015 indikerar det att kampanjen kommer att växa under det nya året.”

Koppling till förre partiledaren
När en högt uppsatt partitjänsteman sparkas, även om det sker inom ramen för antikorruptionskampanjen, är det ofta ett resultat av intensiva politiska stridigheter inom kommunistpartiet.

– Antikorruption är bara ett annat ord för politiska strider, att inte vilja att dina politiska fiender ska utmana din egen makt, sade Liu Dong, oberoende kommentator av kinesisk politik.

I en intervju med statligt styrda tidningen Spring City Evening 2002 avslöjade Zhang sin politiska koppling till Jiang Zemin, Kinas tidigare högste ledare, och sade att den mest minnesvärda händelsen i hans diplomatiska karriär inträffade 1997.

”Det året besökte partiets ledare Jiang USA för första gången. Jag deltog i skrivandet av samtliga 27 tal som Jiang höll. Vårt team arbetade också mycket hårt med hans färdplan”, sade Zhang. Jiang och hans stora nätverk anses allmänt vara i strid med Kinas nuvarande ledare Xi Jinping, och mycket av Xis utrensningskampanj inom partiet har riktat in sig på högt uppsatta personer inom Jiangs fraktion.

Zhang visade ytterligare sin koppling till Jiang Zemin när han utvecklade sin roll i den politiska dragkampen med USA efter bombningen av den kinesiska ambassaden i Belgrad.

”1999, när vår ambassad i Belgrad hänsynslöst bombades av NATO inleddes en serie förhandlingar mellan USA och Kina”, sade Zhang. ”Vi tvingade USA att be om ursäkt fem gånger och USA hade flaggan på halv stång när kropparna av våra modiga soldater skickades tillbaka till Kina.” Den propagandasegern framhölls vid den tiden av Jiangs administration som en triumf över USA.

I ett land där medier censureras och kontrolleras hårt är det inte helt säkert om Zhang faktiskt är den första höga partitjänstemannen som rensas ut i år, men han kommer garanterat inte att vara den sista.

I ett inslag på Hongkongbaserade Phoenix Television den 3 januari sades att ”fler tigrar sannolikt kommer att rensas ut inom Kinas diplomatiska kretsar”.