2005 det varmaste året på mer än ett århundrade
(Foto: AFP/Getty Images)


Förra året var det varmaste år som uppmätts på jordens yta på ett århundrade, sade Nasas vetenskapsmän på tisdagen efter att ha undersökt yttemperaturer runt om i världen.

I hela världen var det den högsta årliga genomsnittliga yttemperaturen sedan forskare började mäta de globala temperaturerna på 1890-talet.

Det tidigare rekordet var 1998 när El Niño, ett naturfenomen som orsakas av förändringar i vindar och havsströmmar som för med sig ovanligt varmt vatten till östra Stilla havet och kyligare vatten i väst, höjde temperaturen.

Enligt Nasa var de därefter varmaste åren i fallande ordning 2002, 2003 och 2004.

James Hansen, chef vid Nasas Goddardinstitut för rymdforskning, sade emellertid att de var tvungna att uppskatta temperaturerna i Arktis genom att använda närliggande vattenstationer snarare än direkta temperaturmätningar.

Som ett resultat var det omöjligt att ännu säga säkert att 2005 varit det varmaste året, men han tillade att han var ganska säker på att det är så.

Hansen sade att det var av största betydelse att temperaturerna under 2005 nådde samma nivåer som under 1998, men utan hjälp ”århundradets El Niño”.

Under de senaste 30 åren har jordens temperatur stigit med 0,6 grader Celsius, sade Nasa. Under de senaste 100 åren har temperaturen stigit med 0,8 grader.

Uppvärmningen verkar inträffa globalt på samma gång, med de största ökningarna vid höga latituder på norra halvklotet, uppger USA:s rymdorgan.

Förra månaden rapporterade FN att de globala temperaturerna under 2005 varit nästan en halv grad varmare än medelvärdet och att oktober och juni uppmätt de högsta mätta temperaturerna någonsin på global nivå.

För att mäta temperaturer över hela världen använder forskare information från väderstationer på land samt sedan 1982 satellitmätningar från havsytan. Förr användes data från båtar för att mäta temperaturerna runt om i världen.