200-kronorsdatorn är verklighet


Många har längtat efter den och åtskilliga har försökt sälja den. Datorn under 1 000 kr har länge varit datoranvändarnas heliga graal. Nu kan den vara funnen.

Svenskar minns kanske Medison som 2007 gick ut i media och med buller och bång lovade alla som så önskade en dator för just 1 000 kronor. De gick så långt att de tog emot betalning och visade upp en laptop på en presskonferens. Men sedan blev det tyst och inga maskiner kunde levereras.

Ett mera lyckat projekt är OLPC (One Laptop Per Child, En dator per barn), ett ambitiöst projekt för skolelever i tredje världen. De säljs inte till privatpersoner utan till organisationer för 100 dollar.

De datorerna liknar dock inte våra vanliga datorer utan är mer av kommunikationsplattformar med utmärkta nätverksanslutningar, så skolelever kan dela sina arbeten med varandra.

Företaget Element14 förvånande världen när de kom med nyheten att de snart räknar med att kunna leverera en dator för 200 eller 300 kronor, beroende på modell (modell A eller B).

Det är orättvist att kalla deras produkt för en komplett dator. Det saknas låda, strömförsörjning och skärm. Trots detta innebär deras skapelse en smärre revolution.

Aldrig förr har en tillverkare kunnat visa upp ett kreditkortsstort kretskort som kan spela upp spel och video med full HD.

Företaget har publicerat imponerande speldemonstrationer på Youtube. Visserligen av ett föråldrad spel som Quake 3, men man kan inte annat än häpna över vad det lilla kortet kan åstadkomma.

Ett förväntat användningsområde är inbyggda system. Produkten är såpass billig att tillverkare inte längre behöver konstruera egna lösningar. Det tillsammans med kortets mångsidighet förväntas ge en våg av beställningar.

Element14 insåg efter en aktiv diskusion med intressenter på deras webbsida, att försäljningen bör ske genom ett etablerat företag. I Sverige kan man handla från Farnell eller RS Components.

För övrigt är Element14 webbsida ovanligt aktiv, och uppdateras fortlöpande. Där berättas bland annat att de 10 000 exemplar som tillverkades i första serien är slutsålda. Dock har bara typ B, den lite dyrare varianten med fler anslutningsmöjligheter, ännu tillverkats.

Eftersom designen är någorlunda öppen och operativsystemet antagligen blir en bantad version av Fedora/Linux, kan vi förvänta oss fler program till Raspberry Pi. Alla filformat kommer inte kunna spelas upp på grund av patentskäl. Inte för att det är tekniskt omöjligt.

Av de pengar som kunderna betalar för produkten går en viss del till patentinnehavare för vissa omkodare av digitala signaler, som behövs för att spela upp vissa filmer och musik.

Möjligen kan man i efterhand betala extra för dessa dyrare omkodare eller använda tredjepartsprogramvaror, precis som man idag kan göra med vilken Linuxdistribution som helst.

Namnen

Produktens namn, Raspberry Pi, är en lek med de engelska orden för orden Hallon, paj och pi (det sista står för förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter)

Företagets namn Element14 är en hänvisning till grundämnet kisel, grundstenen i all elektronik, som har det atomnumret.