200 från regeringspartiet i Syrien avgår till följd av det ökade våldet
Demonstrerande syrianer i staden Banias håller upp ett plakat på arabiska med budskapet: Stoppa det oskyldiga blodbadet, den 26 april då de gick ut på gatorna och krävde slutet för president Bashar al-Assads regim. (Foto: AFP/Getty Images)


Den syriske presidenten Bashar al-Assads regim blev nyligen än mer skakig när 200 tjänstemän ur det regerande Baath-partiet avgick från sina poster till följd av det ökande våldet mot de regeringskritiska demonstranterna, rapporterar medierna.

Fram till dess att protesterna bröt ut över hela landet i förra månaden, skulle få ha anat att så många ur det regerande partiet skulle hoppa av. Men med ett dödstal som närmar sig 500 när motanfallen intensifieras så är det just i den svåra belägenheten som Assad nu befinner sig.

”Med tanke på den negativa hållning som ledarna i det Arabiska socialistiska Baath-partiet har intagit gentemot händelserna i Syrien och Daraa, och efter att hundratals dödats och tusentals skadats av de olika säkerhetsstyrkorna, lämnar vi in vår kollektiva avskedsansökan,” sade tjänstemännen i ett gemensamt uttalande som kommit International Business Times till del.

Majoriteten av dem som avgått var från den södra delen av landet där kraftmätningarna varit som mest intensiva, enligt Reuters. Det var i staden Daraa i söder som demonstrationerna först flammade upp och som har varit protesternas centrum.

Ammar Abdulhamid, en syrisk liberal demokratiaktivist som bor i USA, och är författare till Syrian Revolution Digest blog, skrev på onsdagen att Daraa ”fortfarande är mörk och tragisk”, inklusive rapporter om att fler tanks och säkerhetsstyrkor hade kommit in i staden.

Han noterade att kommunikationerna in i landet har varit ”sporadiska” och svåra att bryta igenom. Men de få människor han kunde tala med målade upp ”en allvarlig humanitär situation”.

Basförnödenheter såsom mat, vatten och medicin är relativt knappa i staden, vilken i stort sett har stängts ner av säkerhetsstyrkorna, tillade Abdulhamid. Samtidigt fortsätter gevärseld och artillerield att skicka chockvågor genom staden.

”Genomsökning av hus efter hus genomfördes i vissa kvarter, och tusentals arresterades. En del sköts på stället enligt ögonvittnesskildringar”, skrev han.

Men demonstranter mot regeringen har trotsat faran och har fortsatt att gå ut på gatorna, enligt en amatörvideo som togs nyligen.

Den avgörande faktorn för Assad är vilken sida militären väljer om det är ett regimskifte på gång. Hans kontroll över militären är det som väsentligen har legitimerat hans regims makt. Det har kommit rapporter om att flera armédivisioner i Daraa har börjat skydda demonstranter, skrev Abdulhamid. Men ”omfattningen av myteriet är ännu inte känd”, sade han och tillade att situationen tvingade Assad att skicka in fler tanks och förstärkningar i staden.

Under Egyptens uppror vägrade militären att skjuta mot demonstranterna och lämnade till sist president Hosni Mubarak. Det är militären i Egypten som leder interimregeringen och organiserar landet inför dess första demokratiska val efter revolutionen.

Översatt från engelska