20 sekunder av övervakningsvideo från branden i Tianjin släppt
Skärmdump från inslag på NTDTV om en tragisk brand i Tianjin i juni. (NTDTV.com)


Den officiella dödssiffran efter branden i en galleria i Tianjin i slutet av juni har väckt misstankar på internet, och nyligen publicerade kinesiska statliga medier en video från övervakningskameror, som sägs visa vad som hände när byggnaden blev strömlös.

I den här videon från 10 juli ingår 20 sekunder från en övervakningskamera, där man ser människor som mycket lugnt går in och ut genom dörren. Enligt rapporten berodde branden på en kortslutning i elkablarna till luftkonditioneringsanläggningen, vilket ledde till att brännbart material i närheten antändes, och eldsvådan var ett faktum.

Men många misstänker att videofilmen är en bluff, och att den sändes för att ta udden av rapporter om att väktare hade låst dörrarna så att kunder inte skulle kunna plundra. En boende i Tianjin tror att strömförsörjningen bröts när branden spred sig, vilket ledde till att kunderna inte kunde komma ut genom de automatiska dörrarna.

Liu, som arbetar som statsanställd i Tianjin, märkte att filmen saknade tidsangivelse, och den visade inte våningsplan ett till fem, som rapporten påstod. ”Regeringen har bestämt sig för att lura oss och lägga locket på ända till slutet. Det är hur lätt som helst för dem att göra en falsk video,” sade han.

Branden bröt ut i Ryder Commercial Building i staden Tianjin, i Jixianhäradet, den 30 juni, men området har varit helt avspärrat och all information om händelsen har sedan dess varit hårt kontrollerad.

Enligt uppgifter som publicerats på mikrobloggar var säkerhetspoliser utplacerade för att övervaka området, hela vägen från byggnaden till krematoriet. Civilklädda poliser bevakade och körde bort både anhöriga och andra över hela staden.

Översatt från engelska.