20 000 sköldpaddsägg förstörda i Trinidad
Tre ägg, stora som tennisbollar, från den utrotningshotade arten havslädersköldpadda visas av en volontär innan de grävs ner i sanden på en strand i Honduras. (Foto: Max Trujillo Getty Images)


Tusentals ägg från den utrotningshotade arten havslädersköldpadda krossades av tunga maskiner på den karibiska ön Trinidad i helgen, skriver miljögruppen Papa Bois Conservation group på sin Facebook-sida.

Gruppen kallar händelsen ”onödig” och skyllde incidenten på ”brist på ledarskap” och inte på förarna av maskinerna som utförde uppdraget.

Gruppen publicerade foton som visar trasiga äggskal på stranden bredvid de tunga maskinerna.

”Tyvärr schaktade den ansvariga maskinisten en mycket större del av stranden än vad som var nödvändigt vilket gjorde att de förstörde många livskraftiga bon” säger gruppen.

Arbetarna förstörde äggen av misstag när de skulle avleda en flod i byn Grand Riviere belägen på Trinidads norra kust. Ansvaret för händelsen lägger gruppen på ”de som är högre upp”. Ingen i ansvarsställning var med vid grävningen för att se till att det blev så lite skada som möjligt.

En medlem av Grand Rivieres miljöorganisation Sherwin Reyz, berättade för Associated Press att så många som 20 000 ägg krossades. De förstörda äggen blev uppätna av gamar och herrelösa hundar som samlades på stranden för att kalasa på resterna.

Papa Bois Conservations miljöorganisation sade att stranden i Trinidad är en av de stränder där flest havslädersköldpaddor i världen lägger sina ägg. Hur allvarligt händelsen kommer att påverka artens population är okänt.

Översatt från engelska.

Fakta

Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea) är världens största sköldpadda, den blir ofta över 2 meter lång, och vikten överstiger ofta 500 kg. Efter parningen, som sker ute till havs, kommer honorna iland 3 till 7 gånger per år för att lägga sina ägg.  Mellan 50 och 170 ägg läggs och grävs ner vid varje tillfälle. Äggen kläcks efter 60 till 70 dygn.

Arten är hotad på grund av minskningen av lämpliga äggläggningsområden.  (Källa: Wikipedia)