180 000 deltog i ljusvaka i Hongkong till minnet av 4 juni-massakern
180 000 personer i Hongkong deltog i ljusvakan för offren i massakern på Himmelska fridens torg. (Foto: Sung Pi Lung/The Epoch Times)


Krav på demokrati i Kina hördes i Victoria Park i Hongkong, där mer än 180 000 personer deltog i den årliga ljusvakan till minne av massakern på Himmelska fridens torg 1989. Bland de deltagande fanns överlevare från massakern, politiker, studenter och invånare i både Hongkong och Fastlandskina.

Fang Zheng, vars ben fick amputeras efter att han kördes över av en stridsvagn under massakern 1989, hade rest till ceremonin från USA. Han sade att han var rörd av alla ljusen och att han förstod att Hongkongs folk inte hade glömt vad som hände den 4 juni 1989. Fang var student vid Beijing College of Physical Science och blev mästare under 1992 års kinesiska idrottsmästerskap för handikappade.

En annan överlevare, Huang, relegerades från sin skola och sattes i fängelse efter händelserna 1989. 2010 sattes han i fängelse igen, denna gång för sin kristna tro.

När de första skotten avfyrades den 4 juni förlorade vi tron på den kommunistregim som mötte sitt folk med gevär och stridsvagnar. Vi kunde aldrig ha föreställt oss att folkets soldater, armé och regering skulle använda vapenmakt för att slå ner fredliga demonstranter och folket, sade Huang.


Fang Zheng, en överlevare från den kinesiska regimens brutala krossande av studentprotesterna på Himmelska fridens torg 1989 deltar i den årliga minneshögtiden för händelsen för första gången. Fang fick sina ben överkörda av en stridsvagn. (Foto: Sung Pi Lung/The Epoch Times)

Fang Zheng, en överlevare från den kinesiska regimens brutala krossande av studentprotesterna på Himmelska fridens torg 1989 deltar i den årliga minneshögtiden för händelsen för första gången. Fang fick sina ben överkörda av en stridsvagn. (Foto: Sung Pi Lung/The Epoch Times)

Han tillade att folket i Hongkong och Fastlandskina borde gå samman för att demokratisera Kina.

– Vi borde känna förtroende och hopp. Vi borde alla börja med oss själva och göra vad vi kan för att driva demokratiprocessen framåt, sade han.

Enligt organisatören av manifestationen, Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China, var deltagarsiffran i år den största någonsin. Ordföranden Li Zhouren talade om den utbredda avskyn mot kommunistpartiet i Kina, just på grund av att de protesterande studenterna från 1989 inte har fått upprättelse, vilket bara är en bland många samhälls- och människorättsfrågor.

De församlade hyllade även Zha Weili, fadern till en mördad studentdemonstrant från 1989, som tog livet av sig förra veckan efter att i åratal ha kämpat en hopplös kamp för sin döde sons upprättelse.

– Det här visar att Hongkong är överlägset när det gäller politiskt system. I alla dessa år har Hongkong varit demokratins förtrupp, sade Chen, som rest till Hongkong från fastlandet för att se manifestationen.

Chen sade att sedan Bo Xilai-skandalen och den efterföljande interna maktkampen inom Kinesiska kommunistpartiet kommit i dagen har ännu fler kineser blivit intresserade av att resa till Hongkong och delta i minnesstunden över 4 juni.

Lin, en Hongkongbo i 80-årsåldern, sade att det här är femtonde gången han deltar i ljusvakan.

– Jag hade nära kopplingar till kommunistpartiet och 4 juni-händelsen har en djup innebörd för mig. Det är därför jag stödjer studenterna, sade han.

Översatt från engelska