17-årig svenska frisläppt


Minst fyra personer från Sverige sitter fängslade på Afrikas horn. De greps i vintras i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia. En av dem är Safia Benaouda, 17 år från Stockholm. Återvände på onsdagen till Sverige och släpptes sedan utrikesdepartementet (UD) och ambassaderna jobbat intensivt med hennes fall, enligt ett pressmeddelande från UD.

Under dagen förenades flickan, som inte längre är brottsmisstänkt, åter med sin familj.

Hennes mor Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, har tigit om dotterns fängslande för att inte utsätta henne för ytterligare faror.

-Från UD fick jag höra att läget var känsligt och jag tänkte att om jag skapar uppmärksamhet kring Fia, ja då blir hon farlig för dem som håller henne, säger Helena Benaouda till Svenska Dagbladet.

Efter beskedet för två månader sedan om att dottern gripits har hon förgäves väntat på livstecken.

UD:s personal och säkerhetspolisen har besökt tre andra svenskar som frihetsberövades sedan de flytt från konflikten i Somalia. Ambassaden kommer nu att försöka förmå etiopiska myndigheter att behandla svenskarnas fall i en rättsprocess.

Efter gripandet i Kenya flögs svenskarna tillbaka till Somalia och har sannolikt förts vidare till ett fängelse i Etiopien, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen hänvisar bland annat till uppgifter från de brittiska människorättsorganisationerna Reprieve och Cageprisoners. Carl-Magnus Hyltenius, utrikesråd för konsulära frågor på UD, bekräftar för SvD att UD vet var de svenska fångarna hålls.

-Vi arbetar för att få tillgång till dem. Mer kan jag inte säga i det här känsliga läget, säger han.

De båda brittiska mr-organisationerna har tagit del av passagerarlistan från en hemlig fångtransport som den 27 januari genomfördes med ett kenyanskt passagerarplan från Nairobi i Kenya till Somalias huvudstad Mogadishu. I två omgångar transporterades 63 fångar, bland dem fyra barn, iförda handfängsel och ögonbindlar. De greps i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia och anklagas för att ha stått på de bortdrivna islamisternas sida.