16 skolor stängda i Heilongjiangprovinsen på grund av H1N1
Vaccinering mot H1N1 den 22 september innan vaccinet tagit slut i Kina. (Foto:China out /AFP)


Sammanlagt 16 universitet, gymnasier och grundskolor i Kinas nordostliga provins Heilongjiang stängdes efter att elever och studenter testat positivt för H1N1 i början av september, skrev statliga nyhetsbyrån Xinhua den 26 september.

Li Bin, chef för Heilongjiangprovinsens hälsodepartement, sade att 464 fall av insjuknande i H1N1 rapporterats i provinsen fram till den 24 september.

Den 13 september rapporterade Heilongjiangs universitet ett antal H1N1-fall och Harbin Institute of Tehnology stängde i tre dagar efter den 16 september.

Ett antal andra universitet hade också stängt, efter vad Epoch Times fick fram genom att ringa upp dem.

En andraårselev vid namn Chen på Harbin Institute of Technology sade:
– Flera skolor i vårt område är på gränsen till stora utbrott. Det finns verkligen många bekräftade fall av H1N1 på campus. Situationen här på Harbin Institute of Technology och Harbins universitet är bland de värre.

Chen sade att mer än 20 fall rapporterats på en och samma dag på hans campus. 
– Massor med folk sattes i karantän och alla lektioner ställdes in under två veckor. Vi får inte lämna campus. Det finns tiotusentals studenter här.

Song, en annan student på Harbin Institute of Technology, sade att sovsalarna är låsta. 
– Den 25 september fick vi veta att skolan skulle stängas. Studenterna har inte fått något vaccin, de kollade bara om vi hade feber. De som hade feber sattes i karantän och om febern inte gav med sig skickades de till sjukhus.

Zhang, en student från Daqing Normal University, berättade en liknande historia.

En kvinna från Daqing City Center of Disease Control sade att de för närvarande inte har något H1N1-vaccin.
– För några dagar sedan gav vi folk vanligt influensavaccin. Vi gav injektionerna till de som bad om det och det kostade 90 yuan. Nu har vi inte kvar något vanligt influensavaccin heller.

Vissa bloggare har drabbats av panik när de hört denna nyhet. En anonym bloggare på ett tianya.cn-forum skrev:
”Min mamma jobbar på avdelningen för karantän och förebyggande på sjukhuset och hon säger att influensan har brutit ut allvarligt där. Det är bara på grund av 60-årsjubiléet som ingen vågar säga något om det. Efter 1 oktober kommer det vara en storskalig pandemi. Många fall som man inte rapporterat kommer komma upp”. 

Baserat på den senaste statistiken från det kinesiska hälsoministeriet hade Kina sammanlagt 15 968 bekräftade fall av H1N1 fram till och med den 25 september, enligt en rapport från China News Service den 26 september.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23163/