16 gripna i terrorjakt i Bryssel
På söndagkvällen var det ett stort polispådrag vid det turisttäta torget Grand Place i Bryssel. (Foto: Emmanuel Dunand /AFP/Getty Image)


Bryssel fruktar att de ska bli nästa offer för Islamiska statens (IS) terrorattacker. På söndagkvällen stängdes turistområdet runt torget Grand Place av, och helikoptrar kretsade ovanför det medan jakten på terrorister pågick. Högsta terrorberedskap är införd sedan i lördags.

Under söndagskvällen greps 16 personer i sammanlagt 22 polistillslag i Bryssel och tre andra städer. Polisen söker efter personer som misstänks planera ett terrordåd liknade det i Paris. Den huvudmisstänkte för Parisattackerna, 26-årige Salah Abdelslam, hittades dock inte.

Belgiens premiärminister Charles Michel sade på en presskonferens på söndagen att Belgien fruktar ett liknande terrordåd som i Paris, där flera personer slår till samtidigt på olika platser, rapporterar Reuters.

Frankrike jagar misstänkta och varnar för nya terrordåd

För tredje dagen är Bryssel under måndagen fortfarande en stängd stad, och landet har infört högsta terrorberedskap. Skolor, tunnelbanan och affärer är stängda, och EU:s och Nato:s kontor kommer troligen ha lägre bemanning.

Åklagaren Eric Van Der Sypt berättade på nattens presskonferens att inga vapen eller sprängämnen hittats under operationen. I förorten Molenbeek skadades en misstänkt person när polisen sköt mot en bil, rapporterar BBC.

Franska myndigheter tror att attackerna planerades av IS stora nätverk av anhängare i Bryssel. Hittills har tre personer åtalats i Belgien.

Obekräftade uppgifter i belgiska medier säger att Salah Abdeslam setts i en bil i närheten av Liège på väg mot den tyska gränsen, skriver Reuters. Men många liknande iakttagelser har rapporterats de senaste dagarna.