15 partitjänstemän i Xinjiang straffas för sin tro
På bilden syns staden Kashgar i Xinjiangprovinsen, nordvästra Kina, den 31 juli 2014. Ett kritikmöte hölls i Kashgar på måndagen där 15 tjänstemän tillrättavisades och åtta sparkades från sina poster för sin religiösa tro eller engagemang i religiösa aktiviteter. (Kevin Frayer/ Getty Images)


Den lokala regeringen i staden Kashgar, Xinjiangprovinsen, i nordvästra Kina, meddelade på måndagen att 15 tjänstemän straffats för olika brott som att "ha en religiös tro”, ”rekryterat religiösa arbetare” och ”deltagit i religiösa aktiviteter”, enligt statliga medier.

Enwaer Tursun, borgmästare och vicesekreterare för partikommittén i Kashgar, en av de större städerna i Xinjiangprovinsen, meddelade att 15 kadrer har varit involverade i åtta fall som brutit mot ”politisk disciplin”.

Detta inkluderade åläggande mot att ha religiös tro eller ”till och med offentligt ha deltagit i religionsutövning”, sade borgmästaren på måndagen under ett politiskt möte.

Tjänstemän kritiserades och avskedades 

Borgmästare Tursun kritiserade också vissa tjänstemän för att ha ”en ambivalent attityd under antiterrorismprojekt, och handlat långsamt”. Vissa tjänstemän, sade han, hade till och med ”spridit skadlig religiös information på internet”. Dessa grova överträdelser sägs ha underminerat landets sammanhållning, ”haft en extremt skadlig påverkan”, och motverkar en korrekt ”grundläggande politisk inställning”.

De 15 tjänstemännen tillrättavisades och varnades offentligt, och åtta av dem blev av med sina poster i partiet eller fick avgå från lokalregeringen. En tjänsteman sattes under utredning för att ha haft ”olagliga religiösa e-böcker” i sin ägo.

Över 800 ledare på olika nivåer inom partiet och den lokala regeringen deltog i mötet. I sann kinesisk kommunistanda fick 5 av de 15 ogärningsmännen gå fram på scenen för att idka bekännelse och självkritik vid slutet av mötet.

Religiös förföljelse

I de offentliga rapporterna uppgav man inte tjänstemännens kön, ålder, etnicitet eller religiösa tillhörighet. Men den ursprungliga befolkningen i Xinjiang, som vissa i området benämner som Östturkestan, tillhör en turkisktalande grupp, uigurer, som är muslimer. Det mest troliga är således att de bestraffade tjänstemännen är uiguriska muslimer.

Om det är så är det knappast troligt att denna offentliga tillrättavisning av tjänstemännen kommer att hjälpa till att lösa upp de etniska och religiösa spänningarna i Xinjiang, som har varit orsaken till så mycket blodsutgjutelse och missämja under de senaste fem åren.

Kolonialliknande styre orsakar frustration

Uigurer uttrycker ofta frustration över vad de kallar kinesiskt kolonialliknande styre över området.

Det Kinesiska kommunistpartiet anses ha erövrat och styrt Xinjiang för att gynna regimen och den lokala hankinesiska befolkningen, och med minimal hänsyn till ursprungsbefolkningens kultur och traditioner i området.

Denna frustration utgör en bakgrund för flera terroristattacker under de senaste åren, men även fredliga protester och även till kommunistpartiets hårdföra metoder. Nyligen hävdade uiguriska grupper att tusentals människor har dödats av kinesiska säkerhetsstyrkor i Xinjiang.