15 män offentligt förnedrade innan avrättning i Kina


En tillställning i Hunanprovinsen i södra Kina nyligen, där 15 dödsdömda förnedrades offentligt innan de avrättades, har lett till upprörda känslor bland den kinesiska allmänheten.

De 15 männen hade dömts till döden för mord, rån, och ett bombattentat mot ett skattekontor i Changsha den 30 juni 2010. Enligt kinesisk media var de ”brottslingar som allvarligt hotade den allmänna säkerheten”. 

Deras domar offentliggjordes vid en öppen tillställning den 29 december på en idrottsstadion på Hunanuniversitetet i Changsha. Männen paraderades runt stadion som var ”full av människor från alla delar av samhället”, enligt kinesisk media.

Lokala myndigheter sade att arrangemanget hölls för att ”slå till hårt mot kriminella aktiviteter”. Spektaklet fick dock mycket kritik från allmänheten.

En kinesisk akademiker, som inte ville uppge sitt namn, sade till Epoch Times att ”dödsstraff är ett tungt straff som borde utdömas med försiktighet. Hur kan man utdöma och verkställa 15 dödsstraff på en och samma dag?

Människorättsadvokaten Tang Jitian från Changsha sade till den oberoende kinesiska TV-kanalen New Tang Dynasty (NTD) att myndigheterna organiserade det hela för publicitetens skull. Men att paradera runt fångar offentligt är lagvidrigt och kränker även de dömdas anhörigas rättigheter.

– Det här liknar äldre tiders massrörelser inom ‘klasskampen’, där man sökte hämnd och att bestraffa. Men att verkställa domar ska demonstrera att man skyddar mänskliga rättigheter och inte användas som ett sätt att skapa en tillfällig sensationseffekt.

I en tråd på ett internetforum med över 10 000 visningar stod det: ”Att paradera runt med fångar offentligt är en skrämseltaktik mot folket och i strid med lagen”.

I en blogg med titeln ”Changshas plötsliga återvändande till kulturrevolutionens dagar” stod det: ”Offentliga avrättningar och att paradera runt med fångar är inte förenligt med ett civiliserat samhälle med rättssäkerhet, men de har blivit allt vanligare i Kina på senare år.”

Bloggaren Xiaohe skrev: ”Den offentliga fångparaden var illa nog, men de gjorde det dessutom på ett universitet.”

Bilder i kinesisk media visade att alla de 15 fångarna bar speciella halsdukar. ”Fanns det något i halsdukarna som kvävde dem så de inte kunde ropa efter rättvisa?” undrade en bloggare. 

En annan ställde frågan: ”Hur kommer det sig att det inte avrättades några korrupta tjänstemän?”

Enligt olika uppskattningar avrättas tusentals eller rentav tiotusentals personer i Kina varje år. 

Enligt en amnestyrapport från 2010 avrättar Kina fler personer än hela resten av världen sammantaget, men landet publicerar ingen offentlig statistik.  

– Ingen som döms till döden i Kina får en rättvis rättegång enligt internationell människorättsstandard, sade Claudio Cordone från Amnesty.

En skrämmande sida med de många avrättningarna i Kina är att man tar organ från avrättade fångar. Kina har erkänt att man tar organ från dömda fångar, men mycket lite om den här hanteringen har nått media. Avrättade fångar anses stå för två tredjedelar av alla transplantationer, enligt en artikel på bioedge.com.

Kanadensiske före detta parlamentsledamoten David Kilgour och den framstående människorättsadvokaten David Matas genomförde en oberoende utredning som blev boken ”Bloody Harvest”, där de hävdar att tiotusentals Falun Gong-utövare i fängelse har avrättats och fått sina organ tagna och sålda till kinesiska patienter och så kallade ”transplantationsturister”. 

Kinas organtransplantationsindustri upplevde en boom, med väldigt korta väntetider på organ strax efter 1999, enligt kinesiska sjukhushemsidor. 1999 var året då man började förfölja Falun Gong. 

Översatt från engelska