147 döda i översvämningar i södra Kina
Bybor drabbade av översvämningar i Qingyunpudistriktet i Nanchang i Jiangxiprovinsen. (The Epoch Times Photo Archive)


Den 19 juni drabbade den tionde stormen hittills i år södra Kina. Tio provinser drabbades av häftiga regnoväder. I en del av provinserna var regnmängderna de största på hundra år.

Wuzhou i Guangxiprovinsen och Taininghäradet i Fujianprovinsen drabbades särskilt hårt. Trafiken var helt blockerad i ett område och många bilar sattes under vatten. China News Service rapporterade att många människor tvingades simma till säkerhet i Wuzhou.

På morgonen den 18 juni hade tre härader i Fujianprovinsen redan fått mer än 200 mm regn. I Taininghäradet kom det 225 mm på sex timmar, vilket var det högsta på hundra år.

Shaxikoudammen i floden Min nådde sitt högsta flöde klockan 10 den 18 juni. De hårdast drabbade områdena, norra centrala Nanping och Ningde drabbades av åtskilliga jordskred vilket begravde dussintals människor.

Jiangxis meteorologiska centrum gick in i alarmberedskap klockan 13 den 19 juni. Omkring 10 000 hem hade kollapsat, vilket påverkade två miljoner människor i två tredjedelar av Jiangxis städer och härad. Klockan 22 stängdes 60 000 invånare i staden Yingtan in av översvämningen. Man hittade även läckor i två reservoarer i Yuewudistriket .

Hubeis meteorologiska centrum utfärdade sin allvarligaste varning för extremt väder hittills den 19 juni. Vattennivån i Xiangfloden nära Changsha misstänks nå såpass högt som 35 m den 21 juni.

Jordskred i Yuanlinghäradet i Hunanprovinsen stoppade trafiken och raserade väggarna till en skola. 1200 elever och personal stängdes in den 19 juni enligt en rapport från Xiaoxiang Morning Herald.

En invånare i Yuanglinghäradet sade till Xiaoxiang Morning Herald att vattnet steg från ankeldjupt till över en halvmeter på mindre än tio minuter på morgonen den 19 juni och att hennes hus översvämmades. Allting i hennes hus, till och med kylskåp och säng, flöt omkring i vattnet. När vattnet nådde en meter fick hennes man panik och försökte flytta på den omkringflytande kylen.

På eftermiddagen den 20 juni hade man räknat till 147 dödsfall, 93 saknade och 88 000 rasade byggnader, samt ekonomiska skador för nästan 20 miljarder yuan och över 15 miljoner människor påverkades av ovädret.

Shanghais järnvägsstation stängde flera av sina tåglinjer vilket påverkade resplanerna för uppskattningsvis 20 000 personer. Åtta tågförbindelser låg fortfarande nere den 20 juni.

 

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37741/