14-årig flicka allvarligt misshandlad av polis


Den 24 augusti begav sig en 14-årig flicka till polisstation på Linjianggatan i Peking och bad dem att frisläppa hennes 38-åriga mor, Zhang Libo, som olagligt inspärrats i över tre månader. Flickan motades bort. Dagen efter kom hon igen, men blev utsatt för misshandel av polisen och skadades. 

 
Zhangs föräldrar dog då hon var ung. Hennes make skilde sig från henne när deras dotter var åtta år. Hon öppnade en sömnadsateljé för att kunna försörja sig själv och dottern. 1998 började Zhang utöva Falun Gong. Hon följde principerna ”Sanning, Godhet och Tålamod” som ingår i utövningsmetoden och försökte göra goda gärningar och erbjöd att hjälpa andra i nöd. 

Efter att det kinesiska kommunistpartiet (KKP) började förfölja Falun Gong 1999, började Zhang dela ut broschyrer som klargjorde situationen kring Falun Gong. Som en följd av detta bortfördes hon av polis, och misshandlades till den grad att hon nästan blev döv. Hon sattes senare i arbetsläger i ett år.  

Den 27 maj, precis före Peking-OS, bortfördes Zhang igen från en stormarknad av Yuan Chunlei, en polisman från Linjiangs polisstation. Hennes 14-åriga dotter lämnades ensam utan någon omsorg eller försörjning. Tre månader senare skulle skolan börja. Men rummet som de tidigare betalade för hyrdes ut till andra. Zhangs dotter hade inga pengar till skolavgiften och levnadsomkostnaderna. 

Den 24 augusti åkte Zhangs dotter till polisstationen på Linjianggatan i Peking med resväskor i händerna och bad dem att frisläppa hennes mor. Chefen för polisstationen hotade med att de skulle informera skolans rektor om henne. Senare sade de till flickan att be hennes moster komma för att skriva under ett dokument. Efter det skulle de prata med byråchefen om att frisläppa hennes mor. Han körde sedan hem henne till hennes område. 

Den 25 augusti åkte Zhangs syster från landsbygden till polisstationen. Hon tog med sig flickan för att skriva under dokumentet. Men polisen vägrade att frisläppa Zhang, och cheferna på polisstationen tvingade Zhangs syster att skriva under ett dokument att hon skulle ta med sig flickan. När flickan insisterade på att de skulle de frisläppa hennes mor, beordrade polisstationens chef två poliser att släpa iväg flickan. Zhangs syster höll i flickans händer och vägrade att släppa henne. Polisen slog flickan i ansiktet och hon föll ner på golvet. Därefter släpades hon till ett annat rum. Polismannen Yuan Chunlei slog och sparkade henne dussintals gånger, vilket ledde till att hennes huvud svullnade och hon blev yr, ett tillstånd som varade fram till eftermiddagen. Polisen varnade henne att om hon fortsatte att be om sin mammans frisläppande igen, skulle hon skickas till en ungdomsvårdskola. 

Zhangs släktingar är bönder vars årsinkomst endast är fyra till fem tusen yuan (ungefär det samma i svenska kronor). Kostnaderna för flickans boende och skolavgifter är cirka 8 000 yuan om året. Trots att hennes moster har tagit hand om henne, har flickan inget hem och ingen skola att gå till.