13 korrupta tjänstemän från Shanghai har flytt utomlands
Shanghai (Foto: AFP/ Str-Joe)


Shanghais tillsynskommitté för utlandsaffärer har avslöjat att man för närvarande jagar 13 tjänstemän som flytt utomlands. Tjänstemännen är misstänkta för inblandning i brott omfattande över 100 miljoner yuan (ca 87 miljoner kronor).

Enligt en rapport från China News är 9 av dessa 13 brottslingar inblandade i korruption, tre är inblandade i felaktig användning av fonder och en är inblandad i mutor. Oberoende analyser misstänker att antalet inblandade är större och att summan pengar vida överstiger 100 miljoner yuan. Myndigheterna tillkännagav detta den 20 november

Enligt East Day News har Shanghais åklagarmyndighet sedan 2001, med hjälp av Hongkong och Macao, hanterat 57 fall. Fem misstänkta som flytt utomlands har fångats och tre av dem erkände sig antingen skyldiga eller dök upp i rätten. Pengarna som dessa fall gällde uppgick till 42,5 miljoner yuan.

Officiella dokument visar att det sedan slutet av 2004 har funnits åtminstone 500 kända fall av ekonomiska brott där misstänkta flytt utomlands. Korrupta tjänstemän utgör merparten av dessa. Den sammanlagda summan dessa fall handlar om uppgår till 70 miljarder yuan.

Än så länge har bara några dussin korrupta tjänstemän gripits. Bland dem finns Chen Manxiong, före detta chef på ett industriutvecklingsföretag i Zhongshan i Guangdongprovinsen. Efter att de undanhållit 700 miljoner yuan av statens pengar flydde de till Thailand, där de var i fem år, men utlämnades till slut ur landet och återvände till Kina

Enligt beräkningar har flera miljarder yuan de senaste tio åren förts ut ur Kina på olika sätt. Av dessa pengar är en stor andel statlig egendom som tjänstemän har förskingrat.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-12-2/48870.html