12-åringar bakom flera personrån i Helsingborg
Helsingborg har under den senaste tiden drabbats av en rad personrån där gärningsmännen varit så unga som 12 år. Foto: TT-arkivbild.


En grupp barn i 12-åldern misstänks ligga bakom en rad personrån i Helsingborg. Flera rån och rånförsök har utförts. Enligt polisen är det ett stort problem, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Nästan tio anmälningar om personrån har kommit in till polisen där unga gärningsmän ska vara inblandade. Polisen har hittills identifierat två 12-åringar.

– Vi griper dem kontinuerligt, varje dag den senaste veckan, säger Björn Holmberg, gruppchef för lokalpolisen i Helsingborg, till SVT Helsingborg.

Förra helgen försökte två barn på 11 och 12 år råna en äldre kvinna vid Gustav Adolfs torg. De försökte ta hennes väska genom att slå en tegelsten på hennes hand. De greps senare.

Det finns inte något specifikt område som är utsatt i Helsingborg utan barnen rör sig i hela staden och även utanför. Ett rån inträffade i stadsparken, uppger polisen.

Helsingborg har också under den senaste tiden drabbats av en rad rån som utförts av ungdomar mellan 15 och 20 år. De har varit mopedburna och hotat med kniv, skriver Kvällsposten.  

Polisen står handfallna och kan inte göra så mycket åt problemet. Efter att de unga grips, skickas de till socialtjänsten, som sedan placerar dem i olika familjer. Sedan rymmer de och är åter igen ute på gatorna, säger Björn Holmberg.

De två huvudmisstänkta 12-åringarna kommer från problematiska uppväxtförhållanden, säger polisen. Trots att de är placerade på boenden rymmer de ändå regelbundet.