115 gruvarbetare räddade från översvämmad gruva
Gruvarbetare utanför ingången till Wangjialing-gruvan som väntar medan räddningspersonal letar efter deras kollegor efter olyckan den 28 mars. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


115 gruvarbetare räddades efter att ha varit instängda i nio dagar i en översvämmad gruva i Shanxiprovinsen i norra Kina.

Shanxis provinsguvernör, Wang Jun, meddelade den 5 april att sammanlagt 115 män räddats men att 38 fortfarande är instängda under jorden.

Ett team av räddningspersonal och dykare tog sig ner i gruvhålet i Wangjialing-gruvan där 153 gruvarbetare befann sig omkring klockan 23 den 4 april. De första nio gruvarbetarna räddades efter ungefär en och en halv timme och ytterligare 106 räddades vid 14-tiden på måndagen.

Kinesiska medier har rapporterat hur de första nio gruvarbetarna band fast sig mot klippväggen med sina bälten för att klara sig. De kröp längre in i gruvan efter att ha varit på en vattenfylld plats i tre dygn.

Gruvarbetare sade till en räddningsarbetare att de åt granbark från byggpålar och drack det kalla gruvvattnet för att hålla sig vid liv under de åtta dygn de var instängda under marken. 

Olyckan inträffade den 28 mars när 261 gruvarbetare av misstag bröt igenom till ett underjordiskt schakt. Myndigheterna rapporterade att 108 arbetare räddats och att 153 stängts in av det stigande vattnet.

I kinesiska medier har det dock uttryckts misstankar om att fler än de nämnda 261 gruvarbetarna stängdes in.

Myndigheterna väntade till den 3 april, sex dagar efter att arbetarna stängdes in, innan man gjorde det första försöket att sända ner räddningspersonal i gruvhålet för att söka efter möjliga överlevande.

Familjemedlemmar blev arga över hur långsamt myndigheterna reagerade både före och efter själva olyckan.

Enligt Southern Metropolis Daily började det läcka in vatten i gruvan vid 02.30 på morgonen den 28 mars. Många arbetare sade att det fortfarande klockan 16 inte fanns någon skymt av något räddningsmanskap. När de arbetare som lyckats ta sig ut gick till de olika kontoren för att leta efter arbetsledarna kunde de inte hitta någon.

– Normalt kan man hitta arbetsledare på de här platserna vilken tid som helst på dygnet, sade en av dem. 

– En så allvarlig olycka har inträffat, men ingen var där för att ta tag i det hela. Alla arbetsledarna hade sprungit därifrån. Alla arbetarna var rasande, sade en annan gruvarbetare.

Enligt dem samlades över 100 arbetare runt klockan 15 den 28 mars och slog in dörrar och fönster och krossade skrivbord på arbetsledarnas kontor, enligt samma artikel.

Gruvarbetaren Ma Wen sade att om arbetsledningen lagt märke till varningstecknen, särskilt om de beslutat att stoppa arbetet på morgonen den 28 mars vid de första tecknen på fara, kunde olyckan ha undvikits.

Runt klockan 11 på förmiddagen den 28 mars hittade arbetslag 27 vatten som läckte ner i hålet. De rapporterade det till gruvkontoret, men:

– En arbetsledare sade att ni kan jobba vidare, det är inga problem, sade Ma, enligt Southern Metropolis Daily.

– Det är bra att så många människor räddats från den översvämmade gruvan, men det är viktigare att förhindra att det här händer igen, på grund av slarv, sade den oberoende kommentatorn Peng Dingding. 

De som räddats hittills har varit de som arbetade i schakten ovanför vattennivån. De stängdes in när passagen till huvudtunneln svämmade över. 

Efter att vattnet drog sig tillbaka använde räddningspersonalen flottar för att ta sig fram i de översvämmade schakten till arbetarna.

Kina har flest dödsfall i gruvolyckor i världen. Förra året dog sammanlagt 2631 kolgruvearbetare i olyckor enligt en officiell siffra från den statliga administrationen för arbetssäkerhet.

översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32764/