11 döda av giftig vinäger i Kina


Ett parti giftig vinäger ledde till att 120 personer blev sjuka och 11 dog under helgen i Xinjiang i nordvästra Kina. Bland de döda fanns ett sexårigt barn, enligt rapporter.

Det misstänks att orsaken var plastbehållarna med vinäger tidigare innehållit antifrysmedel, enligt AP, som citerade den kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua. Den sistnämnda verkar senare ha tagit bort rapporten från sin hemsida. 

Liu, som bor i Xinjiang, där det bor en stor andel uigurer, sade till Epoch Times på söndagen att många lokalinvånare som vanligt åt på en populär restaurang som är känd för geléefterrätten ”grass jelly”.

De av kunderna som fick i sig vinägern, som restaurangen själva bryggt, blev förgiftade, sade Liu.

Liu sade att man efter matförgiftningsincidenten upptäckte att restaurangens lilla arbetsrum, där man bryggde vinägern, var väldigt smutsigt. Han liknade det vid ett rum där man gör den olagliga s.k. ”rännstensoljan”, matolja som utvinns ur oljerester från fritöser och liknande.

Offren för förgiftningen var muslimer, som åt tillsammans efter att dagens fasta, som iakttas under Ramadan, tagit slut. Incidenten ägde rum i bydistriktet Sangzhu, i Pishan-häraden i Xinjiang.

Nyheten togs ner från Xinhua, och några stora nyhetsportaler som Sohu och NetEase verkade göra detsamma under söndagen.

Översatt från engelska