100-årsjubileum för Novemberkåsan
Endurotävlingen Novemberkåsan firar 100-årsjubileum när tävlingen i år avgörs utanför Uddevalla. På bilden en endurotävling i England 2011. (Foto: Ben Stansall /AFP/Getty Images)


Helgen 28-29 november blir det fart i skogarna runt Glimminge motorstadion i Uddevalla när den anrika och prestigefulla motorcykeltävlingen Novemberkåsan är på besök.

Novemberkåsan, som i år har 100-årsjubileum, anses vara en av de tuffaste motorcykeltävlingarna i världen. Tävlingen avgörs som namnet avslöjar i november varje år och på olika platser i landet varje gång.

Kåsan körs på banor som är runt 10 mil långa med ett varv på dagen och två varv på natten, det vill säga totalt runt 30 mils körning. Karakteristiskt för tävlingen är att den avgörs i mycket tuff terräng med skogar, myrar och vattendrag.

Motorcykelsporten som kåsan avgörs i är enduro typ 1. Namnet enduro kommer från det engelska ordet endurance som betyder uthållighet. Och uthållighet krävs verkligen i Novemberkåsan. De tävlande måste själva reparera och serva sina motorcyklar under tävlingen. Det blir inte mycket tid för sömn och vila för åkarna mellan de fysiskt väldigt krävande passen.

Vissa år när förhållandena är extra tuffa kommer bara en bråkdel av de startande i mål. Normalt startar kring 150 förare varav runt hälften tar sig i mål efter de tre varven.

Med undantag för avbrott under de två världskrigen, liksom vid högertrafikomläggningen 1967, har Novemberkåsan körts varje år sedan 1915.

De senaste åren har Joakim Ljunggren från Karlskoga Enduroklubb dominerat Novemberkåsan med tre raka segrar 2012-2014 och totalt sex segrar de senaste åtta åren. En annan framträdande förare genom åren är Svenerik ”Jösse” Jönsson som dominerade tävlingen på 1980-talet.

168 förare är anmälda till årets tävling. Den stora majoriteten av förarna är svenskar, men även Norge, Finland, Tyskland och Österrike finns representerade.

Tävlingen går att följa live på nätet via internetleverantören Solidtango.