10 år av förföljelse uppmärksammades i Köpenhamn
Bao Xuezhen, 59 år från Shanhai, fängslades och torterades under tre och ett halvt år på grund av att hon utövade Falun Gong i Kina. (Foto: Zhihe/Epoch Times)


Den danska Falun Dafa-föreningen uppmärksammade tio års förföljelse av Falun Gong-utövare i Kina i lördags. Med vittnesmål, anti-tortyrutställning, musik och parad i centrala Köpenhamn, ville föreningen skapa uppmärksamhet kring den svåra situationen för många i Kina.

Ett vittne på plats var den 59–årige kvinnan Bao Xuezhen, från Shanghai. Hon fängslades i tre och ett halvt år på grund av att hon utövar Falun Gong.  Hon hade tidigare haft hjärtbesvär och njursten men hade redan efter en månad fått en god hälsa, efter att börjat träna Falun Gong.

I fängelset fick hon utstå kroppsliga straff i olika former. En gång tvingades hon sitta i en liten cell på tre kvadratmeter, på grund av att hon inte hade erkänt sig vara kriminell. Hon fick inte gå på toaletten, utan fick göra allt i det lilla rummet, utan fönster.

– I fängelset tvingades jag att arbeta hårt över 12 timmar per dag. Sy kläder tills händerna fick blåsor, tillverka överdelar till skor, som dekorerades med pärlor, 12 par varje dag, eller att tillverka över ett hundra mjukisleksaker per dag.

Xuezhen berättar vidare att efter en dags intensivt arbete värkte hela kroppen och kändes helt lealös. Om hon inte kunde producera dagens tilldelade kvot, tilläts hon inte sova och hon kunde få andra straff också. Hon tilläts inte träna Falun Gong och utsattes också för hjärntvätt där hon tvingades lyssna på kommunistpropaganda många timmar i sträck.

– Jag blev frisk efter att ha övat Falun Gong, men blev sjuk igen till följd av förföljelse. Plötsligt tappade jag vikt och vägde mindre än 50 kilo.

– Så länge Kina styrs av kommunistpartiet kommer det inte finnas demokrati, ingen frihet och inga mänskliga rättigheter, och de kommer att påverka friheten och freden i hela världen, avslutade Xuezhen. 

Marco Hsu, representant för Falun Dafa föreningen I Danmark, uppgav att till dags dato finns det 3283 dokumenterade dödsfall av Falun Gong-utövare, men att den verkliga siffran troligen är mycket högre.


Bildutställning på Kongens Nytorv. (Foto: Zhihe/Epoch Times)

Bildutställning på Kongens Nytorv. (Foto: Zhihe/Epoch Times)

– Fram till 1999 utövades Falun Gong av hundra miljoner kineser. Efter förföljelsen, som startades den 20 juli 1999, har miljoner utövare arresterats godtyckligt och olagligt, och fått utstå den värsta tortyr och omänsklig behandling, sade Marco Hsu.

Han nämnde ett av de värsta brotten, som handlar om organskörd. Enligt undersökningar har omkring 41 500 transplantationer från 2001 till 2005, haft att göra med Falun Gong-utövare.

– När en ”kund” har lagt en beställning på ett organ, (givetvis vet patienten inte om detta) kommer personal att leta upp en lämplig donator bland Falun Gong-utövarna, i en nationstäckande databas. Sedan opereras fången vanligen utan bedövning, och dör i en fruktansvärd smärta, sade Hsu. 

Christoffer Brekne från Network for Human Rights in China talade om förföljelsen av Falun Gong, och uppmanade allmänheten att skaffa sig mer kunskap om förföljelsen av människor i Kina.

– Även idag finns
det ett samvetsproblem,  kunde vi ha stoppat Förintelsen?

Han jämför med att i slutet av andra världskriget trodde man inte på de första vittnesmålen, då det inte fanns dokumentation. Men nu finns det mycket dokumenterat i FN om förföljelsen av Falun Gong.

– Om man ser till förföljelsen av Falun Gong i Kina, finns det omfattande dokumentation från första dagen, och det finns tusentals vittnesmål. Ingen annan grupp har dokumenterats så mycket i FN men det råder ändå tystnad. Jag hoppas från min organisation, att fler tänker inom sig på vad som händer i Kina, och gör något när det finns en möjlighet, sade Brekne.

Ledda av de kinesiska trummornas taktfasta rytmer försvann gruppen, ett sjuttiotal personer, från Kongens Nytorv ut på Köpenhamns gator.