10 Livsmedel som motarbetar inflammation
Kyckling, spenat och granatäppelkärnor är alla anti-inflammatoriska livsmedel. Foto: Karolina Grabowska


Man har sett att inflammation kan kopplas till så gott som alla hälsotillstånd. Forskare undersöker hur kronisk inflammation i kroppen påverkar hälsan och hur man kan vidta medicinska åtgärder i förebyggande syfte.

Det är ett forskningsområde på framfart, säger David Heber vid University of California, Los Angeles, UCLA.

– Det är ett nytt koncept inom medicinen.

Varför är det ett nytt koncept?

Det är nytt eftersom modern medicin fokuserar på att behandla symptom, inte att gå till roten av problemet.

Istället för att ta medicin för att minska ledvärken eller sänka kolesterolet, skulle vi ha större hjälp av att minska inflammationen i kroppen.

Artrit är inflammation i lederna. Hjärtsjukdom är inflammation i artärerna. Istället för att ta medicin för att minska ledvärken eller sänka kolesterolet, skulle vi ha större hjälp av att minska inflammationen i kroppen.

Roten till de flesta sjukdomar

Tanya Edwards, chef vid Center for Integrative Medicine, skriver att inflammation nu erkänns som ”den bakomliggande grunden till ett signifikant antal sjukdomar”.

Även om man länge känt till att inflammation spelar en roll i allergiska sjukdomar som astma, artrit och Crohns sjukdom, säger Edwards att Alzheimers sjukdom, cancer, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, hög kolesterolnivå och Parkinsons sjukdom alla skulle kunna kopplas till kronisk inflammation i kroppen.

Orsaker till inflammation

Forskare tror att ett överaktivt immunförsvar gör att kroppen flödar över av försvarsceller och hormoner som skadar vävnader. Toxiner vi får i oss via kosten och från miljön kan lagras i kroppen, vilket sätter igång immunförsvaret och håller det mycket reaktivt.

Dessa livsmedel orsakar inflammation:

- Oljor på majs och sojabönor

- Pastöriserade mjölkprodukter

- Raffinerade kolhydrater

- Konventionellt kött

- Socker

- Transfetter

Anti-inflammatoriska livsmedel

Edwards pekar på att anti-inflammatoriska livsmedel som fibrer, frukt, grönsaker och téer har använts för att bekämpa cancer, och E-vitamin, curcumin, acetylcarnitin och katekin har haft positiva och förebyggande effekter på Alzheimers och Parkinsons sjukdomar.

Livsmedel som innehåller rikligt med antioxidanter hjälper till att minska skada orsakad av inflammation.

Greg Cole, vid UCLA, har tittat på hur man kan kontrollera inflammation och möjligen förebygga Alzheimers sjukdom med livsmedelsämnen som curcumin, fruktflavonoider, omega-3-fettsyror och reservatrol.

Medelhavsdieten innehåller många livsmedel med anti-inflammatoriska egenskaper och har visats sig kunna sänka kolesterol och triglycerider och minska symptom på reumatoid artrit eller ledgångsreumatism. Den här dieten har också kopplats till en minskad risk för Alzheimers sjukdom, cancer, hjärt- kärlsjukdom och diabetes.

Det är inga tvivel om att om du går ner i vikt så förbättras inflammationer dramatiskt.

- Andrew Greenberg, forskare

Även om det inte är det viktigaste så brukar de flesta människor som äter en anti-inflammatorisk kost även gå ner i vikt.

Andrew Greenberg vid Tufts University säger:

– Det är inga tvivel om att om du går ner i vikt så förbättras inflammationer dramatiskt.

Anledningen är att när överflödiga fettsyror cirkulerar i blodet så underhålls det inflammatoriska immunsvaret.

Min diet Healing Foods är även naturligt anti-inflammatorisk. Genom att minska inflammationen för man kroppen till ett tillstånd där den lättare kan läkas från sjukdomar och andra hälsotillstånd.

Nicholas Perricone är en av de ledande förespråkarna av anti-inflammatorisk kost. Han har skrivit flera böcker och säger att ”alla livsmedel kan delas in i tre kategorier: pro-inflammatorisk, neutral, eller anti-inflammatorisk”.

Lök är anti-inflammatoriskt.

Det här är några av de anti-inflammatoriska livsmedel Perricone rekommenderar:

- Acai

- Grönsaker ur släktet allium (gräslök, vitlök, purjolök, lök, salladslök och schalottenlök)

- Bönor och linser

- Gröna livsmedel

- Pepparfrukter

- Nötter och frön

- Groddar

Andrew Weil har tagit fram en kostpyramid med anti-inflammatoriska livsmedel. Följande är ett axplock av de livsmedel han rekommenderar:

1. Grönsaker

Ät minst fyra till fem portioner* per dag av betor, morötter, korsblommiga grönsaker (broccoli, blomkål, vitkål och grönkål), mörka bladgrönsaker (spenat, mangold), lök, ärtor, grönsallad, alger och squash.

Foto: Couleur

2. Frukt

Välj tre till fyra portioner per dag av äpplen, svarta vinbär, blåbär, körsbär, nektariner, apelsiner, päron, grapefrukt, plommon, granatäpple, eller jordgubbar.

3. Vatten

Välj under dagen att dricka rent vatten, kolsyrat vatten, eller osötat te.

4. Bönor och baljväxter

Ät en eller två portioner per dag av anasazibönor, adzukibönor, svarta bönor, svartögda bönor, kikärtor, eller linser.

5. Hälsosamma fetter

Ät dagligen rikligt av avokado, kallpressad ekologisk rapsolja, olivolja extra virgin, linfrön, hasselnötsolja, hampafrön, solrosolja, sesamolja eller valnötsolja.

Foto: Steve Buissinne

6. Hälsosamma örter och kryddor

Ät obegränsat av basilika, chili, kanel, curry, vitlök, ingefära, rosmarin, gurkmeja och timjan.

7. Protein

Ät en eller två portioner per vecka av ägg, kött från gräsätande djur, naturell ost, ekologisk kyckling eller yoghurt.

8. Te

Drick två till fyra muggar grönt te, oolong, eller vitt te per dag.

9. Tillskott

Här rekommenderas co-enzym Q10, karotenoider, fiskolja, selen och C-, D- och E-vitamin.

10. Hälsosamma sötsaker

Goda val är mörk choklad och osötad, torkad frukt.

Torkad frukt. Foto: Framania

Det finns flera sorters säd, som bovete och korn, som anses vara anti-inflammatoriska och även rika på antioxidanter och andra näringsämnen. Jag rekommenderar dock sällan att äta större mängder säd eftersom det fortfarande omvandlas till sockerarter i kroppen, och snabbare än andra livsmedel. Det är också generellt mindre näringstätt än livsmedel som till exempel grönsaker.

Dr Axes handlingsplan

1. Ta bort allt från kosten som kan orsaka inflammation. Det inkluderar härsken olja, socker, konventionellt kött, pastöriserade mjölkprodukter och transfetter.

2. Lägg till ett nytt anti-inflammatoriskt livsmedel om dagen. Var inte rädd att prova något nytt.

3. Om det behövs kan man dessutom ta en matsked torskleverolja.

Josh Axe är doktor i naturmedicin, klinisk nutritionist och författare. Hans passion är att hjälpa människor att bli och hålla sig friska med hjälp av mat som medicin. Han har skrivit böckerna "Eat Dirt" och "Gut Repair Cookbook", och driver en av världens största websidor om naturlig hälsa; DrAxe.com

*Livsmedelsverket räknar en knytnävsstor mängd livsmedel som en portion. Det betyder att mängden är olika för barn och vuxna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.