10 000 marscherade i Guangzhou för att skydda sitt modersmål
En del av de 10 000 människorna som demonstrerade i Guangzhou. (Foto från internet)


Mer än 10 000 invånare i den sydliga provinsen Guangzhou demonstrerade den 25 juli mot regimens initiativ riktat mot kantonesiska, deras modersmål.

Personer som bevittnade protesten sade att det officiella kinesiska huvudspråket mandarin snart kommer attdominera i tv, något somliga jämfört med ödeläggelsen av traditionell kultur under kulturrevolutionen.

Guangzhoubon och människorättsadvokaten Dang Jingling sade till Epoch Times att invånarna i Guangzhou samlats för att motsätta sig kulturell totalitarism.

Dang förklarade även skälet till marschen:

– En myndighetsföreträdare vill minska andelen kantonesiska program på tv, särskilt på bästa sändningstid. Det här har inte tagits emot väl bland de kantonesisktalande tittarna.

Radiokanalen Sound of Hope intervjuade Xiao Yong, en människorättsaktivist från Guangzhou, just när han kommit hem från marschen.

– Jag tror det kan ha varit ända upp till 15 000 personer som deltog. Demonstranterna var fredliga och välordnade.

Vissa personer som bar t-shirts med budskap på följdes efter och trakasserades av civilklädd polis, enligt Xiao Yong.

– En vän till mig hade en t-shirt med texten ”det är inte ett brott att tala” och polisen försökte gripa honom. Andra deltagare i marschen hjälpte honom dock och hindrade poliserna.

Liu Shihui, som arbetar som advokat i Guangzhou, deltog även han och bekräftade att hela händelsen var mycket fredlig men att polisen såg stridsberedd ut.

– Det fanns en massa sköldar staplade i ett stort hus. Det såg ut som om polisen var redo att slåss, men hela händelsen gick väldigt fredligt till, sade han, och tillade:

– Det finns över 100 miljoner personer på det kinesiska fastlandet som talar kantonesiska, en mycket stor befolkning. De har rätt till sitt språk och bör respekteras och skyddas. De har den här rätten enligt lag.

Vissa deltagare sade att det kinesiska kommunistpartiet förstörde mycket traditionell kinesisk kultur under kulturrevolutionen. De deltog för att de inte ville att kantonesiskan också ska förstöras.

Kantonesiska är det huvudsakliga språket och fungerar som lingua franca i södra Kina, däribland Guangdongprovinsen, östra Guangxiprovinsen och en del intilliggande områden. Vissa forskare menar att kantonesiska har en längre historia och närmare band till den antika kinesiskan än vad mandarin har.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/39998/