loadingD-vitamin finns särskilt i fet fisk som lax. (Foto: Joel Saget/AFP)
D-vitamin finns särskilt i fet fisk som lax. (Foto: Joel Saget/AFP)
Hälsa & Livsstil

Vi behöver mer D-vitamin

Susanne Larsson - Epoch Times

D-vitaminets betydelse för vår hälsa har de senare åren fått stor uppmärksamhet i media. Forskning har visat att D-vitamin har en positiv effekt för att skydda kroppen mot en rad sjukdomstillstånd.

Det finns grupper i befolkningen som riskerar att få i sig för lite D-vitamin och kan behöva ta kosttillskott, särskilt i de nordliga breddgraderna då solen står lågt på vintern.

Uppdaterade riktlinjer och rekommendationer när det gäller näringsintag har nyligen presenterats på ett seminarium i Köpenhamn.

En av nyheterna gäller det livsviktiga D-vitaminet som vi får av solens strålar men även via maten.

Enligt de nya nordiska rekommendationerna bör både barn och vuxna (även gravida och ammande) få i sig tio mikrogram D-vitamin per dag. Personer över 75 år rekommenderas 20 mikrogram.

Enligt Livsmedelsverket kan det nu bli aktuellt med förändringar kring kostråd och berikning.

Exempelvis kan det innebära att berikningsnivåerna ökas i de produkter som redan i dag är berikade men att även andra livsmedel berikas med D-vitamin.

D-vitamin behövs för regleringen av kalkbalansen i skelett och tänder. Engelska sjukan som varit känd i Sverige sedan 1700-talet, eller rakitis som den också kallas, är en bristsjukdom som kan göra att barnens skelett blir uppmjukat och missformat.

Forskning har även visat att brist på D-vitamin är förknippat med flera sjukdomar och hälsoproblem, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, multipel skleros (MS), Crohns sjukdom, demens, fetma, herpes och depression.

D-vitamin har visat sig ha en kraftfull effekt när det gäller att aktivera immunförsvaret och gör att vi lättare kan bekämpa infektioner.

D-vitamin kan vi också få i oss via maten. Det finns mejeriprodukter som berikas med D-vitamin. Fet fisk som lax, sill och makrill är goda källor men även ägg och kött innehåller en del D-vitamin.

Det fettlösliga vitaminet som lagras i kroppen efter sommarhalvåret räcker inte alltid till för hela vintern. De som inte har möjlighet att komma ut i solljuset så ofta, riskerar att få för lite D-vitamin.

Livsmedelverkets nuvarande riktlinjer för grupper som rekommenderas ta tillskott av D-vitamin

*Alla barn under 2 år rekommenderas tillskott med 10 mikrogram per dag i form av D-droppar.

*Vissa barn behöver fortsätta med D-droppar även efter 2 års ålder. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.

*Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.

*Äldre som tillbringar lite tid utomhus rekommenderas tillskott med 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingD-vitamin finns särskilt i fet fisk som lax. (Foto: Joel Saget/AFP)
D-vitamin finns särskilt i fet fisk som lax. (Foto: Joel Saget/AFP)
Hälsa & Livsstil

Vi behöver mer D-vitamin

Susanne Larsson - Epoch Times

D-vitaminets betydelse för vår hälsa har de senare åren fått stor uppmärksamhet i media. Forskning har visat att D-vitamin har en positiv effekt för att skydda kroppen mot en rad sjukdomstillstånd.

Det finns grupper i befolkningen som riskerar att få i sig för lite D-vitamin och kan behöva ta kosttillskott, särskilt i de nordliga breddgraderna då solen står lågt på vintern.

Uppdaterade riktlinjer och rekommendationer när det gäller näringsintag har nyligen presenterats på ett seminarium i Köpenhamn.

En av nyheterna gäller det livsviktiga D-vitaminet som vi får av solens strålar men även via maten.

Enligt de nya nordiska rekommendationerna bör både barn och vuxna (även gravida och ammande) få i sig tio mikrogram D-vitamin per dag. Personer över 75 år rekommenderas 20 mikrogram.

Enligt Livsmedelsverket kan det nu bli aktuellt med förändringar kring kostråd och berikning.

Exempelvis kan det innebära att berikningsnivåerna ökas i de produkter som redan i dag är berikade men att även andra livsmedel berikas med D-vitamin.

D-vitamin behövs för regleringen av kalkbalansen i skelett och tänder. Engelska sjukan som varit känd i Sverige sedan 1700-talet, eller rakitis som den också kallas, är en bristsjukdom som kan göra att barnens skelett blir uppmjukat och missformat.

Forskning har även visat att brist på D-vitamin är förknippat med flera sjukdomar och hälsoproblem, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, multipel skleros (MS), Crohns sjukdom, demens, fetma, herpes och depression.

D-vitamin har visat sig ha en kraftfull effekt när det gäller att aktivera immunförsvaret och gör att vi lättare kan bekämpa infektioner.

D-vitamin kan vi också få i oss via maten. Det finns mejeriprodukter som berikas med D-vitamin. Fet fisk som lax, sill och makrill är goda källor men även ägg och kött innehåller en del D-vitamin.

Det fettlösliga vitaminet som lagras i kroppen efter sommarhalvåret räcker inte alltid till för hela vintern. De som inte har möjlighet att komma ut i solljuset så ofta, riskerar att få för lite D-vitamin.

Livsmedelverkets nuvarande riktlinjer för grupper som rekommenderas ta tillskott av D-vitamin

*Alla barn under 2 år rekommenderas tillskott med 10 mikrogram per dag i form av D-droppar.

*Vissa barn behöver fortsätta med D-droppar även efter 2 års ålder. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.

*Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.

*Äldre som tillbringar lite tid utomhus rekommenderas tillskott med 10 mikrogram D-vitamin per dag.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024