Ett äpple om dagen håller doktorn borta, men varför? Danska forskare har utforskat vetenskapen bakom det klassiska talesättet.
Mikrobiologer från Fødevareinstituttet vid Danmarks Tekniske Universitet, gav en grupp råttor en kontrolldiet och en annan grupp råttor en diet som bestod till stor del av hela äpplen, äppeljuice, puré eller cidermäsk.
Efter att ha matat dem studerade forskarna det mikrobiella innehållet i råttans matsmältningssystem.
”Vissa bakterier tros vara bra för en hälsosam matsmältning och kan påverka risken för cancer”, säger forskningsledaren Tine Rask Licht vid Danmarks Tekniske Universitet i ett pressmeddelande.
– I vår studie har vi sett att råttor som fick en diet med mycket pektin, en komponent av dietfiber i äpplen, hade ökade mängder av vissa bakterier som kan förbättra tarmhälsan, säger forskarkollegan Andrea Wicks, också från Danmarks Tekniske Universitet.
– Det verkar som att när äpplen äts regelbundet och under en längre tid, kan de här bakterierna hjälpa vid produktionen av kortkedjade fettsyror som ger ideala pH-förhållanden för att försäkra sig om en hälsosam balans av mikroorganismer. De producerar också en substans, kallad butyrat, som är ett viktigt bränsle för cellerna i tarmväggen.
Forskningen är publicerad i tidningen BMC Microbiology. Vidare forskning krävs för att avgöra om människans matsmältningssystem ger samma respons på äpplen som det gjorde hos råttor.
Kinas största juicetillverkare använder rutten frukt