Rön från Karolinska institutet visar att glutenfri vegankost kan ge skydd mot åderförkalkning och hjärtsjukdom.
Ledgångsreumatism (reumatoid artrit) kan ge en ökad risk hos patienterna att utveckla åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Men en studie, som publicerats i tidskriften Arthritis Research, visar att glutenfri vegankost kan påverka patienten att utveckla en typ av antikroppar som anses skydda mot åderförkalkning.
USA:s vildhästar: Den osäkra segern
Studien gjordes under ett år på 66 patienter med reumatoid artrit. Av dessa fick 38 personer äta glutenfri vegankost och de övriga fick följa vanliga kostråd.
Efter tre och tolv månader visade gruppen som ätit vegankost lägre nivåer av det onda oxiderade LDL-kolesterolet, men högre nivå av antikroppar av typ anti-PC och mindre sjukdomssymtom än kontrollgruppen. Anti-PC tror man kan ha förmågan att binda oxiderat LDL och ha en skyddande effekt mot åderförkalkning.
– Även om studien är relativt liten, så är resultaten intressanta eftersom de tydligt visar att denna typ av kost har positiva effekter vid reumatoid artrit, men även på riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom i stort, säger Johan Frostegård, professor vid Karolinska Institutet i Huddinge och en av dem som ansvarat för studien.
Johan Frostegård vill dock inte gå så långt som att rekommendera patienter att helt gå över till vegankost.
– Vegankost är en ganska tuff diet som kan vara svår att hålla. Men om patienterna själva vill prova det så är det positivt med tanke på att vi ser så goda effekter, säger Johan Frostegård.
Det är inom EU-projektet CVD-immune som forskningen gjorts. Man vill se vilka effekter anti-PC har, för att i framtiden kunna utveckla ett vaccin mot åderförkalkning.
Ta vara på fruktskörden – gör enkel äppelkompott utan tillsatt socker