loadingSå här ser riktigt salt ut. Bilden visar himalaysalt. (Shuttterstock)
Så här ser riktigt salt ut. Bilden visar himalaysalt. (Shuttterstock)
Hälsa & Livsstil

"Vanligt" salt och "riktigt" salt

Mark Sircus, www.greenmedinfo.com

Det är så här riktigt salt ser ut. Vanligt salt vet vi alla hur det ser ut, men vi misstar det för att vara riktigt salt fast det inte är det. Faktum är att raffinerat vitt salt, såsom kommersiellt bordssalt, är dåligt, mycket dåligt. Oraffinerat naturligt salt däremot är bra, verkligt bra och ger många hälsofördelar.

Oraffinerat havssalt är hälsosamt. Den blodtryckshöjande effekten av bordssalt kan bero på dess höga innehåll av natrium och samtidigt otillräckliga halt av magnesium för att balansera det. Detta har en magnesium-sänkande effekt som kan få blodkärlen att dra sig samman och höja blodtrycket. Riktigt salt (av olika slag) innehåller massor av magnesium och andra viktiga mineraler och påverkar därför vanligtvis inte blodtrycket negativt.

Natrium är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för att upprätthålla vätskenivåerna och för att stödja kanalerna för nervsignaler. En del natrium behövs i kroppen för att reglera vätskor och blodtryck, och för att hålla muskler och nerver i trim. Utan tillräcklig mängd natrium, kan kroppen ha svårt att kyla ner sig efter intensiv träning eller aktivitet. När kroppen är varm, svettas du. Om du inte har tillräckligt med natrium, kan din kropp inte svettas så mycket och du kan då bli överhettad. Detta kan leda till bland annat utmattning och uttorkning.

Natrium är energibärare

Den ansvarar också för att skicka meddelanden från hjärnan till musklerna genom nervsystemet så att musklerna rör sig på kommando. När du vill röra på armen eller använda någon muskel i kroppen, skickar hjärnan ett meddelande till en natriummolekyl som skickar den till en kaliummolekyl och sedan tillbaka till en natriummolekyl och så vidare, innan den kommer till sin slutliga destination och muskeln kontraheras. Detta är känt som natrium-kalium jonbytet. Utan natrium skulle du därför aldrig kunna flytta någon del av kroppen.

Olika salter har olika användningssätt

Överskott av natrium (som kommer från kosten) utsöndras i urinen. Det mesta av kroppens natrium (cirka 85 procent) finns i blod och lymfvätska. Kroppens natriumnivåer styrs delvis av ett hormon som kallas aldosteron, som produceras av binjurarna. Aldosteronhalten avgör om njurarna behåller natrium i kroppen eller släpper ut den i urinen.

Läkaren David Brownstein ser allvarligt på den här frågan, ”Ingen gör skillnad mellan oraffinerat och raffinerat salt. De ”klumpar ihop” allt salt tillsammans som något dåligt. Detta är ett stort misstag. Det finns två typer av salt på marknaden: raffinerat och oraffinerat. Raffinerat salt har fått sina mineraler borttagna och har blekts för att ge dess vita utseende som vi är vana att se. Det är det fina, vita salt som finns på nästan varje restaurang eller livsmedelsbutik. Raffinerat salt har blekts och utsatts för många giftiga kemikalier för att få det till dess slutprodukt. Det innehåller aluminium, ferrocyanid och blekmedel. Jag anser att det är denna raffineringsprocess har gjort det till en giftig och försvagad substans som måste undvikas”.

”Oraffinerat salt, å andra sidan”, fortsätter Brownstein, ”har inte utsatts för en hård kemisk process. Den innehåller naturliga mineraler som ursprungligen var en del av produkten. Dess mineralhalt ger det en distinkt färg. Färgerna på oraffinerat salt kan variera beroende på var den är tagen från. Detta beror på det varierade mineralinnehållet i olika märken på salt. Det är mineralerna i det oraffinerade saltet som ger produktens alla fördelar. Mineraler förser kroppen med över 80 spårämnen som behövs för att underhålla och bevara hälsan”.

Raffinerat salt har blekts kemiskt

”För länge sedan bestämde salttillverkare att rent vitt salt är ”finare” än oblekt salt och att konsumenterna föredrar vitt salt. Så de började bleka det. De lade också till anti-klumpmedel för att öka dess hållbarhet. Problemet är att de kemikalier som tillsätts för saltet inte ska absorbera fukt när det står på hyllan stör en av saltets huvudfunktioner: att reglera kroppens hydrering. Den natriumklorid som finns i bordssalt är starkt koncentrerad, denaturerad och giftig för kroppen”, säger Brownstein.

Raffinerat salt har samma effekt på inre vävnader och orsakar en negativ reaktion. Kroppen behåller vatten för att skydda sig själv och dina celler släpper ut vatten för att späda ut, neutralisera och bryta ner saltet. Denna förlust av vatten torkar ut och försvagar dina celler och kan även få dem att dö i förtid. Naturligt havssalt är vida överlägset kemiskt behandlat joderat bordssalt eftersom det innehåller alla 92 spårämnena, och bara 84 procent natriumklorid, medan bordssalt innehåller nästan 98 procent.

Allt detta innebär en sak: bordssalt, oavsett om det är marint eller ej, är giftigt för kroppen och ansvarar, till stor del, till uppkomsten av många svåra sjukdomar, framförallt i sköldkörteln och metabolisk dysfunktion.

Förutom natrium och klorid innehåller äkta havssalt andra näringsämnen som förekommer naturligt i saltbäddar, inklusive spår av kalcium, magnesium, kalium, järn och zink. I enlighet med normer som fastställts av Världshälsoorganisationen och Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), visar oberoende analyser att halterna av tungmetaller (till exempel arsenik, kadmium, kvicksilver) i keltiskt havssalt är icke-detekterbara eller långt under gränsvärdet.

Himalayasalt

Kristallsalt som bryts 5 000 meter djupt under Himalayas bergskedja har varit utsatt för ett enormt tryck under miljontals år och är mer än 99 procent rent. Ju starkare tryck det utsatts för, desto bättre eller mer utsökt är den kristallina strukturen i saltet. Många salter från Himalaya säljs billigt, men hämtas in högre upp nära Himalayas bergstoppar i stället för från de djupare gruvorna. Dessa salter innehåller mer föroreningar, har inte samma struktur och assimileras inte lika lätt av kroppen.

Giftigt industrisalt från Kina hamnar på matbord

Himalayasalt innehåller 84 mineraler och spårämnen i joniskt tillstånd och har en härlig rosa färg. Många som använder Himalayasalt säger att de behöver ta mindre av detta salt än av annat salt.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingSå här ser riktigt salt ut. Bilden visar himalaysalt. (Shuttterstock)
Så här ser riktigt salt ut. Bilden visar himalaysalt. (Shuttterstock)
Hälsa & Livsstil

"Vanligt" salt och "riktigt" salt

Mark Sircus, www.greenmedinfo.com

Det är så här riktigt salt ser ut. Vanligt salt vet vi alla hur det ser ut, men vi misstar det för att vara riktigt salt fast det inte är det. Faktum är att raffinerat vitt salt, såsom kommersiellt bordssalt, är dåligt, mycket dåligt. Oraffinerat naturligt salt däremot är bra, verkligt bra och ger många hälsofördelar.

Oraffinerat havssalt är hälsosamt. Den blodtryckshöjande effekten av bordssalt kan bero på dess höga innehåll av natrium och samtidigt otillräckliga halt av magnesium för att balansera det. Detta har en magnesium-sänkande effekt som kan få blodkärlen att dra sig samman och höja blodtrycket. Riktigt salt (av olika slag) innehåller massor av magnesium och andra viktiga mineraler och påverkar därför vanligtvis inte blodtrycket negativt.

Natrium är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för att upprätthålla vätskenivåerna och för att stödja kanalerna för nervsignaler. En del natrium behövs i kroppen för att reglera vätskor och blodtryck, och för att hålla muskler och nerver i trim. Utan tillräcklig mängd natrium, kan kroppen ha svårt att kyla ner sig efter intensiv träning eller aktivitet. När kroppen är varm, svettas du. Om du inte har tillräckligt med natrium, kan din kropp inte svettas så mycket och du kan då bli överhettad. Detta kan leda till bland annat utmattning och uttorkning.

Natrium är energibärare

Den ansvarar också för att skicka meddelanden från hjärnan till musklerna genom nervsystemet så att musklerna rör sig på kommando. När du vill röra på armen eller använda någon muskel i kroppen, skickar hjärnan ett meddelande till en natriummolekyl som skickar den till en kaliummolekyl och sedan tillbaka till en natriummolekyl och så vidare, innan den kommer till sin slutliga destination och muskeln kontraheras. Detta är känt som natrium-kalium jonbytet. Utan natrium skulle du därför aldrig kunna flytta någon del av kroppen.

Olika salter har olika användningssätt

Överskott av natrium (som kommer från kosten) utsöndras i urinen. Det mesta av kroppens natrium (cirka 85 procent) finns i blod och lymfvätska. Kroppens natriumnivåer styrs delvis av ett hormon som kallas aldosteron, som produceras av binjurarna. Aldosteronhalten avgör om njurarna behåller natrium i kroppen eller släpper ut den i urinen.

Läkaren David Brownstein ser allvarligt på den här frågan, ”Ingen gör skillnad mellan oraffinerat och raffinerat salt. De ”klumpar ihop” allt salt tillsammans som något dåligt. Detta är ett stort misstag. Det finns två typer av salt på marknaden: raffinerat och oraffinerat. Raffinerat salt har fått sina mineraler borttagna och har blekts för att ge dess vita utseende som vi är vana att se. Det är det fina, vita salt som finns på nästan varje restaurang eller livsmedelsbutik. Raffinerat salt har blekts och utsatts för många giftiga kemikalier för att få det till dess slutprodukt. Det innehåller aluminium, ferrocyanid och blekmedel. Jag anser att det är denna raffineringsprocess har gjort det till en giftig och försvagad substans som måste undvikas”.

”Oraffinerat salt, å andra sidan”, fortsätter Brownstein, ”har inte utsatts för en hård kemisk process. Den innehåller naturliga mineraler som ursprungligen var en del av produkten. Dess mineralhalt ger det en distinkt färg. Färgerna på oraffinerat salt kan variera beroende på var den är tagen från. Detta beror på det varierade mineralinnehållet i olika märken på salt. Det är mineralerna i det oraffinerade saltet som ger produktens alla fördelar. Mineraler förser kroppen med över 80 spårämnen som behövs för att underhålla och bevara hälsan”.

Raffinerat salt har blekts kemiskt

”För länge sedan bestämde salttillverkare att rent vitt salt är ”finare” än oblekt salt och att konsumenterna föredrar vitt salt. Så de började bleka det. De lade också till anti-klumpmedel för att öka dess hållbarhet. Problemet är att de kemikalier som tillsätts för saltet inte ska absorbera fukt när det står på hyllan stör en av saltets huvudfunktioner: att reglera kroppens hydrering. Den natriumklorid som finns i bordssalt är starkt koncentrerad, denaturerad och giftig för kroppen”, säger Brownstein.

Raffinerat salt har samma effekt på inre vävnader och orsakar en negativ reaktion. Kroppen behåller vatten för att skydda sig själv och dina celler släpper ut vatten för att späda ut, neutralisera och bryta ner saltet. Denna förlust av vatten torkar ut och försvagar dina celler och kan även få dem att dö i förtid. Naturligt havssalt är vida överlägset kemiskt behandlat joderat bordssalt eftersom det innehåller alla 92 spårämnena, och bara 84 procent natriumklorid, medan bordssalt innehåller nästan 98 procent.

Allt detta innebär en sak: bordssalt, oavsett om det är marint eller ej, är giftigt för kroppen och ansvarar, till stor del, till uppkomsten av många svåra sjukdomar, framförallt i sköldkörteln och metabolisk dysfunktion.

Förutom natrium och klorid innehåller äkta havssalt andra näringsämnen som förekommer naturligt i saltbäddar, inklusive spår av kalcium, magnesium, kalium, järn och zink. I enlighet med normer som fastställts av Världshälsoorganisationen och Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), visar oberoende analyser att halterna av tungmetaller (till exempel arsenik, kadmium, kvicksilver) i keltiskt havssalt är icke-detekterbara eller långt under gränsvärdet.

Himalayasalt

Kristallsalt som bryts 5 000 meter djupt under Himalayas bergskedja har varit utsatt för ett enormt tryck under miljontals år och är mer än 99 procent rent. Ju starkare tryck det utsatts för, desto bättre eller mer utsökt är den kristallina strukturen i saltet. Många salter från Himalaya säljs billigt, men hämtas in högre upp nära Himalayas bergstoppar i stället för från de djupare gruvorna. Dessa salter innehåller mer föroreningar, har inte samma struktur och assimileras inte lika lätt av kroppen.

Giftigt industrisalt från Kina hamnar på matbord

Himalayasalt innehåller 84 mineraler och spårämnen i joniskt tillstånd och har en härlig rosa färg. Många som använder Himalayasalt säger att de behöver ta mindre av detta salt än av annat salt.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024