loadingTvå syriska rebellsoldater på motorcykel nära den nordliga staden Darkush den 14 december 2012. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Två syriska rebellsoldater på motorcykel nära den nordliga staden Darkush den 14 december 2012. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Utrikes

Vad händer i världen under 2013

Epoch Times

En analys om vad som händer världen över under 2013 beskriver olika länders problem som de redan hade 2012 och vad som väntas hända i dessa konfliktdrabbade länder i framtiden.

Syrien: Inbördeskriget sprider sig över gränserna

Syriens inbördeskrig eskalerade under 2012 och snuddade vid det angränsande Turkiet. En dödssiffra på cirka 40 000 civila och misstankar om att president Bashar al-Assad kan komma att använda kemiska vapen (eller redan har använt), har tilldragit sig internationellt intresse. En utländsk intervention blir alltmer sannolik. USA, några länder i Europa och Mellanöstern godkände officiellt rebellernas nationella syriska koalition den 12 december. Om utländska makter förser rebellerna med vapen finns en oro för att extremister kan få tag i vapnen.

Israel: Hamas makt ökar men är fortfarande begränsad

Hundratals missiler flög mellan Hamas och Israel i november vilket visar på Hamas ökade militära kapacitet. Med hjälp av Iran kan nu Hamas nå vissa delar av Tel Aviv och Jerusalem. Flera israeler dödades medan antalet palestinska offer översteg 100. Israel lyckades stoppa många av Hamas missiler.

Hamas allierade har fått viss makt i regionen: Muslimska brödraskapet kontrollerar Egypten. Iran fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram. I Syrien har extremisternas makt ökat. Premiärminister Netanyahus godkännande att bygga 3 000 nya bostäder i befintliga bosättningar kommer att fortsätta öka spänningarna i området under 2013.

Storbritannien: En ny tronföljare föds 2013

En ny arvtagare till den brittiska tronen föds 2013. I december meddelades att Catherine, hertiginnan av Cambridges, var gravid, efter veckor av spekulationer. Även den 300 år gamla tronföljdslagen, där den första sonen utsågs till tronarvinge, kommer att  ändras enligt ett beslut från 2011. Den nya lagen ger söner och döttrar samma rätt till tronen. Precis som deras äktenskap kommer Kates graviditet att följas noga av pressen, både i Storbritannien och utomlands.

Italien: Kommer Berlusconi att göra politisk comeback?

Silvio Berlusconi, 76, som i oktober dömdes till fyra års fängelse för skattefusk av en domstol i Milano, chockerade i december italienarna genom att tillkännage att han kommer att ställa upp för omval. Berlusconis tillkännagivande kommer inte bara skaka italiensk politik utan även påverka europeisk politik och ekonomi.  Medan den avgående premiärministern, Mario Monti, i viss mån kunde stabilisera den italienska ekonomin, indikerar Berlusconi redan nu att han skulle dra tillbaka Montis åtstramningar.

Kanada: Debatt om oljesand som bränsle

När Kanada fortsätter med att utvinna oljesand har problem kring pipelinekonstruktionen, miljöbestämmelser, ursprungsbefolkningens rättigheter och investeringar från kinesiska statsägda oljebolag ständigt skapat rubriker. Kanadas nuvarande konservativa regering har varit en hängiven anhängare av att utvinna olja av oljesand och har hoppats på att resursen kan hålla uppe en relativt stabil ekonomi bland global osäkerhet. Regeringen blockerade nyligen framtida uppköp av kanadensiska oljebolag av utländska statsägda företag.

Mexiko: Ny president, nytt fokus

Enrique Peña Nieto valdes till president 2012 med ett hopp om förändring. Medan hans föregångare, Felipe Calderón, hade ett starkt fokus på ”kriget mot droger” förväntas Peña Nieto fokusera på jobb, handel och ekonomisk tillväxt under 2013. Han vill försöka få bort Mexikos stämpel som ett land med våld och drogkarteller. Han förväntas inrätta en nationell kommission mot korruption och öppna det statliga oljebolaget, Pemex, för privata investeringar. Han kommer fortfarande att ta itu med narkotikarelaterade problem i Mexiko, men med fokus på våldet. Minst 180 demonstranter greps under Peña Nietos inställningsdag. Peña Nietos parti, Institutional Revolution Party (PRI), var tidigare känd för korruption under sitt tioåriga styre fram till år 2000.

Brasilien: Infödda ockuperar dammanläggning vid Amazonas

Flera gånger i år har en grupp med inhemska stammar i Amazonas regnskog i Brasilien ockuperat ett bygge av ett stort dammprojektet i Xingufloden. De hävdar att dammen är ett hot mot deras levebröd. Ockupanterna har stoppat dammbygget vid flera tillfällen. Dammen beräknas vara klar 2019. Det uppskattas att en yta på 300 kvadratmiles kommer att översvämmas och tvinga cirka 16 000 människor att flytta. Under 2013 kommer urinvånarna i Amazonas troligen att fortsätta sätta press på Belo Monte, konsortiet bakom projektet.

Afghanistan: Koalitionstrupperna drar sig tillbaka

Striderna mot talibanerna har pågått i mer än ett decennium i Afghanistan. De flesta koalitionstrupperna kommer att dras tillbaka 2013. Afghanistan och USA förväntas också att göra en överenskommelse om antalet trupper som ska vara kvar 2014. Förväntningarna är att upp till 10 000 soldater blir kvar, en minskning från 66 000 i dagsläget. Afghanistans president Hamid Karzai har upprepade gånger sagt att han tror att afghanska säkerhetsstyrkorna ska kunna behålla kontrollen under 2014 men farhågorna är att hårt vunna vinster går förlorade när koalitionstrupperna försvinner.

Mali: Islamisterna tar över

Fram till i år har Mali varit ett relativt stabilt, demokratiskt land. I slutet av mars, störtade en officer presidenten i en kupp. Kuppen misslyckades och islamistiska extremistiska krafter tog kontroll över den norra delen av landet. Cheikh Modibo Diarra, tillfällig premiärminister, försökte samla en västafrikansk styrka för att återfå makten. Han greps och tvingades avgå i december. USA fördömde gripandet av Diarra som ett nederlag för demokratin i regionen. Den 20 december godkände FN:s säkerhetsråd International Support Mission ledd av afrikaner.

Egypten: Protester och opposition mot presidenten

Mohamed Morsi valdes till Egyptens president och han tog makten från militären som hade härskat sedan den arabiska vårens uppror 2011. I november gav Morsi sig själv rättslig straffrihet med ett presidentdekret. Utbredda protester bröt ut och Morsi skrotade dekretet. Men i december gav han militären befogenhet att arrestera folk vilket ledde fram till en folkomröstning om hans förslag till författning. Trots den liberala oppositionen vann förslaget i omröstningen.

Nordkorea: Kärnvapenprov kan följa raketuppskjutningar

Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns regim har genomfört två rakettester under 2012. En misslyckades totalt och den andra skickade en satellit i en omloppsbana och sågs som en framgång. I tidigare raketuppskjutningar har Nordkorea oftast följt upp med ett kärnvapenprov. James Schoff från Carnegie Endowment for International Peace berättade för AFP i förra veckan att raketuppskjutningen ”stärker deras trovärdighet” och resten av världen måste nu ta dem på allvar. Att man har kapacitet att skjuta upp en raket indikerar på att man även kan målinrikta  långdistansmissiler.

Japan: Störst åldrande befolkning i världen

År 2013, förväntas Japans befolkning bestå av 25 procent äldre (65 år eller äldre) personer. Medellivslängden i Japan är den längsta i världen, 80 år för män och 86 år för kvinnor. Den åldrande befolkningen kommer att ha en stor inverkan på det japanska samhället och dess ekonomi. I Japan får de äldre pension och garanteras försäkring. Det stora antalet icke-arbetande vuxna kan hindra Japans ekonomiska expansion.

Australien: Sträng koldioxidskatt kan dumpas

Australien införde en koldioxidskatt i juli som tvingar företagen att betala för sina utsläpp dubbelt så mycket som EU:s koldioxidskatt. I Australien måste företagen betala runt 24 dollar per ton koldioxidutsläpp, i Europa är priset cirka 8 euro eller  11 dollar. Om oppositionsledaren Tony Abbott blir premiärminister i Australien i det federala valet nästa år, har han lovat att skrota koldioxidskatten. Premiärminister Julia Gillard uppskattade att skatten skulle ge samma effekt som att 45 miljoner bilar tas bort från vägarna under nästa årtionde.

Kina: Tibetaner brinner

År 2012 satte många tibetaner eld på sig själva för att protestera mot det kinesiska kommunistpartiets hårda styre. Sedan februari 2009 har minst 94 tibetaner tänt eld på sig själva. De flesta skedde i mitten till slutet av 2012. Den kinesiska regimen svarade genom att införa nya lagar mot självbrännare och öka säkerheten i tibetanska områden.

Översatt från engelska


Palestinier tittar på en ceremoni för de unga offren i familjen al-Dallu som dödades under den åtta dagar långa konfrontationen i Gaza mellan Israel och Hamas i den 24 november 2012. (Foto: Marco Longari/AFP/Getty Images)

Palestinier tittar på en ceremoni för de unga offren i familjen al-Dallu som dödades under den åtta dagar långa konfrontationen i Gaza mellan Israel och Hamas i den 24 november 2012. (Foto: Marco Longari/AFP/Getty Images)


Storbritanniens prins William, hertig av Cambridge, och hans hustru Catherine, hertiginna av Cambridge, lämnar King Edward VII sjukhus i centrala London den 6 december 2012. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)

Storbritanniens prins William, hertig av Cambridge, och hans hustru Catherine, hertiginna av Cambridge, lämnar King Edward VII sjukhus i centrala London den 6 december 2012. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)


Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi anländer till EU-högkvarteret och European People Partys (EPP) utvidgade toppmöte i Bryssel den 13 december 2012. (Foto: Joh Thys/AFP/Getty Images)

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi anländer till EU-högkvarteret och European People Partys (EPP) utvidgade toppmöte i Bryssel den 13 december 2012. (Foto: Joh Thys/AFP/Getty Images)


Syncrudes utvinningsanlägging av oljesand nära Fort McMurray i provinsen Alberta i Kanada. (arkivbild). Greenpeace har krävt att man stoppar oljesandsproduktionen i regionen på grund av att den ger ut mer växthusgaser. En stor del av oljan finns i sandlager under marken och utvinningen är komplicerad. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Syncrudes utvinningsanlägging av oljesand nära Fort McMurray i provinsen Alberta i Kanada. (arkivbild). Greenpeace har krävt att man stoppar oljesandsproduktionen i regionen på grund av att den ger ut mer växthusgaser. En stor del av oljan finns i sandlager under marken och utvinningen är komplicerad. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)



Mexikos president Enrique Peña Nieto (t.h.) talar med ordföranden för demokratiska revolutionspartiet (PRD), Jesus Zambrano (t.v.), när de gör upp en ”pakt för Mexiko”, den 2 december 2012. Peña Nieto och de tre största politiska partierna i Mexiko har skrivit ett avtal om att lansera reformer för att stärka demokratin, bekämpa social ojämlikhet och främja ekonomisk tillväxt. (Foto: Alfredo Estrella/AFP/Getty Images)


Invånarna i området kommer att tvingas flytta på grund av bygget av Belo Monte-dammen. Supportrar står på det tillfälliga dammbygget av jord efter att de grävt bort en remsa av jord för att återställa Xinguflodens flöde i protest mot bygget nära Altamira, Brasilien, den 15 juni 2012. (Foto: Mario Tama/Getty Images)

Invånarna i området kommer att tvingas flytta på grund av bygget av Belo Monte-dammen. Supportrar står på det tillfälliga dammbygget av jord efter att de grävt bort en remsa av jord för att återställa Xinguflodens flöde i protest mot bygget nära Altamira, Brasilien, den 15 juni 2012. (Foto: Mario Tama/Getty Images)


En amerikansk soldat patrullerar i närheten av Baraki Barakbasen i Logarprovinsen, Afghanistan, den 13 oktober 2012. Majoriteten av koalitionstrupperna förväntas dras tillbaka 2013. (Foto: Munir UZ Zaman/AFP/GettyImages)

En amerikansk soldat patrullerar i närheten av Baraki Barakbasen i Logarprovinsen, Afghanistan, den 13 oktober 2012. Majoriteten av koalitionstrupperna förväntas dras tillbaka 2013. (Foto: Munir UZ Zaman/AFP/GettyImages)


En malisk flykting på flyktinglägret Goudebou i Burkina Faso den 7 december, 2012. Konflikten i Mali där ett uppror i mars ledde till att stridande grupper i norra delen av landet har tvingat 260 000 malier att fly till grannländerna. (Foto: Ahmed Ouoba/AFP/Getty Images)

En malisk flykting på flyktinglägret Goudebou i Burkina Faso den 7 december, 2012. Konflikten i Mali där ett uppror i mars ledde till att stridande grupper i norra delen av landet har tvingat 260 000 malier att fly till grannländerna. (Foto: Ahmed Ouoba/AFP/Getty Images)


Vraket av Nordkoreas raket på flottbasen i Pyeongtaek, Sydkorea, den 13 december 2012. (Foto: Yeong-Wook/DongA Daily/Getty Images)

Vraket av Nordkoreas raket på flottbasen i Pyeongtaek, Sydkorea, den 13 december 2012. (Foto: Yeong-Wook/DongA Daily/Getty Images)


Demonstration mot Australiens koldioxidskatt i Sydney den 1 juli 2012, den dag då skatten infördes. (Foto: Greg Wood/AFP/Getty Images)

Demonstration mot Australiens koldioxidskatt i Sydney den 1 juli 2012, den dag då skatten infördes. (Foto: Greg Wood/AFP/Getty Images)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingTvå syriska rebellsoldater på motorcykel nära den nordliga staden Darkush den 14 december 2012. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Två syriska rebellsoldater på motorcykel nära den nordliga staden Darkush den 14 december 2012. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Utrikes

Vad händer i världen under 2013

Epoch Times

En analys om vad som händer världen över under 2013 beskriver olika länders problem som de redan hade 2012 och vad som väntas hända i dessa konfliktdrabbade länder i framtiden.

Syrien: Inbördeskriget sprider sig över gränserna

Syriens inbördeskrig eskalerade under 2012 och snuddade vid det angränsande Turkiet. En dödssiffra på cirka 40 000 civila och misstankar om att president Bashar al-Assad kan komma att använda kemiska vapen (eller redan har använt), har tilldragit sig internationellt intresse. En utländsk intervention blir alltmer sannolik. USA, några länder i Europa och Mellanöstern godkände officiellt rebellernas nationella syriska koalition den 12 december. Om utländska makter förser rebellerna med vapen finns en oro för att extremister kan få tag i vapnen.

Israel: Hamas makt ökar men är fortfarande begränsad

Hundratals missiler flög mellan Hamas och Israel i november vilket visar på Hamas ökade militära kapacitet. Med hjälp av Iran kan nu Hamas nå vissa delar av Tel Aviv och Jerusalem. Flera israeler dödades medan antalet palestinska offer översteg 100. Israel lyckades stoppa många av Hamas missiler.

Hamas allierade har fått viss makt i regionen: Muslimska brödraskapet kontrollerar Egypten. Iran fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram. I Syrien har extremisternas makt ökat. Premiärminister Netanyahus godkännande att bygga 3 000 nya bostäder i befintliga bosättningar kommer att fortsätta öka spänningarna i området under 2013.

Storbritannien: En ny tronföljare föds 2013

En ny arvtagare till den brittiska tronen föds 2013. I december meddelades att Catherine, hertiginnan av Cambridges, var gravid, efter veckor av spekulationer. Även den 300 år gamla tronföljdslagen, där den första sonen utsågs till tronarvinge, kommer att  ändras enligt ett beslut från 2011. Den nya lagen ger söner och döttrar samma rätt till tronen. Precis som deras äktenskap kommer Kates graviditet att följas noga av pressen, både i Storbritannien och utomlands.

Italien: Kommer Berlusconi att göra politisk comeback?

Silvio Berlusconi, 76, som i oktober dömdes till fyra års fängelse för skattefusk av en domstol i Milano, chockerade i december italienarna genom att tillkännage att han kommer att ställa upp för omval. Berlusconis tillkännagivande kommer inte bara skaka italiensk politik utan även påverka europeisk politik och ekonomi.  Medan den avgående premiärministern, Mario Monti, i viss mån kunde stabilisera den italienska ekonomin, indikerar Berlusconi redan nu att han skulle dra tillbaka Montis åtstramningar.

Kanada: Debatt om oljesand som bränsle

När Kanada fortsätter med att utvinna oljesand har problem kring pipelinekonstruktionen, miljöbestämmelser, ursprungsbefolkningens rättigheter och investeringar från kinesiska statsägda oljebolag ständigt skapat rubriker. Kanadas nuvarande konservativa regering har varit en hängiven anhängare av att utvinna olja av oljesand och har hoppats på att resursen kan hålla uppe en relativt stabil ekonomi bland global osäkerhet. Regeringen blockerade nyligen framtida uppköp av kanadensiska oljebolag av utländska statsägda företag.

Mexiko: Ny president, nytt fokus

Enrique Peña Nieto valdes till president 2012 med ett hopp om förändring. Medan hans föregångare, Felipe Calderón, hade ett starkt fokus på ”kriget mot droger” förväntas Peña Nieto fokusera på jobb, handel och ekonomisk tillväxt under 2013. Han vill försöka få bort Mexikos stämpel som ett land med våld och drogkarteller. Han förväntas inrätta en nationell kommission mot korruption och öppna det statliga oljebolaget, Pemex, för privata investeringar. Han kommer fortfarande att ta itu med narkotikarelaterade problem i Mexiko, men med fokus på våldet. Minst 180 demonstranter greps under Peña Nietos inställningsdag. Peña Nietos parti, Institutional Revolution Party (PRI), var tidigare känd för korruption under sitt tioåriga styre fram till år 2000.

Brasilien: Infödda ockuperar dammanläggning vid Amazonas

Flera gånger i år har en grupp med inhemska stammar i Amazonas regnskog i Brasilien ockuperat ett bygge av ett stort dammprojektet i Xingufloden. De hävdar att dammen är ett hot mot deras levebröd. Ockupanterna har stoppat dammbygget vid flera tillfällen. Dammen beräknas vara klar 2019. Det uppskattas att en yta på 300 kvadratmiles kommer att översvämmas och tvinga cirka 16 000 människor att flytta. Under 2013 kommer urinvånarna i Amazonas troligen att fortsätta sätta press på Belo Monte, konsortiet bakom projektet.

Afghanistan: Koalitionstrupperna drar sig tillbaka

Striderna mot talibanerna har pågått i mer än ett decennium i Afghanistan. De flesta koalitionstrupperna kommer att dras tillbaka 2013. Afghanistan och USA förväntas också att göra en överenskommelse om antalet trupper som ska vara kvar 2014. Förväntningarna är att upp till 10 000 soldater blir kvar, en minskning från 66 000 i dagsläget. Afghanistans president Hamid Karzai har upprepade gånger sagt att han tror att afghanska säkerhetsstyrkorna ska kunna behålla kontrollen under 2014 men farhågorna är att hårt vunna vinster går förlorade när koalitionstrupperna försvinner.

Mali: Islamisterna tar över

Fram till i år har Mali varit ett relativt stabilt, demokratiskt land. I slutet av mars, störtade en officer presidenten i en kupp. Kuppen misslyckades och islamistiska extremistiska krafter tog kontroll över den norra delen av landet. Cheikh Modibo Diarra, tillfällig premiärminister, försökte samla en västafrikansk styrka för att återfå makten. Han greps och tvingades avgå i december. USA fördömde gripandet av Diarra som ett nederlag för demokratin i regionen. Den 20 december godkände FN:s säkerhetsråd International Support Mission ledd av afrikaner.

Egypten: Protester och opposition mot presidenten

Mohamed Morsi valdes till Egyptens president och han tog makten från militären som hade härskat sedan den arabiska vårens uppror 2011. I november gav Morsi sig själv rättslig straffrihet med ett presidentdekret. Utbredda protester bröt ut och Morsi skrotade dekretet. Men i december gav han militären befogenhet att arrestera folk vilket ledde fram till en folkomröstning om hans förslag till författning. Trots den liberala oppositionen vann förslaget i omröstningen.

Nordkorea: Kärnvapenprov kan följa raketuppskjutningar

Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns regim har genomfört två rakettester under 2012. En misslyckades totalt och den andra skickade en satellit i en omloppsbana och sågs som en framgång. I tidigare raketuppskjutningar har Nordkorea oftast följt upp med ett kärnvapenprov. James Schoff från Carnegie Endowment for International Peace berättade för AFP i förra veckan att raketuppskjutningen ”stärker deras trovärdighet” och resten av världen måste nu ta dem på allvar. Att man har kapacitet att skjuta upp en raket indikerar på att man även kan målinrikta  långdistansmissiler.

Japan: Störst åldrande befolkning i världen

År 2013, förväntas Japans befolkning bestå av 25 procent äldre (65 år eller äldre) personer. Medellivslängden i Japan är den längsta i världen, 80 år för män och 86 år för kvinnor. Den åldrande befolkningen kommer att ha en stor inverkan på det japanska samhället och dess ekonomi. I Japan får de äldre pension och garanteras försäkring. Det stora antalet icke-arbetande vuxna kan hindra Japans ekonomiska expansion.

Australien: Sträng koldioxidskatt kan dumpas

Australien införde en koldioxidskatt i juli som tvingar företagen att betala för sina utsläpp dubbelt så mycket som EU:s koldioxidskatt. I Australien måste företagen betala runt 24 dollar per ton koldioxidutsläpp, i Europa är priset cirka 8 euro eller  11 dollar. Om oppositionsledaren Tony Abbott blir premiärminister i Australien i det federala valet nästa år, har han lovat att skrota koldioxidskatten. Premiärminister Julia Gillard uppskattade att skatten skulle ge samma effekt som att 45 miljoner bilar tas bort från vägarna under nästa årtionde.

Kina: Tibetaner brinner

År 2012 satte många tibetaner eld på sig själva för att protestera mot det kinesiska kommunistpartiets hårda styre. Sedan februari 2009 har minst 94 tibetaner tänt eld på sig själva. De flesta skedde i mitten till slutet av 2012. Den kinesiska regimen svarade genom att införa nya lagar mot självbrännare och öka säkerheten i tibetanska områden.

Översatt från engelska


Palestinier tittar på en ceremoni för de unga offren i familjen al-Dallu som dödades under den åtta dagar långa konfrontationen i Gaza mellan Israel och Hamas i den 24 november 2012. (Foto: Marco Longari/AFP/Getty Images)

Palestinier tittar på en ceremoni för de unga offren i familjen al-Dallu som dödades under den åtta dagar långa konfrontationen i Gaza mellan Israel och Hamas i den 24 november 2012. (Foto: Marco Longari/AFP/Getty Images)


Storbritanniens prins William, hertig av Cambridge, och hans hustru Catherine, hertiginna av Cambridge, lämnar King Edward VII sjukhus i centrala London den 6 december 2012. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)

Storbritanniens prins William, hertig av Cambridge, och hans hustru Catherine, hertiginna av Cambridge, lämnar King Edward VII sjukhus i centrala London den 6 december 2012. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)


Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi anländer till EU-högkvarteret och European People Partys (EPP) utvidgade toppmöte i Bryssel den 13 december 2012. (Foto: Joh Thys/AFP/Getty Images)

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi anländer till EU-högkvarteret och European People Partys (EPP) utvidgade toppmöte i Bryssel den 13 december 2012. (Foto: Joh Thys/AFP/Getty Images)


Syncrudes utvinningsanlägging av oljesand nära Fort McMurray i provinsen Alberta i Kanada. (arkivbild). Greenpeace har krävt att man stoppar oljesandsproduktionen i regionen på grund av att den ger ut mer växthusgaser. En stor del av oljan finns i sandlager under marken och utvinningen är komplicerad. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Syncrudes utvinningsanlägging av oljesand nära Fort McMurray i provinsen Alberta i Kanada. (arkivbild). Greenpeace har krävt att man stoppar oljesandsproduktionen i regionen på grund av att den ger ut mer växthusgaser. En stor del av oljan finns i sandlager under marken och utvinningen är komplicerad. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)



Mexikos president Enrique Peña Nieto (t.h.) talar med ordföranden för demokratiska revolutionspartiet (PRD), Jesus Zambrano (t.v.), när de gör upp en ”pakt för Mexiko”, den 2 december 2012. Peña Nieto och de tre största politiska partierna i Mexiko har skrivit ett avtal om att lansera reformer för att stärka demokratin, bekämpa social ojämlikhet och främja ekonomisk tillväxt. (Foto: Alfredo Estrella/AFP/Getty Images)


Invånarna i området kommer att tvingas flytta på grund av bygget av Belo Monte-dammen. Supportrar står på det tillfälliga dammbygget av jord efter att de grävt bort en remsa av jord för att återställa Xinguflodens flöde i protest mot bygget nära Altamira, Brasilien, den 15 juni 2012. (Foto: Mario Tama/Getty Images)

Invånarna i området kommer att tvingas flytta på grund av bygget av Belo Monte-dammen. Supportrar står på det tillfälliga dammbygget av jord efter att de grävt bort en remsa av jord för att återställa Xinguflodens flöde i protest mot bygget nära Altamira, Brasilien, den 15 juni 2012. (Foto: Mario Tama/Getty Images)


En amerikansk soldat patrullerar i närheten av Baraki Barakbasen i Logarprovinsen, Afghanistan, den 13 oktober 2012. Majoriteten av koalitionstrupperna förväntas dras tillbaka 2013. (Foto: Munir UZ Zaman/AFP/GettyImages)

En amerikansk soldat patrullerar i närheten av Baraki Barakbasen i Logarprovinsen, Afghanistan, den 13 oktober 2012. Majoriteten av koalitionstrupperna förväntas dras tillbaka 2013. (Foto: Munir UZ Zaman/AFP/GettyImages)


En malisk flykting på flyktinglägret Goudebou i Burkina Faso den 7 december, 2012. Konflikten i Mali där ett uppror i mars ledde till att stridande grupper i norra delen av landet har tvingat 260 000 malier att fly till grannländerna. (Foto: Ahmed Ouoba/AFP/Getty Images)

En malisk flykting på flyktinglägret Goudebou i Burkina Faso den 7 december, 2012. Konflikten i Mali där ett uppror i mars ledde till att stridande grupper i norra delen av landet har tvingat 260 000 malier att fly till grannländerna. (Foto: Ahmed Ouoba/AFP/Getty Images)


Vraket av Nordkoreas raket på flottbasen i Pyeongtaek, Sydkorea, den 13 december 2012. (Foto: Yeong-Wook/DongA Daily/Getty Images)

Vraket av Nordkoreas raket på flottbasen i Pyeongtaek, Sydkorea, den 13 december 2012. (Foto: Yeong-Wook/DongA Daily/Getty Images)


Demonstration mot Australiens koldioxidskatt i Sydney den 1 juli 2012, den dag då skatten infördes. (Foto: Greg Wood/AFP/Getty Images)

Demonstration mot Australiens koldioxidskatt i Sydney den 1 juli 2012, den dag då skatten infördes. (Foto: Greg Wood/AFP/Getty Images)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024