Utrotninsghotad art

Utrotninsghotad art
Foto: Javier Verdin /AFP

En pojke håller två olivfärgade havssköldpaddor (Lepidochelys olivacea) den 6 oktober 2006, på en strand i Covuca, i Mexico under en tilldragelse där man släpper ut 1,500 exemplar av denna art, vilken hotas av utrotning. Covucastranden ligger i staten Guerrero och vaktas av polisen, ekologiska experter och frivilliga dygnet runt, på grund av att stranden rankas högst upp på listan på de platser där plundring av skölpaddor och ägg sker.

Kort bakgrundsinfo

Den olivfärgade sköldpaddan är en av de minsta sköldpaddorna och blir upp till  71 cm lång. Översidan av skalet är olivfärgat och undersidan är grönvit eller gröngul. Den är mestadels köttätare och äter fisk, krabbor, maneter och musslor men även växter kan  slinka ner. 

Alla havssköldpaddor är hotade till sin existens av människan som jagar dem, dödar honorna och tar deras ägg, exploaterar stränderna, kör på dem med båtar och lägger ut fiskenät där sköldpaddorna fastnar och drunknar. Flera organisationer försöker hjälpa sköldpaddorna världen över men det ser fortfarande rätt så mörkt ut.

Källa: http://www.geocities.com/Petsburgh/Zoo/2530/havs.html

Gilla oss på Facebook!