loading
Hälsa & Livsstil

Utbrott av botulism i Frankrike

Susanne Larsson - Epoch Times

Ett utbrott av botulism har upptäckts i Frankrike. Åtta personer har drabbats av det starkaste nervgiftet som man känner till, botulinumgift typ A. Giftet har återfunnits hos två livsmedelsprodukter.

De motståndskraftiga sporerna av Clostridium botulinum finns i jord och slam och överlever kokning. När sporerna gror till bakterier i livsmedel kan de bilda ett nervgift som i allvarliga fall kan leda till dödlig förgiftning.

Enligt Franska myndigheter har två utbrott av botulism smittat totalt åtta personer. Botulinumgift typ A har återfunnits hos fem av de åtta fallen.

Smittan har spårats till livsmedelsprodukter som innehåller en slags pasta med soltorkade tomater. Produkterna har sålts i turistområden i södra Frankrike, rapporterar svenska Livsmedelsverket.

Det är företaget La Ruche som tillverkat produkterna där man identifierade två produkter som smittkällor, en olivtapenad med mandlar, samt en tartinad, en slags pasta med soltorkade tomater. 

Tillverkaren har även levererat till annat företag, därför har tre varumärken,”Les Delices de Marie-Claire”, ”Le Secret de Anaïs” och ”Terre de Mistral” dragits tillbaka av myndigheterna.

Inget svenskt fall har rapporterats och det finns heller inga uppgifter om att produkterna har exporterats till Sverige. EU-kommissionen vill ändå uppmärksamma utbrottet då det kan finnas turister som rest i Frankrike och handlat med sig produkter.

Fakta om Clostridium botulinum:

Sporerna gror till bakterier som förökar sig i livsmedlet och bildar ett nervgift, botulinumtoxin, som är bland de starkaste gifter man känner till. Detta kan ske i bland annat hemkonserverade livsmedel, hemgjorda inläggningar av sill och strömming och gravad eller rökt vakuumpackad fisk som förvaras för varmt.

Honung kan innehålla sporer från Clostridium botulinum och sprida smittan. Den andra smittkällan är damm från jord.
Efter ett par timmar upp till flera dagar efter att man har fått i sig botulinumgiftet drabbas man av illamående och kräkningar, synrubbningar, tal- och sväljsvårigheter, muskelsvaghet och andningssvårigheter. Dessa förgiftningar kan även orsaka dödsfall.

Källa: Livsmedelsverket

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa & Livsstil

Utbrott av botulism i Frankrike

Susanne Larsson - Epoch Times

Ett utbrott av botulism har upptäckts i Frankrike. Åtta personer har drabbats av det starkaste nervgiftet som man känner till, botulinumgift typ A. Giftet har återfunnits hos två livsmedelsprodukter.

De motståndskraftiga sporerna av Clostridium botulinum finns i jord och slam och överlever kokning. När sporerna gror till bakterier i livsmedel kan de bilda ett nervgift som i allvarliga fall kan leda till dödlig förgiftning.

Enligt Franska myndigheter har två utbrott av botulism smittat totalt åtta personer. Botulinumgift typ A har återfunnits hos fem av de åtta fallen.

Smittan har spårats till livsmedelsprodukter som innehåller en slags pasta med soltorkade tomater. Produkterna har sålts i turistområden i södra Frankrike, rapporterar svenska Livsmedelsverket.

Det är företaget La Ruche som tillverkat produkterna där man identifierade två produkter som smittkällor, en olivtapenad med mandlar, samt en tartinad, en slags pasta med soltorkade tomater. 

Tillverkaren har även levererat till annat företag, därför har tre varumärken,”Les Delices de Marie-Claire”, ”Le Secret de Anaïs” och ”Terre de Mistral” dragits tillbaka av myndigheterna.

Inget svenskt fall har rapporterats och det finns heller inga uppgifter om att produkterna har exporterats till Sverige. EU-kommissionen vill ändå uppmärksamma utbrottet då det kan finnas turister som rest i Frankrike och handlat med sig produkter.

Fakta om Clostridium botulinum:

Sporerna gror till bakterier som förökar sig i livsmedlet och bildar ett nervgift, botulinumtoxin, som är bland de starkaste gifter man känner till. Detta kan ske i bland annat hemkonserverade livsmedel, hemgjorda inläggningar av sill och strömming och gravad eller rökt vakuumpackad fisk som förvaras för varmt.

Honung kan innehålla sporer från Clostridium botulinum och sprida smittan. Den andra smittkällan är damm från jord.
Efter ett par timmar upp till flera dagar efter att man har fått i sig botulinumgiftet drabbas man av illamående och kräkningar, synrubbningar, tal- och sväljsvårigheter, muskelsvaghet och andningssvårigheter. Dessa förgiftningar kan även orsaka dödsfall.

Källa: Livsmedelsverket

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024