Tre Kronor utan medalj i hockey-VM

Tre Kronor utan medalj i hockey-VM
Den finske lagkaptenen Saku Koivu tackar sina svenska motståndare efter Finlands seger mot Sverige i bronsmatchen i hockey-VM i Kanada. (Foto: AFP/David Boliy)

Sverige förlorade mot Finland i matchen om bronset i hockey-VM i Kanada med klara 4-0.

Sverige lyckades inte ladda om efter den tuffa semifinalen mot Kanada som spelades sent på lördagskvällen. Trots ett klart spelövertag och att skottstatistiken vanns med hela 36-13 förlorade Sverige bronsmatchen mot Finland med 4-0.

Den finske målvakten Niklas Bäckström gjorde en stormatch och framåt nyttjade finnarna sina få chanser effektivt. Fyra mål blev det på totalt 13 skott på mål. Finnarna tog kommandot i första perioden då man gjorde två mål inom loppet av två och en halv minut. Där grundlades segern och ett smart spelande Finland var sedan aldrig riktigt pressat.

Sveriges attacker var inte tillräckligt giftiga utan Finland kunde relativt enkelt hålla Sverige borta från vassa chanser. Och när de väl dök upp var Bäckström i målet säkerheten själv. Avgörande 4-0 kom i tom kasse i slutskedet då Sverige i ett sista försök att komma närmare tagit ut målvakten Stefan Liv, som fick hoppa in sedan förstemålvakten Henrik Lundqvist valde att avstå bronsmatchen.

Detta var andra året i rad som Tre Kronor slutade på fjärde plats i VM. Totalt sett bör det på förhand nederlagstippade svenska laget få godkänt i turneringen. Fjärdeplatsen känns dock snöplig med tanke på det fina spelet i kvartsfinalen mot Tjeckien och i semifinalen mot Kanada då Sverige pressade de kanadensiska NHL-stjärnorna och till slut föll knappt med uddamålet, 5-4.

Glädjande för svenskt vidkommande var att Elitseriespelarna, med Linköpings Mattias Weinhandl och Tony Mårtensson i spetsen, stod sig väl i den hårda internationella konkurrensen. Weinhandl vann för övrigt den svenska poängliga med sina 13 poäng (5 mål och 8 assist).

Finalen spelas söndag kväll mellan turneringens två huvudfavoriter Kanada och Ryssland. I kraft av hemmaplan får Kanada finna sig i att vara favorit i finalen. Laget har turneringens vassaste kedja med Dany Heatly, Rick Nash och Ryan Getzlaf och ett komplett lag i övrigt.

Det ryska laget har dock imponerat starkt i slutet av turneringen. Laget har en fin mix av spelare från den inhemska ligan, vars finlir påminner om fornstora dagar under sovjettiden, och NHL-stjärnor, med NHL:s två bästa målskyttar, Alexander Ovetjkin och Ilja Kovaltjuk, i spetsen.

Gilla oss på Facebook!