Trädkänguru

Trädkänguru
(FOTO: AFP/ Consevation International)

Detta odaterade fotot som erhölls den 8 februari 2006 från Conservation International visar en forskare som håller en ny art av Dendrolagus Pulcherrimus, som hittades i Foya-bergen i Papua, Indonesien under en forskningsresa arrangerad av Conservation International Rapid Assessment Program (RAP).

Den internationella expeditionen till en av Asiens mest isolerade djungelområde har upptäckt en verklig ”förlorad värld” av nya arter och jätteblommor, likaså sällsynta däggdjur som inte var rädda för människor, sade organisatörerna.

Vetenskapsmännen var förbluffade över att hitta dussintals nya arter och löste ett hundraårigt ornitologiskt mysterium. Förutom att ha tagit de första bilderna på en Sextrådig Paradisfågel (Berlepschs), fann expeditionen ett nytt stort däggdjur som hittills varit oupptäckt i Indonesien – en träkänguru med gyllene mantel, som tidigare är känd från endast ett berg i östra Papua, som tillhör Nya Guinea.

1981 sågs den första gången av Jared Diamond i Torricelli Bergen i Papua Nya Guinea, sedan dess har den inte synts till förrän nu i Indonesien. Trädkängurun lever i träden. Den har fått ett passande namn, pulcherrimus, vilket på latin betyder “den vackraste” Dendrolagus pulcherrimus  är den vackraste av alla trä kängurun med dess fantastiska gyllene päls.

Gilla oss på Facebook!