loadingEpoch Times finns globalt i 35 länder och på 21 språk.  (Foto: Epoch Times)
Epoch Times finns globalt i 35 länder och på 21 språk. (Foto: Epoch Times)
Opinion

Tio saker du kanske inte visste om Epoch Times

Karen Tsang - Epoch Times

Det här är en artikel från Epoch Times upplaga i Hongkong, som vi valt att översätta, omarbeta och publicera eftersom den innehåller många fakta om Epoch Times som vi tror kan intressera även våra läsare.

1. Vi utvecklade mjukvara för att kringgå internetcensur

Epoch Times har deltagit i utvecklandet av en av de mest populära och kraftfulla mjukvarorna för att kringgå Kinas internetcensur, den ”stora brandväggen”.

Att använda sådan här mjukvara för att komma åt sajter som Facebook och YouTube har blivit mycket vanligt bland utlänningar som reser till Kinas fastland. Anställda på utländska företag i Kina förlitar sig också på sådan här mjukvara för att kunna logga in på Gmail eller företagets egen mejl.

För fastlandskineserna själva är det ofta det enda sättet att bryta igenom Kinesiska kommunistpartiets hårda internetblockad och få tag i ocensurerad information från omvärlden.

”2011 kom den amerikanska kongressen med en rapport där man bland annat skriver att de här mjukvarorna som Epoch Times varit med och tagit fram – FreeGate och UltraSurf – är de mest effektiva i sitt slag.”

2011 kom den amerikanska kongressen med en rapport där man bland annat skriver att de här mjukvarorna som Epoch Times varit med och tagit fram – FreeGate och UltraSurf – är de mest effektiva i sitt slag. De är de bästa vapnen för att riva Kinas ”stora brandvägg” och även internetblockader i andra diktaturer.

Enligt New York Times var FreeGate den vanligaste mjukvaran för att bryta den iranska regeringens blockad under den ”gröna revolutionen” 2009.

FreeGate släpptes gemensamt av Dynamic Internet Technology och Epoch Times. Programmet kan dölja användares verkliga IP-adresser. Det behöver inte installeras, och det lämnar inga spår på datorn.

Den kinesiska upplagan av Epoch Times har över 100 miljoner sidvisningar per månad, från 7 miljoner besökare. Data från Epoch Times sajt visar att 80 procent av kinesiska Epoch Times läsare i Kina använder någon form av anticensurmjukvara.

Varje månad är det även 200 000 besökare från Kinas fastland som besöker den kinesiska upplagan av Epoch Times utan att använda anticensurmjukvara. De priviligierade i Kina påverkas inte av den ”stora brandväggen”, och även bland dem finns det alltså lojala Epoch Times-läsare.

2. Vi finns på fler språk än någon annan tidning

Epoch Times är en global nyhetstidning med allmän rapportering. Många av världens stora städer har en kinesiskspråkig upplaga och en upplaga på det lokala språket.

”Vi täcker fem kontinenter och 35 länder, och försöker nå målet att ‘där det finns kineser, där finns Epoch Times’.”

För närvarande har Epoch Times tryckta upplagor på kinesiska, engelska, franska, spanska, koreanska, japanska, indonesiska och hebreiska.

Epoch Times har även nätupplagor på ytterligare 21 språk, däribland tyska, ryska, italienska, portugisiska rumänska, bulgariska, tjeckiska, slovakiska, svenska, turkiska, ukrainska, vietnamesiska och persiska.

Det gör oss till det internationella mediaföretag som rapporterar på flest språk och täcker flest nationaliteter i världen.

Epoch Times har sitt högkvarter i New York, och etablerades år 2000. I början publicerades tidningen med traditionella kinesiska tecken.

Året därpå kom den koreanska upplagan igång, vilket blev den första tryckta upplagan på ett annat språk än kinesiska. Senare kom även engelska och franska tryckta upplagor.

3. Vi har bredast cirkulation av alla kinesiska tidningar i världen

Epoch Times är den kinesiskspråkiga tidning i världen som har den bredaste cirkulationen, med en sammanlagd cirkulation på 1,6 miljoner exemplar i stora städer i USA, Kanada, Europa, Australien och Asien.

Vi täcker fem kontinenter och 35 länder, och försöker nå målet att ”där det finns kineser, där finns Epoch Times”.

Enligt data från 2012 hade Epoch Media Group blivit världens största kinesiskspråkiga och mångspråkiga medieföretag, med reportrar i 60 länder och regioner.

Med detta enorma nätverk kan Epoch Times få tag i de viktigaste nyheterna i realtid, och förse sina läsare med den senaste förstahandsinformationen.

4. Vi var först med att systematiskt rapportera om utbrottet av SARS

Informationsblockaden gör det svårt för det internationella samfundet att förstå vad som händer politiskt och ekonomiskt i Kina. Men för alla som bor på det kinesiska fastlandet kan korrekt information betyda skillnaden mellan liv och död.

Ett exempel är avslöjandet av SARS-epidemin. Epoch Times var först med att systematiskt och fortlöpande rapportera om SARS, vilket var livsviktigt för många på det kinesiska fastlandet.

”Genom olika informationskanaler kunde Epoch Times rapportera om [SARS]-epidemins omfattning och hur befolkningen påverkades. På så vis blev vi den viktigaste källan till korrekt information om epidemin globalt.”

I februari 2003 besökte en professor från Zhongshan-universitetet i Guangdongprovinsen Hongkong för att få vård, och bodde på Metropark Hotel i Mongkok-området. Den smittade professorn och andra hotellgäster spridde SARS i Hongkong och till resten av världen.

Men redan i november 2002 började en underlig sjukdom härja på det kinesiska fastlandet som kan ha lett till dussintals dödsfall.

Det här utbrottet kom precis innan kommunistpartiets ”två möten”, så myndigheterna gjorde sitt bästa för att tysta ner det hela och mörka att en epidemi pågick.

Epoch Times rapporterade om det dödliga viruset som en viktig nyhet, och publicerade hundratals artiklar. Under den perioden dubblades nästan trafiken till Epoch Times hemsida, liksom användningen av anticensurmjukvara för att nå den.

Genom olika informationskanaler kunde Epoch Times rapportera om epidemins omfattning och hur befolkningen påverkades. På så vis blev vi den viktigaste källan till korrekt information om epidemin globalt.

Efter att Epoch Times rapporterat började även andra kinesiskspråkiga medier göra det. Trycket från allmänheten växte, och till sist blev den kinesiska regimen tvungen att erkänna SARS-utbrottet.

Namnet SARS, som står för ”severe acute respiratory syndrome” (svenska: ”svår akut respiratorisk sjukdom”), fick sjukdomen först i mars 2003 av Världshälsoorganisationen.

5. Vår ledarartikelserie ledde till en massrörelse för avhopp från Kinesiska kommunistpartiet

2004 började Epoch Times publicera en serie ledarartiklar under rubriken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, för att avslöja Kinesiska kommunistpartiets mörka natur och historia.

Ett stort antal kinesiska människor fick ny förståelse om kommunistpartiet efter att ha läst artiklarna. Det ledde till ett uppvaknande och en rörelse där miljontals kineser avsade sig sitt medlemskap i kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Mellan 1 januari 2005 och mars 2016 deklarerade 232 miljoner kineser sitt utträde ur partiet och dess organisationer på Epoch Times hemsida.

”Nio kommentarer” har lett till avståndstaganden från kommunism även i många andra länder.

En översättare som arbetar med kinesiska asylansökningar i New York har berättat att invandringsmyndigheterna ibland använder de nio kommentarerna för att testa sökande.

6. Vi rapporterade direkt om motståndet mot ”Artikel 23” i Hongkong

2003 försökte Peking införa den så kallade Artikel 23 i Hongkongs grundlag, vilket orsakade stort motstånd från alla delar av samhället.

Artikel 23 var en föreslagen lag mot ”omstörtande verksamhet” som var tänkt att tysta röster som var kritiska mot Kinesiska kommunistpartiet i Hongkong. Den 1 juli 2003 demonstrerade en halv miljon människor på Hongkongs gator mot förslaget.

Demonstranterna lyckades till sist skydda Hongkongs grundvärderingar. Rörelsen fick stort stöd runt om i världen.

Epoch Times stod hela tiden på Hongkongbornas sida. Reportrar från den amerikanska och olika europeiska upplagor av Epoch Times intervjuade parlamentsledamöter och regeringsföreträdare från sina egna länder. Strax efter detta uttryckte den amerikanska kongressen, Europaparlamentet och flera Europeiska länders lagstiftande församlingar sin oro över Artikel 23.

I mars 2003 hölls ett stort massmöte i Genève, under den 59:e världskonferensen om mänskliga rättigheter. I juni röstade det amerikanska representanthuset igenom en motion mot Artikel 23. Epoch Times lokala korrespondenter rapporterade direkt från dessa två händelser.

Under första halvan av 2003 hölls massmöten i mer än 20 städer världen över, till stöd för protesterna mot Artikel 23 i Hongkong. Epoch Times rapporterade direkt från dessa möten.

Efter påtryckningar från både Hongkong och det internationella samfundet drog Kinesiska kommunistpartiet slutligen tillbaka lagförslaget.

7. Rapporterar sanningsenligt under hård press

Kommunistregimen i Kina kontrollerar landet med hjälp av lögner och medieblockad. Civila mediearbetare som rapporterar sanningen är i myndigheternas ögon bråkmakare.

”Mer än 40 reportrar och andra personer som bidragit till Epoch Times på det kinesiska fastlandet har gripits. Somliga har dömts till fängelse i mellan tre och tio år, och andra har skickats till arbetsläger.”

Mediearbetarna upprätthåller sin yrkesintegritet med stort moraliskt mod, trots påtryckningar, skrämseltaktik, illegala domar och till och med livsfaror. Det här är den sanna historien om Epoch Times reportrar och redaktörer på det kinesiska fastlandet.

Det finns en beslutsam grupp fastlandskineser som har varit involverade i att rapportera för Epoch Times sedan tidningen startade. De flesta av dem är studenter och unga intellektuella, och somliga är falungong-utövare.

De har försvarat utsatta grupper, som förföljda kristna, falungong-utövare, tibetaner, personer som drivits bort från sina hem av myndigheterna, rättssökande ”petitionärer”, människorättsadvokater som Gao Zhisheng och Chen Guangcheng, aktivister som Hu Jia, och människor som drabbats av olika katastrofer, som mjölkskandalen 2008.

Kommunistpartiets medier beskriver Kina som ett fridfullt samhälle och döljer alla katastrofer, epidemier och liknande, men Epoch Times förser såväl de kineser som kringgår internetcensuren som resten av världen med intervjuer och bilder för att avslöja vad som pågår.

Samtidigt har vi publicerat ett stort antal artiklar som avslöjar Kinesiska kommunistpartiets brott, initierade reportage om dess inre stridigheter och liknande. Det här hjälper fastlandskineserna att se igenom lögnerna, och det hjälper det internationella samfundet att förstå Kinas politiska och ekonomiska verklighet.

Mer än 40 reportrar och andra personer som bidragit till Epoch Times på det kinesiska fastlandet har gripits. Somliga har dömts till fängelse i mellan tre och tio år, och andra har skickats till arbetsläger.

8. Vår personal är välutbildad – och prisbelönt

”Epoch Times engelska upplaga vann 21 priser vid New York Press Associations tävling 2015, bland annat för direktrapportering, specialreportage, fotografi, design och reklam.”

Bland Epoch Times personal finns många högt utbildade personer med stark känsla för tidningens uppdrag. Många redaktörer och reportrar runt om i världen har master- eller doktorsexamen inom olika fält. Många andra är kinesiska elitstudenter, akademiker och tekniska experter som har studerat utomlands och sedan slagit sig ner där.

Epoch Times engelska upplaga vann 21 priser vid New York Press Associations tävling 2015, bland annat för direktrapportering, specialreportage, fotografi, design och reklam.

Epoch Times får också stöd från läsare runt om i världen. Hundratals volontärer agerar nyhetskällor, och hjälper till med distributionen.

9. Hongkongupplagan slutade aldrig trycka, trots kommunistpartiets påtryckningar

Hongkongupplagan av Epoch Times är den enda som opererar på kinesiskt territorium. Den började ges ut veckovis 2001, och blev dagstidning i januari 2005.

Sedan den 21 mars 2016 säljs Epoch Times Hongkongupplaga officiellt i tidningskiosker, vilket underlättar ytterligare för att nå ut till läsarna.

Epoch Times växande inflytande har skrämt Kinesiska kommunistpartiet mycket. I maj 2005 pressade kommunistpartiet det tryckeri i Hongkong som trycker Epoch Times till att säga upp kontraktet, men det här stoppade inte utgivningen.

Med hjälp av det globala Epoch Times-kontoret öppnade Epoch Times i Hongkong ett eget tryckeri i februari 2006, och sedan dess har tidningen tryckts där.

Tryckningen har aldrig avbrutits, trots att Kinesiska kommunistpartiet upprepade gånger har hyrt in gangsters för att skada tryckeriet. Epoch Times i Hongkong har levererats utan avbrott i 15 år.

10. Vi motsätter oss all form av ekonomiskt inflytande från Kinesiska kommunistpartiet

På senare år har media i Hongkong förändrats ganska mycket. Kapital från fastlandet har kommit in i den traditionella medieindustrin och får gradvis allt större inflytande.

Dessa investerare är på ytan rika affärsmän eller bolag från det kinesiska fastlandet eller Sydostasien. I verkligheten är de en del av kommunistpartiets välfinansierade plan för ”stor propaganda”, som utgör ett allvarligt hot mot Hongkongs pressfrihet och allmänhetens rätt till information.

”Epoch Times tror på att media ska skydda den sociala rättvisan, det moraliska samvetet och rätten till frihet. Vi fortsätter att vara oberoende och modiga och vägrar alla former av ekonomisk påverkan.”

Enligt en rapport från den amerikanska tankesmedjan Jamestown Foundation har den kinesiska regimen ansträngt sig mycket för att påverka kinesiskspråkiga medier i utlandet. Dess huvudstrategier, enligt rapporten, är att kontrollera aktieinvesteringar, förse mediechefer med affärsintressen på det kinesiska fastlandet och föra in kommunistpartiets eget folk.

Många kinesiskspråkiga medier har köpts ut eller undviker i dag känsliga frågor av rädsla för att stöta sig med kommunistpartiet. Dessa antar nu allt mer prokommunistiska attityder.

Epoch Times tror på att media ska skydda den sociala rättvisan, det moraliska samvetet och rätten till frihet. Vi fortsätter att vara oberoende och modiga och vägrar alla former av ekonomisk påverkan. Vi har inga som helst ekonomiska eller andra kopplingar till Kinesiska kommunistpartiet.

I det nuvarande medieklimatet, där stora delar av industrin är på nedgång, har Epoch Times växt och expanderat närmast mirakulöst, tack vare stödet från läsarna och rättvisans kraft.

Nio kommentarer om kommunistpartiet – Inledning

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEpoch Times finns globalt i 35 länder och på 21 språk.  (Foto: Epoch Times)
Epoch Times finns globalt i 35 länder och på 21 språk. (Foto: Epoch Times)
Opinion

Tio saker du kanske inte visste om Epoch Times

Karen Tsang - Epoch Times

Det här är en artikel från Epoch Times upplaga i Hongkong, som vi valt att översätta, omarbeta och publicera eftersom den innehåller många fakta om Epoch Times som vi tror kan intressera även våra läsare.

1. Vi utvecklade mjukvara för att kringgå internetcensur

Epoch Times har deltagit i utvecklandet av en av de mest populära och kraftfulla mjukvarorna för att kringgå Kinas internetcensur, den ”stora brandväggen”.

Att använda sådan här mjukvara för att komma åt sajter som Facebook och YouTube har blivit mycket vanligt bland utlänningar som reser till Kinas fastland. Anställda på utländska företag i Kina förlitar sig också på sådan här mjukvara för att kunna logga in på Gmail eller företagets egen mejl.

För fastlandskineserna själva är det ofta det enda sättet att bryta igenom Kinesiska kommunistpartiets hårda internetblockad och få tag i ocensurerad information från omvärlden.

”2011 kom den amerikanska kongressen med en rapport där man bland annat skriver att de här mjukvarorna som Epoch Times varit med och tagit fram – FreeGate och UltraSurf – är de mest effektiva i sitt slag.”

2011 kom den amerikanska kongressen med en rapport där man bland annat skriver att de här mjukvarorna som Epoch Times varit med och tagit fram – FreeGate och UltraSurf – är de mest effektiva i sitt slag. De är de bästa vapnen för att riva Kinas ”stora brandvägg” och även internetblockader i andra diktaturer.

Enligt New York Times var FreeGate den vanligaste mjukvaran för att bryta den iranska regeringens blockad under den ”gröna revolutionen” 2009.

FreeGate släpptes gemensamt av Dynamic Internet Technology och Epoch Times. Programmet kan dölja användares verkliga IP-adresser. Det behöver inte installeras, och det lämnar inga spår på datorn.

Den kinesiska upplagan av Epoch Times har över 100 miljoner sidvisningar per månad, från 7 miljoner besökare. Data från Epoch Times sajt visar att 80 procent av kinesiska Epoch Times läsare i Kina använder någon form av anticensurmjukvara.

Varje månad är det även 200 000 besökare från Kinas fastland som besöker den kinesiska upplagan av Epoch Times utan att använda anticensurmjukvara. De priviligierade i Kina påverkas inte av den ”stora brandväggen”, och även bland dem finns det alltså lojala Epoch Times-läsare.

2. Vi finns på fler språk än någon annan tidning

Epoch Times är en global nyhetstidning med allmän rapportering. Många av världens stora städer har en kinesiskspråkig upplaga och en upplaga på det lokala språket.

”Vi täcker fem kontinenter och 35 länder, och försöker nå målet att ‘där det finns kineser, där finns Epoch Times’.”

För närvarande har Epoch Times tryckta upplagor på kinesiska, engelska, franska, spanska, koreanska, japanska, indonesiska och hebreiska.

Epoch Times har även nätupplagor på ytterligare 21 språk, däribland tyska, ryska, italienska, portugisiska rumänska, bulgariska, tjeckiska, slovakiska, svenska, turkiska, ukrainska, vietnamesiska och persiska.

Det gör oss till det internationella mediaföretag som rapporterar på flest språk och täcker flest nationaliteter i världen.

Epoch Times har sitt högkvarter i New York, och etablerades år 2000. I början publicerades tidningen med traditionella kinesiska tecken.

Året därpå kom den koreanska upplagan igång, vilket blev den första tryckta upplagan på ett annat språk än kinesiska. Senare kom även engelska och franska tryckta upplagor.

3. Vi har bredast cirkulation av alla kinesiska tidningar i världen

Epoch Times är den kinesiskspråkiga tidning i världen som har den bredaste cirkulationen, med en sammanlagd cirkulation på 1,6 miljoner exemplar i stora städer i USA, Kanada, Europa, Australien och Asien.

Vi täcker fem kontinenter och 35 länder, och försöker nå målet att ”där det finns kineser, där finns Epoch Times”.

Enligt data från 2012 hade Epoch Media Group blivit världens största kinesiskspråkiga och mångspråkiga medieföretag, med reportrar i 60 länder och regioner.

Med detta enorma nätverk kan Epoch Times få tag i de viktigaste nyheterna i realtid, och förse sina läsare med den senaste förstahandsinformationen.

4. Vi var först med att systematiskt rapportera om utbrottet av SARS

Informationsblockaden gör det svårt för det internationella samfundet att förstå vad som händer politiskt och ekonomiskt i Kina. Men för alla som bor på det kinesiska fastlandet kan korrekt information betyda skillnaden mellan liv och död.

Ett exempel är avslöjandet av SARS-epidemin. Epoch Times var först med att systematiskt och fortlöpande rapportera om SARS, vilket var livsviktigt för många på det kinesiska fastlandet.

”Genom olika informationskanaler kunde Epoch Times rapportera om [SARS]-epidemins omfattning och hur befolkningen påverkades. På så vis blev vi den viktigaste källan till korrekt information om epidemin globalt.”

I februari 2003 besökte en professor från Zhongshan-universitetet i Guangdongprovinsen Hongkong för att få vård, och bodde på Metropark Hotel i Mongkok-området. Den smittade professorn och andra hotellgäster spridde SARS i Hongkong och till resten av världen.

Men redan i november 2002 började en underlig sjukdom härja på det kinesiska fastlandet som kan ha lett till dussintals dödsfall.

Det här utbrottet kom precis innan kommunistpartiets ”två möten”, så myndigheterna gjorde sitt bästa för att tysta ner det hela och mörka att en epidemi pågick.

Epoch Times rapporterade om det dödliga viruset som en viktig nyhet, och publicerade hundratals artiklar. Under den perioden dubblades nästan trafiken till Epoch Times hemsida, liksom användningen av anticensurmjukvara för att nå den.

Genom olika informationskanaler kunde Epoch Times rapportera om epidemins omfattning och hur befolkningen påverkades. På så vis blev vi den viktigaste källan till korrekt information om epidemin globalt.

Efter att Epoch Times rapporterat började även andra kinesiskspråkiga medier göra det. Trycket från allmänheten växte, och till sist blev den kinesiska regimen tvungen att erkänna SARS-utbrottet.

Namnet SARS, som står för ”severe acute respiratory syndrome” (svenska: ”svår akut respiratorisk sjukdom”), fick sjukdomen först i mars 2003 av Världshälsoorganisationen.

5. Vår ledarartikelserie ledde till en massrörelse för avhopp från Kinesiska kommunistpartiet

2004 började Epoch Times publicera en serie ledarartiklar under rubriken ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”, för att avslöja Kinesiska kommunistpartiets mörka natur och historia.

Ett stort antal kinesiska människor fick ny förståelse om kommunistpartiet efter att ha läst artiklarna. Det ledde till ett uppvaknande och en rörelse där miljontals kineser avsade sig sitt medlemskap i kommunistpartiet och dess underorganisationer.

Mellan 1 januari 2005 och mars 2016 deklarerade 232 miljoner kineser sitt utträde ur partiet och dess organisationer på Epoch Times hemsida.

”Nio kommentarer” har lett till avståndstaganden från kommunism även i många andra länder.

En översättare som arbetar med kinesiska asylansökningar i New York har berättat att invandringsmyndigheterna ibland använder de nio kommentarerna för att testa sökande.

6. Vi rapporterade direkt om motståndet mot ”Artikel 23” i Hongkong

2003 försökte Peking införa den så kallade Artikel 23 i Hongkongs grundlag, vilket orsakade stort motstånd från alla delar av samhället.

Artikel 23 var en föreslagen lag mot ”omstörtande verksamhet” som var tänkt att tysta röster som var kritiska mot Kinesiska kommunistpartiet i Hongkong. Den 1 juli 2003 demonstrerade en halv miljon människor på Hongkongs gator mot förslaget.

Demonstranterna lyckades till sist skydda Hongkongs grundvärderingar. Rörelsen fick stort stöd runt om i världen.

Epoch Times stod hela tiden på Hongkongbornas sida. Reportrar från den amerikanska och olika europeiska upplagor av Epoch Times intervjuade parlamentsledamöter och regeringsföreträdare från sina egna länder. Strax efter detta uttryckte den amerikanska kongressen, Europaparlamentet och flera Europeiska länders lagstiftande församlingar sin oro över Artikel 23.

I mars 2003 hölls ett stort massmöte i Genève, under den 59:e världskonferensen om mänskliga rättigheter. I juni röstade det amerikanska representanthuset igenom en motion mot Artikel 23. Epoch Times lokala korrespondenter rapporterade direkt från dessa två händelser.

Under första halvan av 2003 hölls massmöten i mer än 20 städer världen över, till stöd för protesterna mot Artikel 23 i Hongkong. Epoch Times rapporterade direkt från dessa möten.

Efter påtryckningar från både Hongkong och det internationella samfundet drog Kinesiska kommunistpartiet slutligen tillbaka lagförslaget.

7. Rapporterar sanningsenligt under hård press

Kommunistregimen i Kina kontrollerar landet med hjälp av lögner och medieblockad. Civila mediearbetare som rapporterar sanningen är i myndigheternas ögon bråkmakare.

”Mer än 40 reportrar och andra personer som bidragit till Epoch Times på det kinesiska fastlandet har gripits. Somliga har dömts till fängelse i mellan tre och tio år, och andra har skickats till arbetsläger.”

Mediearbetarna upprätthåller sin yrkesintegritet med stort moraliskt mod, trots påtryckningar, skrämseltaktik, illegala domar och till och med livsfaror. Det här är den sanna historien om Epoch Times reportrar och redaktörer på det kinesiska fastlandet.

Det finns en beslutsam grupp fastlandskineser som har varit involverade i att rapportera för Epoch Times sedan tidningen startade. De flesta av dem är studenter och unga intellektuella, och somliga är falungong-utövare.

De har försvarat utsatta grupper, som förföljda kristna, falungong-utövare, tibetaner, personer som drivits bort från sina hem av myndigheterna, rättssökande ”petitionärer”, människorättsadvokater som Gao Zhisheng och Chen Guangcheng, aktivister som Hu Jia, och människor som drabbats av olika katastrofer, som mjölkskandalen 2008.

Kommunistpartiets medier beskriver Kina som ett fridfullt samhälle och döljer alla katastrofer, epidemier och liknande, men Epoch Times förser såväl de kineser som kringgår internetcensuren som resten av världen med intervjuer och bilder för att avslöja vad som pågår.

Samtidigt har vi publicerat ett stort antal artiklar som avslöjar Kinesiska kommunistpartiets brott, initierade reportage om dess inre stridigheter och liknande. Det här hjälper fastlandskineserna att se igenom lögnerna, och det hjälper det internationella samfundet att förstå Kinas politiska och ekonomiska verklighet.

Mer än 40 reportrar och andra personer som bidragit till Epoch Times på det kinesiska fastlandet har gripits. Somliga har dömts till fängelse i mellan tre och tio år, och andra har skickats till arbetsläger.

8. Vår personal är välutbildad – och prisbelönt

”Epoch Times engelska upplaga vann 21 priser vid New York Press Associations tävling 2015, bland annat för direktrapportering, specialreportage, fotografi, design och reklam.”

Bland Epoch Times personal finns många högt utbildade personer med stark känsla för tidningens uppdrag. Många redaktörer och reportrar runt om i världen har master- eller doktorsexamen inom olika fält. Många andra är kinesiska elitstudenter, akademiker och tekniska experter som har studerat utomlands och sedan slagit sig ner där.

Epoch Times engelska upplaga vann 21 priser vid New York Press Associations tävling 2015, bland annat för direktrapportering, specialreportage, fotografi, design och reklam.

Epoch Times får också stöd från läsare runt om i världen. Hundratals volontärer agerar nyhetskällor, och hjälper till med distributionen.

9. Hongkongupplagan slutade aldrig trycka, trots kommunistpartiets påtryckningar

Hongkongupplagan av Epoch Times är den enda som opererar på kinesiskt territorium. Den började ges ut veckovis 2001, och blev dagstidning i januari 2005.

Sedan den 21 mars 2016 säljs Epoch Times Hongkongupplaga officiellt i tidningskiosker, vilket underlättar ytterligare för att nå ut till läsarna.

Epoch Times växande inflytande har skrämt Kinesiska kommunistpartiet mycket. I maj 2005 pressade kommunistpartiet det tryckeri i Hongkong som trycker Epoch Times till att säga upp kontraktet, men det här stoppade inte utgivningen.

Med hjälp av det globala Epoch Times-kontoret öppnade Epoch Times i Hongkong ett eget tryckeri i februari 2006, och sedan dess har tidningen tryckts där.

Tryckningen har aldrig avbrutits, trots att Kinesiska kommunistpartiet upprepade gånger har hyrt in gangsters för att skada tryckeriet. Epoch Times i Hongkong har levererats utan avbrott i 15 år.

10. Vi motsätter oss all form av ekonomiskt inflytande från Kinesiska kommunistpartiet

På senare år har media i Hongkong förändrats ganska mycket. Kapital från fastlandet har kommit in i den traditionella medieindustrin och får gradvis allt större inflytande.

Dessa investerare är på ytan rika affärsmän eller bolag från det kinesiska fastlandet eller Sydostasien. I verkligheten är de en del av kommunistpartiets välfinansierade plan för ”stor propaganda”, som utgör ett allvarligt hot mot Hongkongs pressfrihet och allmänhetens rätt till information.

”Epoch Times tror på att media ska skydda den sociala rättvisan, det moraliska samvetet och rätten till frihet. Vi fortsätter att vara oberoende och modiga och vägrar alla former av ekonomisk påverkan.”

Enligt en rapport från den amerikanska tankesmedjan Jamestown Foundation har den kinesiska regimen ansträngt sig mycket för att påverka kinesiskspråkiga medier i utlandet. Dess huvudstrategier, enligt rapporten, är att kontrollera aktieinvesteringar, förse mediechefer med affärsintressen på det kinesiska fastlandet och föra in kommunistpartiets eget folk.

Många kinesiskspråkiga medier har köpts ut eller undviker i dag känsliga frågor av rädsla för att stöta sig med kommunistpartiet. Dessa antar nu allt mer prokommunistiska attityder.

Epoch Times tror på att media ska skydda den sociala rättvisan, det moraliska samvetet och rätten till frihet. Vi fortsätter att vara oberoende och modiga och vägrar alla former av ekonomisk påverkan. Vi har inga som helst ekonomiska eller andra kopplingar till Kinesiska kommunistpartiet.

I det nuvarande medieklimatet, där stora delar av industrin är på nedgång, har Epoch Times växt och expanderat närmast mirakulöst, tack vare stödet från läsarna och rättvisans kraft.

Nio kommentarer om kommunistpartiet – Inledning

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024