loading


Foto: Sofia Drevemo
Foto: Sofia Drevemo
Hälsa

Te balanserar de fem smakerna

Bai Zhi

Det kinesiska folket betonar vikten av att följa ”läran om medelvägen”. Det betyder emellertid inte att man förenar olikheter och uppoffrar sina principer, gör ”ett hopkok” eller ”böjer sig för vinden”.

Inte heller betyder det att man kompromissar för att maximera ömsesidiga fördelar. Det liknar mer det kinesiska ordspråket, ”när man är opartisk är man upprätt och när man inte vacklar är man neutral”. När jag läste den meningen insåg jag att smaken på téet rättar sig efter läran om medelvägen.

Det kinesiska folket delar upp alla smaker i fem kategorier: surt, sött, bittert, hett och salt. Var och en av de fem smakerna motsvarar ett av de fem elementen och motsvarar också olika astronomiska positioner, tid och någon kroppsdel. Även om en del människor föredrar en viss arom i maten eller drycken framför en annan, inkluderar de alla fem smakerna i sin kost. Av alla de olika maträtter och drycker som existerar är téet den enda dryck som har en lågmäld ton, och alltså rättar det sig efter läran om medelvägen.

Det spelar ingen roll vad du just har ätit, en kopp te balanserar de olika smakerna. Den här egenskapen hos téet kan vara orsaken till att det är ett motgift mot många giftiga ämnen.

Enligt den kinesiska traditionen är salt kopplat till vatten, bittert till eld, sött till jord, starkt till metall och surt till trä. Bild: Epoch Times

Förkärlek till en viss smak kan jämföras med att ha en fördom. Det för en bort från läran om medelvägen. Kineserna tror att de fem smakerna motsvarar de fem elementen, vilket betyder att de fem smakerna är begränsade av ”lagen om ömsesidigt stödjande och ömsesidigt hämmande”. Te, å sin sida, harmoniserar alla smaker, upplöser alla svagheter för olika smaker och tar bort de negativa effekterna, medan det främjar de goda effekterna av smakernas samverkan.

Téets natur är en manifestation av läran om medelvägen. För de som är vana vid starkt smaksatt mat är téet en bra lindring för magen och smaklökarna samtidigt som det hjälper till att återge den fysiska och den andliga hälsan. För de som föredrar en viss smak eller stark krydda, kan tedrickandet hjälpa till med att rensa kroppen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading


Foto: Sofia Drevemo
Foto: Sofia Drevemo
Hälsa

Te balanserar de fem smakerna

Bai Zhi

Det kinesiska folket betonar vikten av att följa ”läran om medelvägen”. Det betyder emellertid inte att man förenar olikheter och uppoffrar sina principer, gör ”ett hopkok” eller ”böjer sig för vinden”.

Inte heller betyder det att man kompromissar för att maximera ömsesidiga fördelar. Det liknar mer det kinesiska ordspråket, ”när man är opartisk är man upprätt och när man inte vacklar är man neutral”. När jag läste den meningen insåg jag att smaken på téet rättar sig efter läran om medelvägen.

Det kinesiska folket delar upp alla smaker i fem kategorier: surt, sött, bittert, hett och salt. Var och en av de fem smakerna motsvarar ett av de fem elementen och motsvarar också olika astronomiska positioner, tid och någon kroppsdel. Även om en del människor föredrar en viss arom i maten eller drycken framför en annan, inkluderar de alla fem smakerna i sin kost. Av alla de olika maträtter och drycker som existerar är téet den enda dryck som har en lågmäld ton, och alltså rättar det sig efter läran om medelvägen.

Det spelar ingen roll vad du just har ätit, en kopp te balanserar de olika smakerna. Den här egenskapen hos téet kan vara orsaken till att det är ett motgift mot många giftiga ämnen.

Enligt den kinesiska traditionen är salt kopplat till vatten, bittert till eld, sött till jord, starkt till metall och surt till trä. Bild: Epoch Times

Förkärlek till en viss smak kan jämföras med att ha en fördom. Det för en bort från läran om medelvägen. Kineserna tror att de fem smakerna motsvarar de fem elementen, vilket betyder att de fem smakerna är begränsade av ”lagen om ömsesidigt stödjande och ömsesidigt hämmande”. Te, å sin sida, harmoniserar alla smaker, upplöser alla svagheter för olika smaker och tar bort de negativa effekterna, medan det främjar de goda effekterna av smakernas samverkan.

Téets natur är en manifestation av läran om medelvägen. För de som är vana vid starkt smaksatt mat är téet en bra lindring för magen och smaklökarna samtidigt som det hjälper till att återge den fysiska och den andliga hälsan. För de som föredrar en viss smak eller stark krydda, kan tedrickandet hjälpa till med att rensa kroppen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024