loadingZlatan Ibrahimovic tog Sverige till EM-slutspel i Frankrike genom sina tre mål i dubbelmötet mot Danmark. (Foto: Alex Livesey/Getty Images)
Inrikes

Zlatan gjorde Sverige klart för EM i Frankrike

Epoch Times Sverige

Sverige spelade oavgjort mot Danmark i returmötet på Parken i Köpenhamn på tisdagskvällen och är därmed klart för EM-slutspel.

Sverige klarade oavgjort, 2-2, i returmötet i den avgörande play-off matchen på Parken i Köpenhamn. Med totalsiffrorna 4-3 över de två matcherna var det alltså Sverige som drog det längsta strået och kvalificerade sig till EM-slutspel i Frankrike nästa sommar.

Matchbilden var den omvända jämfört med hemmamötet i lördags. Danmark pressade tillbaka Sverige som fick ägna all kraft åt försvarsspel.

Tog ledningen i 19:e minuter

Kim Källström var ytterst nära att styra in bollen i eget mål efter en dansk hörna i nionde minuten. Mål där och matchen kunde ha utvecklats annorlunda. Ribban räddade dock svenskarna som trots stort danskt bollinnehav kunde ta ledningen i 19:e minuten efter en känslig skarv av Zlatan Ibrahimovic på en hörna.

I mitten av första halvlek fick Ibrahimovic ett friläge men den danske målvakten Kasper Schmeichel gjorde en fin benparad. Ibrahimovics andra mål kom istället efter en mycket vacker skruvad frispark i 76:e minuten. I det läget var Danmark tvunget att göra fyra mål, vilket förstås var en övermäktig uppgift.

Zlatan går inte i pension ännu

Danmark lyckades via två nickmål putsa siffrorna till 2-2, men det var mest en formalitet. Sverige var aldrig hotat och var totalt sett det bättre laget över de två matcherna.

– Det går inte att beskriva känslorna. Det var skönt att avgöra här i Danmark, sade Ibrahimovic till Kanal 5 efter matchen.

Världsstjärnan Ibrahimovic, 34, får nu chansen att avsluta landslagskarriären i ytterligare ett mästerskap.

– De hade tänkt skicka mig i pension. Många klagar på att jag är gammal och svag men det ser inte så ut, sade Ibrahimovic till Kanal 5 efter matchen.