Svenska barn löper störst risk att utveckla glutenintolerans, visar en studie där barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA deltagit.
I studien deltog 6 400 barn från Sverige, Finland, Tyskland och USA. Det var barn som deltog i den internationella diabetes- och celiakistudien Teddy som följdes upp till fem års ålder.
– De svenska barnen har hittills den högsta risken utveckla glutenintolerans. Risken var nästan dubbelt så hög jämfört med barn från USA, säger Daniel Agardh, docent vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.
Daniel Agardh säger också att det var en överraskning att svenska barn hade högre risk än barn från Finland, som också har en stor förekomst av glutenintolerans.
De svenska barnen som deltog i studien kommer från Skåne. Tidigare studier har visat på en högre förekomst av glutenintolerans i södra Sverige jämfört med norra Sverige. Men detta är ändå anmärkningsvärt anser Daniel Agardh.
Vad som är grundorsak till celiaki är fortfarande oklart. Men resultaten tyder på att det troligen är en kombination av olika saker.
– Förutom ärftliga faktorer, kön och förekomst av riskgener så är det sannolikt en eller flera miljöfaktorer som påverkar risken att utveckla celiaki, säger Daniel Agardh.
Men de tidigare teorierna, att tidpunkten när barnet börjar får gluten i kosten eller hur länge mamman ammat, skulle vara en huvudorsak har man inte kunnat bekräfta i studien, enligt Agardh.
Studien bekräftar däremot att nära släktskap spelar roll, att flickor har en högre risk samt att förekomsten av en särskild riskgen, (HLA DR3-DQ2) som man tidigare antagit, hänger samman med glutenintolerans.
De nya rönen som visar på en tydlig koppling till riskgener, kan man enligt Daniel Agardh använda i framtida diskussioner om hur screening med hjälp av blodprov kan genomföras på barn i Sverige.
Celiaki är vanligare än många tror
Sex symptom på glutenintolerans och självtestet som ger svar
Glutenintolerans |
Glutenintolerans, så kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.
Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som har glutenintolerans. Tarmluddet har betydelse för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Tarmen blir till slut helt slät. Glutenintolerans är inte en allergi och ska inte förväxlas med veteallergi eller liknande. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären brukar gå över om man enbart äter mat utan gluten. Vanliga symtom är trötthet, diarré, gaser och buller i magen, viktnedgång, blodbrist med järnbrist och brist på vitaminerna B12 och folsyra, blåsor i munnen, värk i skelettet, svårigheter att få barn. Om man börjar äta glutenfri mat läker tarmen och börjar fungera bra igen. Nytt tarmludd brukar återbildas inom några månader. Det kan ta lite längre tid, upp till ett år, hos äldre. Källa: www.1177.se |