loadingAlexander Sjögren i arbete med en rätt under kock-EM där han kammade hem en bronsplats till Sverige. Hans assistent Hampus Risberg utsågs till bäste commis. (Foto: Tamas Kovacs/AP/TT)
Alexander Sjögren i arbete med en rätt under kock-EM där han kammade hem en bronsplats till Sverige. Hans assistent Hampus Risberg utsågs till bäste commis. (Foto: Tamas Kovacs/AP/TT)
Inrikes

Svensk tog brons i kock-EM

TT

Svenske stjärnkocken Alexander Sjögren tog brons i kock-EM, Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Budapest.

– Helt fantastiskt. Det är många månaders hårdträning som ligger bakom det här, säger han.

I och med bronset är Alexander Sjögren klar för VM i Lyon nästa år. Svenskens mål var att hamna på pallplats, och han är mer än nöjd med tredjeplaceringen – efter vinnande Ungern och tvåan Norge.

– Suveränt att vi lyckades, säger han efter att ha tagit emot sin bronsmedalj.

Sjögren och de andra tävlande gick in i köket i Budapest i förmiddags. Sedan pågick intensiv matlagning i drygt fem och en halv timme. Därefter var det dags för bedömningen med danske ordföranden Rasmus Kofoed i spetsen.

Uppdraget var att laga en kötträtt och en fiskrätt för 14 personer; huvudingrediensen i den förra var kronhjortskalv och i den senare stör och störkaviar. Deltagarna hade stor frihet att komponera rätterna, men i båda fallen måste de laga en sås och använda minst två sorters garnityr.

Sjögren satsade på att komplettera fisken med rikliga mängder skaldjur och blåmusselsås.

– Jag hade rätt mycket fokus kring kaviaren och lade en transparant potatiskupol över den, berättar han.

Till hjortkalven valde Alexander Sjögren ”mycket svamp” och tranbärsgelé samt grönsaker med ”ljusa och fräscha färger”. Han är glad över att hans medhjälpare Hampus Risberg korades till tävlingens bäste commis.

– Hampus gör ju egentligen lika mycket som jag, och han levererade verkligen i dag och är fantastisk duktig, säger Alexander Sjögren.

Svenska placeringar i Bocuse d’Or Europe (kock-EM)
2016: Christer Sjögren, brons
2014: Tommy Myllymäki, guld
2012: Adam Dahlberg, silver
2010: Tommy Myllymäki, 5:e plats
2008: Jonas Lundgren, brons
Källa: Gastronomi Sverige

 

Svenska placeringar i Bocuse d’Or (kock-VM)
2015: Tommy Myllymäki, brons
2013: Adam Dahlberg, 6:e plats
2011: Tommy Myllymäki, silver
2009: Jonas Lundgren, silver
2007: Markus Aujalay, 5:e plats
2005: Jonas Dahlbom, 4:e plats
2003: Paul Svensson, 5:e plats
2001: Henrik Norström, silver
1997: Mathias Dahlgren, guld
1995: Melker Andersson, silver
1993: Fredrik Eriksson, 7:e plats
1991: Crister Svantesson, 5:e plats
1989: Crister Svantesson, 12:e plats
1987: Christer Lingström (gick inte till final).
Källa: Gastronomi Sverige

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAlexander Sjögren i arbete med en rätt under kock-EM där han kammade hem en bronsplats till Sverige. Hans assistent Hampus Risberg utsågs till bäste commis. (Foto: Tamas Kovacs/AP/TT)
Alexander Sjögren i arbete med en rätt under kock-EM där han kammade hem en bronsplats till Sverige. Hans assistent Hampus Risberg utsågs till bäste commis. (Foto: Tamas Kovacs/AP/TT)
Inrikes

Svensk tog brons i kock-EM

TT

Svenske stjärnkocken Alexander Sjögren tog brons i kock-EM, Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Budapest.

– Helt fantastiskt. Det är många månaders hårdträning som ligger bakom det här, säger han.

I och med bronset är Alexander Sjögren klar för VM i Lyon nästa år. Svenskens mål var att hamna på pallplats, och han är mer än nöjd med tredjeplaceringen – efter vinnande Ungern och tvåan Norge.

– Suveränt att vi lyckades, säger han efter att ha tagit emot sin bronsmedalj.

Sjögren och de andra tävlande gick in i köket i Budapest i förmiddags. Sedan pågick intensiv matlagning i drygt fem och en halv timme. Därefter var det dags för bedömningen med danske ordföranden Rasmus Kofoed i spetsen.

Uppdraget var att laga en kötträtt och en fiskrätt för 14 personer; huvudingrediensen i den förra var kronhjortskalv och i den senare stör och störkaviar. Deltagarna hade stor frihet att komponera rätterna, men i båda fallen måste de laga en sås och använda minst två sorters garnityr.

Sjögren satsade på att komplettera fisken med rikliga mängder skaldjur och blåmusselsås.

– Jag hade rätt mycket fokus kring kaviaren och lade en transparant potatiskupol över den, berättar han.

Till hjortkalven valde Alexander Sjögren ”mycket svamp” och tranbärsgelé samt grönsaker med ”ljusa och fräscha färger”. Han är glad över att hans medhjälpare Hampus Risberg korades till tävlingens bäste commis.

– Hampus gör ju egentligen lika mycket som jag, och han levererade verkligen i dag och är fantastisk duktig, säger Alexander Sjögren.

Svenska placeringar i Bocuse d’Or Europe (kock-EM)
2016: Christer Sjögren, brons
2014: Tommy Myllymäki, guld
2012: Adam Dahlberg, silver
2010: Tommy Myllymäki, 5:e plats
2008: Jonas Lundgren, brons
Källa: Gastronomi Sverige

 

Svenska placeringar i Bocuse d’Or (kock-VM)
2015: Tommy Myllymäki, brons
2013: Adam Dahlberg, 6:e plats
2011: Tommy Myllymäki, silver
2009: Jonas Lundgren, silver
2007: Markus Aujalay, 5:e plats
2005: Jonas Dahlbom, 4:e plats
2003: Paul Svensson, 5:e plats
2001: Henrik Norström, silver
1997: Mathias Dahlgren, guld
1995: Melker Andersson, silver
1993: Fredrik Eriksson, 7:e plats
1991: Crister Svantesson, 5:e plats
1989: Crister Svantesson, 12:e plats
1987: Christer Lingström (gick inte till final).
Källa: Gastronomi Sverige

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024