loadingEn kvinna går förbi en skylt utanför ett av fastighetsjätten Vankes servicecenter i Peking. Kampen om makten över Vanke håller på att utvecklas till ett riktigt drama, med konsekvenser för hur kommunistpartiet ska hantera den privata sektorn framöver. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kvinna går förbi en skylt utanför ett av fastighetsjätten Vankes servicecenter i Peking. Kampen om makten över Vanke håller på att utvecklas till ett riktigt drama, med konsekvenser för hur kommunistpartiet ska hantera den privata sektorn framöver. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Smutsig kamp om makten över kinesisk fastighetsjätte

Fan Yu - Epoch Times

Grundaren av världens största fastighetsutvecklare av bostäder, kinesiska Vanke, slår nu tillbaka för att ta kontrollen över företagets framtid. Det i Kina mycket välkända företaget har befunnit sig i en åtta månader lång och smutsig strid med Baoneng Group. Nu har Kinas börsmyndighet också börjat granska situationen.

Striden började med att det mindre kända försäkringsbolaget Baoneng i slutet av förra året började samla på sig stora mängder Vanke-aktier. Baonengs mål är att ta kontrollen över Vanke från företagets grundare och ordförande, Wang Shi.

Kinesiska hus rivs innan de ens är färdiga

Vankes senaste drag är att föreslå en nyemission av aktier som skulle späda ut nuvarande aktieägares andel av bolaget, detta i ett försök minska Baonengs ökande inflytande. Framtiden för Vanke kan komma att avgöras i en omröstning bland aktieägarna om detta förslag.

Denna öppna strid har lett aktörerna till en närmast chockerande nivå av konfrontation i ett land där privat ägande av företag fortfarande befinner sig i en mognadsprocess – och där förhandlingar brukar ske ordnat bakom stängda dörrar.

I bråket hittills har Wang Shi har kallat Baoneng för en ”barbar”, en anspelning på det kända fientliga övertagandet av amerikanska RJR Nabisco 1988. Baoneng har i sin tur fördömt Wang för att inte sätta aktieägarnas intressen i första rummet, och försökte få honom sparkad från Vankes styrelse.

Wang Shi, Vankes grundare, utkämpar en bitter strid om makten över sitt livsverk mot storägarna i företaget. (Foto: China Photos/Getty Images)

Wang Shi, Vankes grundare, utkämpar en bitter strid om makten över sitt livsverk mot storägarna i företaget. (Foto: China Photos/Getty Images)

Planerad affär med Shenzhen Metro

Den senaste manövern från Vanke var dock att köpa tillgångar i statligt ägda Shenzhen Metro Group för drygt 45 miljarder yuan. Affären är tänkt att genomföras genom att utfärda nya aktier i Vanke, en riktad nyemission. Detta skulle späda ut Baonengs och andra investerares andelar i Vanke.

Om detta godkänns kommer Shenzhens tunnelbaneoperatör att bli den största enskilda aktieägaren i Vanke, och därmed få en större andel än Baoneng. Shenzhen Metro skulle få 20.65 procent och Baoneng 19.27 procent, efter en sådan utspädning. Baoneng kontrollerar nu 25 procent.

Kapitalism med kinesiska särdrag: privatiseringen av de statligt ägda företagen

Vankes ledning har förklarat att den föreslagna affären är avgörande för företagets framtid, men det är långt ifrån säkert att den kommer att gå igenom. Den nu näst största aktieägaren är statligt ägda China Resources Group, en företagsgrupp som tidigare under lång tid varit allierad med Vanke och äger 15 procent före utspädningen.

”En kraftmätning, som den om Vankes framtid, är ett sällsynt fenomen på de kinesiska marknaderna, där kommunistpartiet framför allt kräver stabilitet och kontroll.”

Inledningsvis var China Resources tveksamma till Baonengs aktieköp. Men nu har man börjat kritisera Vankes planer och planerar att rösta emot affären med Shenzhen Metro och den riktade nyemissionen, med motivet att den skulle skada nuvarande aktieägares intressen. Man kritiserar även att den inte har diskuterats i styrelsen.

Tillsammans har nu Baoneng och China Resources omkring 40 procent av aktierna i Vanke, och utgör därmed ett formidabelt hinder för Vankes plan. Ironiskt nog var det China Resources som för mer än 15 år sedan kom till Vankes räddning vid en liknande situation med fientligt övertagande.

Mycket står på spel för kommunistpartiet

Även Baoneng har utmaningar. Wang kritiserar Baoneng och dess dotterbolag för att använda en överdriven hävstångsfunktion vid sina aktieköp. Tidigare i år skickade Vanke ett brev till regleringsmyndigheten där man påstod att Baoneng använde strukturerade skuldcykler och sålde ut högavkastande förmögenhetsprodukter för att kunna ackumulera sin aktieandel i Vanke.

Användningen av hävstång (belåning för att uppnå större effekt vid handel) kan få negativa följder för Baonengs egna finanser.

Efter att handeln med Vanke-aktier återupptogs 4 juli (den var stoppad på Shenzhen-börsen från 18 december 2015) har värdet på aktien fallit med över 20 procent. Om fallet fortsätter kan Baoneng få krav på sig om ”margin call”, alltså att täcka upp underskottet från hävstångsaffärerna. Företaget kan tvingas att sälja en del av sina innehav för att betala tillbaka skulden.

”Wang Shi är också en kändis, nästan med rockstjärnestatus, och tillhör den första generationen entreprenörer som förknippas med hur staden Shenzhen blev ett affärsnav.”

Baoneng kan dessutom dra på sig noggrannare undersökningar från regleringsmyndigheten för försäkringar. Vid en industrikonferens nyligen underströk ordföranden för Kinas försäkringskommission, Xiang Junbo, att skyddet för försäkringstagarna har högsta prioritet hos myndigheten, och han varnade försäkringsbolag för att sälja förmögenhetsprodukter i syfte att finansiera riskabla köp av värdepapper.

Kinas aktiemarknad är en ”otrolig bubbla

För västliga observatörer förefaller striden mellan Vanke och Baoneng inte vara något märkligt.  Men en kraftmätning, som den om Vankes framtid, är ett sällsynt fenomen på de kinesiska marknaderna, där kommunistpartiet framför allt kräver stabilitet och kontroll. Under senare år har dock regleringsmyndigheterna alltmer pratat om att låta fria marknadskrafter få en viktigare roll i att forma landets finansmarknader.

Mycket står på spel för Kinesiska kommunistpartiet i kampen om Vanke. Kraftmätningen mellan berörda företag kommer att testa partiets beslutsamhet att stå fast vid föresatsen att marknadskrafterna själva ska lösa de situationer som uppkommer

Hjälpte demokratiaktivister

Wang Shi är också en kändis, nästan med rockstjärnestatus, och tillhör den första generationen entreprenörer som förknippas med hur staden Shenzhen blev ett affärsnav. Han grundade Vanke 1984 som ett privat handelsbolag under en statlig myndighet. Fyra år senare blev Vanke ett av de första företagen i kommunistpartiets historia att omstruktureras till ett privat holdingbolag.

Efter massakern på Himmelska fridens torg, den 4 juni 1989, hjälpte Wang ett flertal demokratiaktivister att fly till Hongkong. För detta internerades han under nästan ett år, berättade en person förtrogen med Wangs bakgrund i en intervju med Wall Street Journal 2014.

Under de följande decennierna vårdade Wang varsamt relationerna med lokala och regionala partiorgan. Vanke följde mestadels partiets planer för att  utveckla och bygga hus och lägenheter runt Kina under den stora fastighetsboomen.

”Börsmyndighetens granskning av affären, och den kommande aktieägaromröstningen, innebär troligen att striden om Vanke närmar sig slutet.”

För att undvika misstankar från kommunistpartiet när han och företaget nådde en allt mer framskjuten position äger Wang mindre än 0,1 procent av aktierna i Vanke. Istället har företaget förlitat sig på statligt ägda företag och organisationer som storägare, som till exempel China Resources, för att stödja Wangs position. Men just denna strategi har också gjort Vanke sårbart för övertagande utifrån.

Peking har hållit ett vaksamt öga på den framgångssaga som utspelat sig i Shenzhen (där både Baoneng och Vanke har sitt ursprung), men har inte direkt ingripit. Förrän nu.

Varning från börsmyndigheten

Kinas ledande myndighet för börsövervakning indikerade nyligen ett möjligt ingripande efter att ha hållit sig utanför skeendet under mer än ett halvår. Myndigheten kritiserade både Vanke-ledningen och aktieägare samt varnade för att olagligheter kommer att straffas, dock utan att direkt säga vilket slags agerande som skulle vara olagligt.

”Vanke och aktieägarna har inte visat upp någon konkret plan för hur man ska lösa sina skiljaktigheter”, skrev börsmyndigheten på sitt Weibo-konto. ”Istället har konflikten intensifierats utan att ta hänsyn till kapitalmarknadens stabilitet, företagets intressen eller småinvesterarnas intressen.”

Kina medger att det inte finns någon ”Plan B” för ekonomin

Enligt den kinesiska affärstidningen Caixin, som citerar anonyma välunderrättade källor, har myndigheten tillsatt en särskild enhet för att undersöka hela Vanke-historien. I en separat kommentar från myndigheten uppges att både Vanke och dess största aktieägare har brutit mot kraven på öppenhet när det gäller större förändringar i ägandet.

Börsmyndighetens granskning av affären, och den kommande aktieägaromröstningen, innebär troligen att striden om Vanke närmar sig slutet.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kvinna går förbi en skylt utanför ett av fastighetsjätten Vankes servicecenter i Peking. Kampen om makten över Vanke håller på att utvecklas till ett riktigt drama, med konsekvenser för hur kommunistpartiet ska hantera den privata sektorn framöver. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kvinna går förbi en skylt utanför ett av fastighetsjätten Vankes servicecenter i Peking. Kampen om makten över Vanke håller på att utvecklas till ett riktigt drama, med konsekvenser för hur kommunistpartiet ska hantera den privata sektorn framöver. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

Smutsig kamp om makten över kinesisk fastighetsjätte

Fan Yu - Epoch Times

Grundaren av världens största fastighetsutvecklare av bostäder, kinesiska Vanke, slår nu tillbaka för att ta kontrollen över företagets framtid. Det i Kina mycket välkända företaget har befunnit sig i en åtta månader lång och smutsig strid med Baoneng Group. Nu har Kinas börsmyndighet också börjat granska situationen.

Striden började med att det mindre kända försäkringsbolaget Baoneng i slutet av förra året började samla på sig stora mängder Vanke-aktier. Baonengs mål är att ta kontrollen över Vanke från företagets grundare och ordförande, Wang Shi.

Kinesiska hus rivs innan de ens är färdiga

Vankes senaste drag är att föreslå en nyemission av aktier som skulle späda ut nuvarande aktieägares andel av bolaget, detta i ett försök minska Baonengs ökande inflytande. Framtiden för Vanke kan komma att avgöras i en omröstning bland aktieägarna om detta förslag.

Denna öppna strid har lett aktörerna till en närmast chockerande nivå av konfrontation i ett land där privat ägande av företag fortfarande befinner sig i en mognadsprocess – och där förhandlingar brukar ske ordnat bakom stängda dörrar.

I bråket hittills har Wang Shi har kallat Baoneng för en ”barbar”, en anspelning på det kända fientliga övertagandet av amerikanska RJR Nabisco 1988. Baoneng har i sin tur fördömt Wang för att inte sätta aktieägarnas intressen i första rummet, och försökte få honom sparkad från Vankes styrelse.

Wang Shi, Vankes grundare, utkämpar en bitter strid om makten över sitt livsverk mot storägarna i företaget. (Foto: China Photos/Getty Images)

Wang Shi, Vankes grundare, utkämpar en bitter strid om makten över sitt livsverk mot storägarna i företaget. (Foto: China Photos/Getty Images)

Planerad affär med Shenzhen Metro

Den senaste manövern från Vanke var dock att köpa tillgångar i statligt ägda Shenzhen Metro Group för drygt 45 miljarder yuan. Affären är tänkt att genomföras genom att utfärda nya aktier i Vanke, en riktad nyemission. Detta skulle späda ut Baonengs och andra investerares andelar i Vanke.

Om detta godkänns kommer Shenzhens tunnelbaneoperatör att bli den största enskilda aktieägaren i Vanke, och därmed få en större andel än Baoneng. Shenzhen Metro skulle få 20.65 procent och Baoneng 19.27 procent, efter en sådan utspädning. Baoneng kontrollerar nu 25 procent.

Kapitalism med kinesiska särdrag: privatiseringen av de statligt ägda företagen

Vankes ledning har förklarat att den föreslagna affären är avgörande för företagets framtid, men det är långt ifrån säkert att den kommer att gå igenom. Den nu näst största aktieägaren är statligt ägda China Resources Group, en företagsgrupp som tidigare under lång tid varit allierad med Vanke och äger 15 procent före utspädningen.

”En kraftmätning, som den om Vankes framtid, är ett sällsynt fenomen på de kinesiska marknaderna, där kommunistpartiet framför allt kräver stabilitet och kontroll.”

Inledningsvis var China Resources tveksamma till Baonengs aktieköp. Men nu har man börjat kritisera Vankes planer och planerar att rösta emot affären med Shenzhen Metro och den riktade nyemissionen, med motivet att den skulle skada nuvarande aktieägares intressen. Man kritiserar även att den inte har diskuterats i styrelsen.

Tillsammans har nu Baoneng och China Resources omkring 40 procent av aktierna i Vanke, och utgör därmed ett formidabelt hinder för Vankes plan. Ironiskt nog var det China Resources som för mer än 15 år sedan kom till Vankes räddning vid en liknande situation med fientligt övertagande.

Mycket står på spel för kommunistpartiet

Även Baoneng har utmaningar. Wang kritiserar Baoneng och dess dotterbolag för att använda en överdriven hävstångsfunktion vid sina aktieköp. Tidigare i år skickade Vanke ett brev till regleringsmyndigheten där man påstod att Baoneng använde strukturerade skuldcykler och sålde ut högavkastande förmögenhetsprodukter för att kunna ackumulera sin aktieandel i Vanke.

Användningen av hävstång (belåning för att uppnå större effekt vid handel) kan få negativa följder för Baonengs egna finanser.

Efter att handeln med Vanke-aktier återupptogs 4 juli (den var stoppad på Shenzhen-börsen från 18 december 2015) har värdet på aktien fallit med över 20 procent. Om fallet fortsätter kan Baoneng få krav på sig om ”margin call”, alltså att täcka upp underskottet från hävstångsaffärerna. Företaget kan tvingas att sälja en del av sina innehav för att betala tillbaka skulden.

”Wang Shi är också en kändis, nästan med rockstjärnestatus, och tillhör den första generationen entreprenörer som förknippas med hur staden Shenzhen blev ett affärsnav.”

Baoneng kan dessutom dra på sig noggrannare undersökningar från regleringsmyndigheten för försäkringar. Vid en industrikonferens nyligen underströk ordföranden för Kinas försäkringskommission, Xiang Junbo, att skyddet för försäkringstagarna har högsta prioritet hos myndigheten, och han varnade försäkringsbolag för att sälja förmögenhetsprodukter i syfte att finansiera riskabla köp av värdepapper.

Kinas aktiemarknad är en ”otrolig bubbla

För västliga observatörer förefaller striden mellan Vanke och Baoneng inte vara något märkligt.  Men en kraftmätning, som den om Vankes framtid, är ett sällsynt fenomen på de kinesiska marknaderna, där kommunistpartiet framför allt kräver stabilitet och kontroll. Under senare år har dock regleringsmyndigheterna alltmer pratat om att låta fria marknadskrafter få en viktigare roll i att forma landets finansmarknader.

Mycket står på spel för Kinesiska kommunistpartiet i kampen om Vanke. Kraftmätningen mellan berörda företag kommer att testa partiets beslutsamhet att stå fast vid föresatsen att marknadskrafterna själva ska lösa de situationer som uppkommer

Hjälpte demokratiaktivister

Wang Shi är också en kändis, nästan med rockstjärnestatus, och tillhör den första generationen entreprenörer som förknippas med hur staden Shenzhen blev ett affärsnav. Han grundade Vanke 1984 som ett privat handelsbolag under en statlig myndighet. Fyra år senare blev Vanke ett av de första företagen i kommunistpartiets historia att omstruktureras till ett privat holdingbolag.

Efter massakern på Himmelska fridens torg, den 4 juni 1989, hjälpte Wang ett flertal demokratiaktivister att fly till Hongkong. För detta internerades han under nästan ett år, berättade en person förtrogen med Wangs bakgrund i en intervju med Wall Street Journal 2014.

Under de följande decennierna vårdade Wang varsamt relationerna med lokala och regionala partiorgan. Vanke följde mestadels partiets planer för att  utveckla och bygga hus och lägenheter runt Kina under den stora fastighetsboomen.

”Börsmyndighetens granskning av affären, och den kommande aktieägaromröstningen, innebär troligen att striden om Vanke närmar sig slutet.”

För att undvika misstankar från kommunistpartiet när han och företaget nådde en allt mer framskjuten position äger Wang mindre än 0,1 procent av aktierna i Vanke. Istället har företaget förlitat sig på statligt ägda företag och organisationer som storägare, som till exempel China Resources, för att stödja Wangs position. Men just denna strategi har också gjort Vanke sårbart för övertagande utifrån.

Peking har hållit ett vaksamt öga på den framgångssaga som utspelat sig i Shenzhen (där både Baoneng och Vanke har sitt ursprung), men har inte direkt ingripit. Förrän nu.

Varning från börsmyndigheten

Kinas ledande myndighet för börsövervakning indikerade nyligen ett möjligt ingripande efter att ha hållit sig utanför skeendet under mer än ett halvår. Myndigheten kritiserade både Vanke-ledningen och aktieägare samt varnade för att olagligheter kommer att straffas, dock utan att direkt säga vilket slags agerande som skulle vara olagligt.

”Vanke och aktieägarna har inte visat upp någon konkret plan för hur man ska lösa sina skiljaktigheter”, skrev börsmyndigheten på sitt Weibo-konto. ”Istället har konflikten intensifierats utan att ta hänsyn till kapitalmarknadens stabilitet, företagets intressen eller småinvesterarnas intressen.”

Kina medger att det inte finns någon ”Plan B” för ekonomin

Enligt den kinesiska affärstidningen Caixin, som citerar anonyma välunderrättade källor, har myndigheten tillsatt en särskild enhet för att undersöka hela Vanke-historien. I en separat kommentar från myndigheten uppges att både Vanke och dess största aktieägare har brutit mot kraven på öppenhet när det gäller större förändringar i ägandet.

Börsmyndighetens granskning av affären, och den kommande aktieägaromröstningen, innebär troligen att striden om Vanke närmar sig slutet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024