Stränga regler i påvens bibliotek

Sex A4-sidor med regler måste du kunna och följa om du ska få komma till Vatikanens bibliotek, det har Monica Langwe erfarit efter att ha fått tillstånd till ett besök.

Monica studerar bokbinderi vid Leksands Folkhögskola och avslutar till våren fyra års studier. Iden till ett besök i påvens bibliotek kom från en kollega. Det var ett skämt, men Monica tog det på allvar.

De åtta kilometer bokhyllor med unika böcker som hon hört talas om lockade. Syftet var att studera så kallade ”mjuka band”. Mjuka band är en bokbandsteknik med historiskt ursprung och användes mest till inbindning av till exempel anteckningar och protokoll.

Den sällsynta tekniken intresserade Monica på grund av sin stora variationsmöjlighet. Efter besök både i Estland och Sverige på olika bibliotek och institutioner, där olika band studerats, kommer så turen till Vatikanens bibliotek i slutet av april.

Vägen dit var lång, med kontakter mellan olika personer och institutioner. Så till sist, drygt två år efter iden, kom ett tillstånd. Med tillståndet kom också sex A4-sidor med regler för vistelsen i biblioteket.

– Där står att jag ska bära propra kläder, jag får en anvisad plats i ett studierum, jag får inte prata med någon utan ska beställa de böcker jag vill studera i förväg och de kommer att ligga framme på min plats, säger Monica till Mora Tidning.

Ett regelbrott kan innebära att Monica blir avstängd från bibliotek över hela världen. Dessutom vill biblioteket ha intyg från flera personer om Monicas kunnighet i ämnet. Resultatet av studierna? Ja, det blir en bok som beskriver tekniken och visar ett urval av olika bokband, rapporterar MT.   

Gilla oss på Facebook!