Stor möter liten

Stor möter liten
En ung pojke skrattar när han möter en sumobrottare på Hawaii. (Foto: AFP / Gabriel Boyus)

Barnen mötte professionella sumobrottare på en uppvisning innan starten av den andra dagen av Grand Sumo Tournament i Hawaii 2007, på Neil S. Blaisdell Arena i Honolulu, Hawaii, den 10 juni 2007. Eliten i sumobrottning besökte Hawaii för en speciell två-dagars ”världsomskakande” tävling – den första gången i den amerikanska staten sedan 1993 – en ovanlig möjlighet att se sporten utanför Japan.

En traditionell sumobrottare kallas för Sumutori och är Japans nationalsport. Sumo är Jih-puns populäraste sport, och det ligger mycket pengar i den. Två brottare skall med hjälp av sin styrka, smidighet och enorma vikt försöka knuffa/slå/putta/kasta ut motståndaren från en ring som är 4.55 meter i diameter. Nästan allting är tillåtet, förutom: hårda tag i skrevet, knytnäveslag och sparkar. Det finns ett 70-tal olika tekniska sätt att vinna på.

Om motståndaren får någon kroppsdel utanför ringen förlorar denna. Det tar bara några sekunder att genomföra en match. (ca. 5-10), men matcherna kan också hålla på uppåt en minut, men detta och tiden uppåt är mycket ovanligt. Sumotoris ingår nästan alltid i speciella ”dietprogram” för att bli så feta som möjligt. Eftersom tyngd ger ett stort övertag gentemot en lättare person.

Tävlarna tjänar miljoner om det går bra för dom, men dom förstör också sin egen kropp, knäna blir förstörda av den enorma vikten bena måste hålla upp. Vissa blir tvungna att spendera resten av deras liv i rullstol eller göra operationer. Sumobrottning är den mest kända och populära sporten i Japan.

Källa: www.mimersbrunn.se


Det är inte så lätt att fälla en Sumobrottare fast man är många. (Foto: AFP/ Gabriel Bouys)

Det är inte så lätt att fälla en Sumobrottare fast man är många. (Foto: AFP/ Gabriel Bouys)

Gilla oss på Facebook!