loading(Foto: Madeleine Almberg, Epoch Times)
(Foto: Madeleine Almberg, Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Stockholms bästa semla utsedd

Madeleine Almberg - Epoch Times Sverige

Ett ultimat semmeltest arrangerades för första gången av Stockholms bagare och konditorer och Historiska museet. ”Stockholms bästa semla” skulle utses och tjugosex bidrag hade lämnats in för bedömning.

Under brödfestivalen på Historiska museet i helgen utsågs ”Stockholms bästa semla” av en professionell jury under lördagen. Juryn bestod av Josefine Baumann, årets konditor 2011, Elin Peters, matskribent på Dagens Nyheter, Åsa Swanberg, matförfattare och chefredaktör på tidningen Baka, Claes Christenson från Gateau och Semmelmannen som varje dag testar en av Stockholms semlor och bloggar om det.

För att få en så rättvis tävling som möjligt tog bara en enda person emot semlorna, som numrerades. Det var först vid prisutdelningen som det avslöjades vilka som hade bakat de vinnande bidragen.

Tjugosex semlor från stadens bagerier deltog i tävlingen och det var ingen lätt uppgift för juryn att enas om en vinnare. Alla semlor höll hög klass, men det var några som stack ut från mängden. Det viktigaste i bedömningen var helhetsintrycket, sedan bedömdes de olika delarna såsom grädde, bröd och mandelmassa.

Mycket folk hade samlats när ”Stockholms bästa semla” skulle koras och helgens konferencier Steffo Törnquist underhöll tills juryn något försenad dök upp.

Till slut stod det klart att Tössebageriet kammat hem vinsten. Motiveringen var att deras semla hade en bra balans, den var porös, hade smaker som harmoniserade och gav en totalupplevelse.

På andra plats kom Grillska Huset och tredjepriset delades mellan Wallins Bageri & Konditori och Vete-Katten.

Semlan kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg då den serveras tillsammans med varm mjölk. Den åts förr traditionsenligt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk. Numera finns semlor att köpa direkt efter jul och försäljningen pågår fram till påsk.

Ordet semla var från början beteckningen på en ljus vetebulle utan fyllning. I Sverige består semlor vanligtvis av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde.

I början åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt för att bryta sötman. Under andra halvan av 1900-talet började semlan emellertid serveras på konditorier, men åts då utan mjölk. Nu tas traditionen med att servera hetvägg upp på ett flertal kaféer och konditorier i de större städerna.

Mest lästa

Rekommenderat

loading(Foto: Madeleine Almberg, Epoch Times)
(Foto: Madeleine Almberg, Epoch Times)
Hälsa & Livsstil

Stockholms bästa semla utsedd

Madeleine Almberg - Epoch Times Sverige

Ett ultimat semmeltest arrangerades för första gången av Stockholms bagare och konditorer och Historiska museet. ”Stockholms bästa semla” skulle utses och tjugosex bidrag hade lämnats in för bedömning.

Under brödfestivalen på Historiska museet i helgen utsågs ”Stockholms bästa semla” av en professionell jury under lördagen. Juryn bestod av Josefine Baumann, årets konditor 2011, Elin Peters, matskribent på Dagens Nyheter, Åsa Swanberg, matförfattare och chefredaktör på tidningen Baka, Claes Christenson från Gateau och Semmelmannen som varje dag testar en av Stockholms semlor och bloggar om det.

För att få en så rättvis tävling som möjligt tog bara en enda person emot semlorna, som numrerades. Det var först vid prisutdelningen som det avslöjades vilka som hade bakat de vinnande bidragen.

Tjugosex semlor från stadens bagerier deltog i tävlingen och det var ingen lätt uppgift för juryn att enas om en vinnare. Alla semlor höll hög klass, men det var några som stack ut från mängden. Det viktigaste i bedömningen var helhetsintrycket, sedan bedömdes de olika delarna såsom grädde, bröd och mandelmassa.

Mycket folk hade samlats när ”Stockholms bästa semla” skulle koras och helgens konferencier Steffo Törnquist underhöll tills juryn något försenad dök upp.

Till slut stod det klart att Tössebageriet kammat hem vinsten. Motiveringen var att deras semla hade en bra balans, den var porös, hade smaker som harmoniserade och gav en totalupplevelse.

På andra plats kom Grillska Huset och tredjepriset delades mellan Wallins Bageri & Konditori och Vete-Katten.

Semlan kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg då den serveras tillsammans med varm mjölk. Den åts förr traditionsenligt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk. Numera finns semlor att köpa direkt efter jul och försäljningen pågår fram till påsk.

Ordet semla var från början beteckningen på en ljus vetebulle utan fyllning. I Sverige består semlor vanligtvis av en söt vetebulle, oftast kryddad med kardemumma, med avskuret lock. Under det florsockerpudrade locket finns en fyllning med mandelmassa och vispad grädde.

I början åts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsats med en gnutta salt för att bryta sötman. Under andra halvan av 1900-talet började semlan emellertid serveras på konditorier, men åts då utan mjölk. Nu tas traditionen med att servera hetvägg upp på ett flertal kaféer och konditorier i de större städerna.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024