loadingRobin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun driver företaget Grönska som odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun driver företaget Grönska som odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Hälsa & Livsstil

Stadsodlingen flyttar inomhus - året runt

Epoch Times

Örter och grönsaker som närodlas i överblivna lokaler mitt i stan – utan tillgång på sol eller särskilt många kvadratmeter. Framtidens stadsodling är här och kan snart förse oss med lokalproducerad frukt och grönt både sommar och vinter.

En kraftig doft av basilika möter bakom väggen av bubbelplast inne i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. I en mörk lokal samsas hundratals basilikaplantor om ett utrymme på några kvadratmeter.

Sallad och örter

Plantorna odlas vertikalt – på höjden – i hyllsystem och får ljus från en stor mängd små LED-lampor. Näringen leds till rötterna undertill i odlingslådorna via en vattenlösning, så kallad hydroponisk odling.

– Målet är att göra Sverige självförsörjande och inte importera grönsaker. Först och främst bladgrönsaker, säger Robin Lee, en av basilikaodlarna som tillsammans med Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz startade företaget Grönska för två år sedan.

Odlarna är i bara i början och säljer i nuläget endast sin inomhusodlade basilika vidare till en liten affärskedja i Stockholm. Men målet är att inom kort sälja både sallad, örter och bär i flera svenska städer, hydroponiskt odlad på höjden, året runt.

– Det finns många aktörer som har likartade projekt i andra delar av världen, vi är inte ensamma om att tänka på det här sättet, förklarar Natalie de Brun Skantz.

För stadsodlaren

Vertikal odling är ovanlig i Europa, men att odla grödor hydroponiskt har gjorts länge, berättar Helena Karlén, hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, som undervisar i hydroponisk odling. Hydroponiska odlingssystem finns i många växthusanläggningar sedan 1960-talet men redan de gamla egyptierna tvingades lämna jordodling när odlingsmarken försaltades av havsvatten.

Idag är hydroponik en bra metod för stadsodlare, menar Karlén.

– Det erbjuder möjligheter för folk som inte kan odla. Den urbana miljön har även brist på utrymme, men nu kan man odla på taken i stadslandskapet, eller gå under mark, säger hon och understryker att alla kan odla hydroponiskt.

Svenska jordgubbar

Fördelarna är flera. Det är resurseffektivt, och om odlingsplatsen är skyddad går det att undvika föroreningar i luft, vatten och mark. Det behövs inte heller någon odlingsbar jord, och med belysning går det att odla inomhus.

– Men man måste förstå att det är mycket ljus man ska ha.

Kommersiellt kommer vi också få se en utveckling där fler använder sig av hydroponik, tror Helena Karlén.

– Men kanske inte för bladväxter, utan snarare för medicinalväxter och andra växter som man kan utvinna särskilda ämnen ur.

Företaget Grönska testodlar olika grödor vid sidan av sin basilika. Högst på önskelistan står svenska jordgubbar året runt.

– Nästa jul, lovar Robin Lee.

(TT)

Hydroponisk odling
Hydroponisk odling sker ofta utan jord. Istället används t. ex lecakulor, stenull, kokos eller perlit som stöd för växterna. Men de kan även växa i en cirkulerande näringslösning direkt i vattnet som växtens rötter har kontakt med – eller växer i.
Odlingsformen medför att växters rotsystem inte blir lika stort. Det i sin tur leder till att växten, som inte behöver lägga energi på att leta efter vatten, växer mer ovanför ytan istället. Det går därmed också att satsa på fler växter på mindre yta – det vill säga att ha ett betydligt tätare plantavstånd.
Det finns många varianter av hydrosystem som går att använda såväl inomhus som utomhus.
Det går också att kombinera med att odla på höjden i våningar – ”vertical farming”.
Hydroponisk odling är ingen ny företeelse utan tros ha använts i ett av världens sju antika underverk – de hängande trädgårdarna i Babylon 600 före Kristus.
Källa: Hemmaodlat.se, Hydrogarden

Mest lästa

Rekommenderat

loadingRobin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun driver företaget Grönska som odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Robin Lee, Petter Olsson och Natalie de Brun driver företaget Grönska som odlar basilika med vertikal odlingsteknik som bygger på LED-lampor och hydroponi. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Hälsa & Livsstil

Stadsodlingen flyttar inomhus - året runt

Epoch Times

Örter och grönsaker som närodlas i överblivna lokaler mitt i stan – utan tillgång på sol eller särskilt många kvadratmeter. Framtidens stadsodling är här och kan snart förse oss med lokalproducerad frukt och grönt både sommar och vinter.

En kraftig doft av basilika möter bakom väggen av bubbelplast inne i en nedlagd värmecentral söder om Stockholm. I en mörk lokal samsas hundratals basilikaplantor om ett utrymme på några kvadratmeter.

Sallad och örter

Plantorna odlas vertikalt – på höjden – i hyllsystem och får ljus från en stor mängd små LED-lampor. Näringen leds till rötterna undertill i odlingslådorna via en vattenlösning, så kallad hydroponisk odling.

– Målet är att göra Sverige självförsörjande och inte importera grönsaker. Först och främst bladgrönsaker, säger Robin Lee, en av basilikaodlarna som tillsammans med Petter Olsson och Natalie de Brun Skantz startade företaget Grönska för två år sedan.

Odlarna är i bara i början och säljer i nuläget endast sin inomhusodlade basilika vidare till en liten affärskedja i Stockholm. Men målet är att inom kort sälja både sallad, örter och bär i flera svenska städer, hydroponiskt odlad på höjden, året runt.

– Det finns många aktörer som har likartade projekt i andra delar av världen, vi är inte ensamma om att tänka på det här sättet, förklarar Natalie de Brun Skantz.

För stadsodlaren

Vertikal odling är ovanlig i Europa, men att odla grödor hydroponiskt har gjorts länge, berättar Helena Karlén, hortonom på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp, som undervisar i hydroponisk odling. Hydroponiska odlingssystem finns i många växthusanläggningar sedan 1960-talet men redan de gamla egyptierna tvingades lämna jordodling när odlingsmarken försaltades av havsvatten.

Idag är hydroponik en bra metod för stadsodlare, menar Karlén.

– Det erbjuder möjligheter för folk som inte kan odla. Den urbana miljön har även brist på utrymme, men nu kan man odla på taken i stadslandskapet, eller gå under mark, säger hon och understryker att alla kan odla hydroponiskt.

Svenska jordgubbar

Fördelarna är flera. Det är resurseffektivt, och om odlingsplatsen är skyddad går det att undvika föroreningar i luft, vatten och mark. Det behövs inte heller någon odlingsbar jord, och med belysning går det att odla inomhus.

– Men man måste förstå att det är mycket ljus man ska ha.

Kommersiellt kommer vi också få se en utveckling där fler använder sig av hydroponik, tror Helena Karlén.

– Men kanske inte för bladväxter, utan snarare för medicinalväxter och andra växter som man kan utvinna särskilda ämnen ur.

Företaget Grönska testodlar olika grödor vid sidan av sin basilika. Högst på önskelistan står svenska jordgubbar året runt.

– Nästa jul, lovar Robin Lee.

(TT)

Hydroponisk odling
Hydroponisk odling sker ofta utan jord. Istället används t. ex lecakulor, stenull, kokos eller perlit som stöd för växterna. Men de kan även växa i en cirkulerande näringslösning direkt i vattnet som växtens rötter har kontakt med – eller växer i.
Odlingsformen medför att växters rotsystem inte blir lika stort. Det i sin tur leder till att växten, som inte behöver lägga energi på att leta efter vatten, växer mer ovanför ytan istället. Det går därmed också att satsa på fler växter på mindre yta – det vill säga att ha ett betydligt tätare plantavstånd.
Det finns många varianter av hydrosystem som går att använda såväl inomhus som utomhus.
Det går också att kombinera med att odla på höjden i våningar – ”vertical farming”.
Hydroponisk odling är ingen ny företeelse utan tros ha använts i ett av världens sju antika underverk – de hängande trädgårdarna i Babylon 600 före Kristus.
Källa: Hemmaodlat.se, Hydrogarden

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024