loadingUte på jagt efter tryffel i Frankrike. Skulle dessa näsor känna tryffelsåsens 0.005 procents tryffel? (Foto: Frank Perry  /AFP/Getty Images)
Ute på jagt efter tryffel i Frankrike. Skulle dessa näsor känna tryffelsåsens 0.005 procents tryffel? (Foto: Frank Perry /AFP/Getty Images)
Inrikes

Snålt med tryffel i årets matbluff

Epoch Times

Inget smör och nästan ingen tryffel. Årets matbluff 2016 är en tryffelbearnaise från Kavli. Men stjärnkocken som satt sitt namn på produkten tycker att kritiken är helt obefogad.

0,005 procent tryffel. Är det tillräckligt för att kalla något för en tryffelsås?

Nej, inte enligt de som röstade fram ”Erik Bearnaise tryffel” från Kavli till förstaplatsen i ”Årets matbluff 2016”, som anordnas av konsumentföreningen Äkta vara. Bearnaisesåsen fick drygt 4 500 av de nära 14 000 rösterna.

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i.”, lyder motiveringen från Äkta vara, som nominerade de fem finalisterna.

Förutom bristen på tryffel anmärkte man även på att bearnaisesåsen är gjord helt utan smör.

Erik Lallerstedt, som satt sitt namn på såsen, är en av Sveriges mest respekterade kockar och krögare. Han tycker att kritiken är obefogad.

– Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverkets regler, säger han till dinapengar.se.

– Tryffel är ju en arom, det finns ju ingen som tuggar i sig rå tryffel och säger ”vad gott det är”. Skulle du sätta i mer tryffel i den, så blir det inte gott.

(TT)

Årets matbluff
Årets matbluff anordnades i år för andra gången. Så här föll rösterna mellan de nominerade:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster
4. Loka Crush hallon 1 413 röster
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster
Totalt: 13 961 röster

 

Mest lästa

Rekommenderat

loadingUte på jagt efter tryffel i Frankrike. Skulle dessa näsor känna tryffelsåsens 0.005 procents tryffel? (Foto: Frank Perry  /AFP/Getty Images)
Ute på jagt efter tryffel i Frankrike. Skulle dessa näsor känna tryffelsåsens 0.005 procents tryffel? (Foto: Frank Perry /AFP/Getty Images)
Inrikes

Snålt med tryffel i årets matbluff

Epoch Times

Inget smör och nästan ingen tryffel. Årets matbluff 2016 är en tryffelbearnaise från Kavli. Men stjärnkocken som satt sitt namn på produkten tycker att kritiken är helt obefogad.

0,005 procent tryffel. Är det tillräckligt för att kalla något för en tryffelsås?

Nej, inte enligt de som röstade fram ”Erik Bearnaise tryffel” från Kavli till förstaplatsen i ”Årets matbluff 2016”, som anordnas av konsumentföreningen Äkta vara. Bearnaisesåsen fick drygt 4 500 av de nära 14 000 rösterna.

”Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ‘äkta tryffel’ i.”, lyder motiveringen från Äkta vara, som nominerade de fem finalisterna.

Förutom bristen på tryffel anmärkte man även på att bearnaisesåsen är gjord helt utan smör.

Erik Lallerstedt, som satt sitt namn på såsen, är en av Sveriges mest respekterade kockar och krögare. Han tycker att kritiken är obefogad.

– Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverkets regler, säger han till dinapengar.se.

– Tryffel är ju en arom, det finns ju ingen som tuggar i sig rå tryffel och säger ”vad gott det är”. Skulle du sätta i mer tryffel i den, så blir det inte gott.

(TT)

Årets matbluff
Årets matbluff anordnades i år för andra gången. Så här föll rösterna mellan de nominerade:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster
4. Loka Crush hallon 1 413 röster
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster
Totalt: 13 961 röster

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024