”Ta en till – inte för att du behöver,” sade en av min kollegor till mig häromdagen och bjöd på en hembakad pepparkaka. Jag behövde nog verkligen bli snällare för jag åt gärna en till. Visst fungerade det – för nu har jag bakat pepparkakor till min familj för första året på länge. Inspirerad av kollegans goda pepparkakor provade jag fram en egen favorit med fänkål. Det doftar fantastiskt i hela huset.
Dessa pepparkakor är idealiska för alla tidsoptimister som tycker att de ändå vill ha hembakade pepparkakor till jul. Gör dubbel sats och låt degen ligga kvar i frysen för senare tillfälle. Så varför inte passa på att ställa till med glögg- och pepparkaksparty i mellandagarna. Här kommer receptet på en skuren väldigt god fullkornsvariant som känns både lite nytt och nyttigt. De funkar i många sammanhang så låt kreativiteten flöda eller ät dom helt enkelt som de är.
200 gr smör
1 dl ljus sirap
1 dl vit sirap (gör degen smidig)
1 1/2 dl fint råsocker
5 dl dinkel fullkornsmjöl
3 dl dinkelsikt
1 1/2 msk bikarbonat
1 msk ingefära
1 msk nejlika
1 1/2 msk ceylonkanel (alt. 1msk vanlig kinakanel)
(Alla ingredienser finns ekologiska, för smak och kvalitet)
Rör rumstempererat smör och socker, tillsätt sirap. Mät upp och blanda i torrvarorna. Rör degen smidig för hand eller med degkrokar. Rulla två rullar i plastfolie ca 4-5 cm i diameter och rulla sedan in plastkorven i en dagstidning, det ger stadga åt rullen, och lägg dem i frysen över natten. Öppna korven i ena änden och skär skivor med kniv eller osthyvel. Behåll tidningen att hålla i, då tinar inte degen för fort. Lägg på smörade plåtar och grädda gyllene i mitten av ugnen. De är färdiga när de lätt släpper från plåten.
• 175 grader ca 7 min/tunna, ca 10 min/tjocka
Peppra kakorna!
Förr i tiden bakades kakorna i kloster som magmedicin och man kallade alla kryddor för peppar – därav pepparkakor. Variera smaken med att lägga till en gammaldags pepparkakskrydda, till exempel: 1 tsk grovt stött fänkål, ett par droppar cederolja eller 1krm mald vitpeppar. Modernare smakvarianter är att dofta chili över kakan innan gräddning eller att blanda in mandelspån i degen.
Serveringsförslag med experimentlusta
Pepparkakor är en underskattad kaka som är god året om och smakar extra bra med tillbehör.
- Favoriten; en matigare variant på något tjockare skurna chilipudrade pepparkakor med ädelostcreme toppad med varm fikonsalsa på rödlök, balsamvinäger och grovt skurna torkade fikon.
- Höjdaren; bred smör på undersidan av en tunn pepparkaka och lägg en ovanpå, toppa med en tjock skiva cheddar och en liten osvavlad aprikos (de är sötare), dekorera med färsk koriander.
- Ostbollar på chèvre, rullade i stötta pepparkakor med lite kummin.
- Pepparkakssandwich; lägg en skiva vaniljglass mellan två pepparkakor och ringla varm passionsfruktssås runt.
Förslagsvis serverade med kravmärkt mustig blåbärsglögg från Joarsbo i Kalv, paketerad i gammeldags flaska – för stämningens skull.
Plötsligt bortbjuden?
Ta det lugnt. Istället för blomma staplar du ett antal pepparkakor på höjden, rullar in dem i cellofan eller plastfilm och binder röda band runt om på höjden som en julapelsin. Varför inte skriva av receptet på ett kort eller en liten lapp att hänga på paketet. Det blir garanterat en uppskattad gåva.
Med önskan om en riktigt God Jul!