loading
Hälsa & Livsstil

Skolan kan förebygga fetma

Sara Rosén/TT

Fler bollar men framför allt färre bullar i skolan och på fritids kan hejda utvecklingen av övervikt och fetma bland barn, visar ett projekt. Bättre mat i skolan hjälpte dessutom föräldrarna att stå emot barnens godistjat.

-Vi blev glatt överraskade över att vi fick så tydliga resultat, säger professor Claude Marcus vid Rikscentrum för överviktiga barn.

Han har lett ett forskningsprojekt kallat Stopp (Stockholm obesity prevention project) som pågått i tio Stockholmsskolor bland barn mellan sex och tio år.

I fem av skolorna och fritidshemmen togs den onyttiga maten konsekvent bort. Ingen läsk, ingen saft, inga bullar och inget godis ens vid så kallat högtidliga tillfällen, löd reglerna.

I stället serverades magrare och mer fiberrika alternativ i skolmatsalen och personalen uppmuntrade eleverna att äta av allt. Dessutom skulle 30 minuters fysisk aktivitet stå på schemat varje dag. De fem andra skolorna och fritidshemmen fungerade som kontrollskolor.

De enkla men konsekvent genomförda åtgärderna hade stor effekt. Efter fyra år kunde Claude Marcus och hans kollegor konstatera att andelen barn med övervikt eller fetma hade ökat från 18 till 21 procent i kontrollskolorna men sjunkit från 22 till 16 procent i försöksskolorna.

Kosten hade större effekt på utvecklingen än motionen, helt enkelt eftersom det visade sig vara svårt att få till den där dagliga halvtimmen gymnastik trots allt.

Skolans kostregler hade även förbättrat barnens matvanor hemma, enligt en föräldraenkät, vilket gav draghjälp åt resultatet.

-Det blev lättare för föräldrarna att sätta gränser för sina barn. Det har annars många svårt med i dag, säger Claude Marcus.

Han tycker att studien talar för sig själv, och att det nu är dags att genomföra programmet i samtliga svenska skolor. Det skulle i princip kunna göras med hjälp av befintliga resurser.

-Men det måste göras konsekvent, annars är det lätt hänt att man glider tillbaka till det gamla igen, säger Marcus och nämner kanelbullebak till fredagsmyset på fritids.

-Det är klart att man kan unna barnen att äta en bulle då och då. Men det kanske är föräldrarna, inte skolan, som ska avgöra när den där bullen ska ätas.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa & Livsstil

Skolan kan förebygga fetma

Sara Rosén/TT

Fler bollar men framför allt färre bullar i skolan och på fritids kan hejda utvecklingen av övervikt och fetma bland barn, visar ett projekt. Bättre mat i skolan hjälpte dessutom föräldrarna att stå emot barnens godistjat.

-Vi blev glatt överraskade över att vi fick så tydliga resultat, säger professor Claude Marcus vid Rikscentrum för överviktiga barn.

Han har lett ett forskningsprojekt kallat Stopp (Stockholm obesity prevention project) som pågått i tio Stockholmsskolor bland barn mellan sex och tio år.

I fem av skolorna och fritidshemmen togs den onyttiga maten konsekvent bort. Ingen läsk, ingen saft, inga bullar och inget godis ens vid så kallat högtidliga tillfällen, löd reglerna.

I stället serverades magrare och mer fiberrika alternativ i skolmatsalen och personalen uppmuntrade eleverna att äta av allt. Dessutom skulle 30 minuters fysisk aktivitet stå på schemat varje dag. De fem andra skolorna och fritidshemmen fungerade som kontrollskolor.

De enkla men konsekvent genomförda åtgärderna hade stor effekt. Efter fyra år kunde Claude Marcus och hans kollegor konstatera att andelen barn med övervikt eller fetma hade ökat från 18 till 21 procent i kontrollskolorna men sjunkit från 22 till 16 procent i försöksskolorna.

Kosten hade större effekt på utvecklingen än motionen, helt enkelt eftersom det visade sig vara svårt att få till den där dagliga halvtimmen gymnastik trots allt.

Skolans kostregler hade även förbättrat barnens matvanor hemma, enligt en föräldraenkät, vilket gav draghjälp åt resultatet.

-Det blev lättare för föräldrarna att sätta gränser för sina barn. Det har annars många svårt med i dag, säger Claude Marcus.

Han tycker att studien talar för sig själv, och att det nu är dags att genomföra programmet i samtliga svenska skolor. Det skulle i princip kunna göras med hjälp av befintliga resurser.

-Men det måste göras konsekvent, annars är det lätt hänt att man glider tillbaka till det gamla igen, säger Marcus och nämner kanelbullebak till fredagsmyset på fritids.

-Det är klart att man kan unna barnen att äta en bulle då och då. Men det kanske är föräldrarna, inte skolan, som ska avgöra när den där bullen ska ätas.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024