loadingDe Åländska skarvarna riskerar nu att bli pizzafyllning. Skarven på bilden är dock fotograferad i Frankrike. (Foto: Damien Meyer/AFP/Getty Images)
De Åländska skarvarna riskerar nu att bli pizzafyllning. Skarven på bilden är dock fotograferad i Frankrike. (Foto: Damien Meyer/AFP/Getty Images)
Utrikes

Skarven hamnar på pizza på Åländsk restaurang

Epoch Times

Skarven är en omdebatterad fågel runt Östersjön, som av många ses som ett problem, eftersom de äter så mycket fisk och dessutom förstör träd med sin spillning. En krog på Åland har sin egen lösning: man gör pizzafyllning av skarven.

Det är krogen Pub Niska i Mariehamn som erbjuder den ovanliga pizzan, rapporterar Hufvudstadsbladet. Skarven är fridlyst i enlighet med EU:s fågeldirektiv, men undantag för skyddsjakt medges – och på Åland har myndigheterna varit frikostiga med undantag. Skarvarna som serveras på Pub Niska kommer från just denna skyddsjakt.

”Handelsförbudet är respektlöst mot djurbytet”

Det är dock lite känsligt – skarvpizzan står inte på menyn, utan man får beställa i förväg.

Pub Niskas ägare lägger sig inte i skarvdebatten, men tycker att man ska ta vara på det som ändå skjuts. Dessutom är skarven en helt okej matfågel, menar de.

– Det smakar vilt, lite som en blandning mellan fisk och sjöfågel, säger kocken Michael Björklund till Hufvudstadsbladet.

Hönsfarm i miniatyr i trädgården

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDe Åländska skarvarna riskerar nu att bli pizzafyllning. Skarven på bilden är dock fotograferad i Frankrike. (Foto: Damien Meyer/AFP/Getty Images)
De Åländska skarvarna riskerar nu att bli pizzafyllning. Skarven på bilden är dock fotograferad i Frankrike. (Foto: Damien Meyer/AFP/Getty Images)
Utrikes

Skarven hamnar på pizza på Åländsk restaurang

Epoch Times

Skarven är en omdebatterad fågel runt Östersjön, som av många ses som ett problem, eftersom de äter så mycket fisk och dessutom förstör träd med sin spillning. En krog på Åland har sin egen lösning: man gör pizzafyllning av skarven.

Det är krogen Pub Niska i Mariehamn som erbjuder den ovanliga pizzan, rapporterar Hufvudstadsbladet. Skarven är fridlyst i enlighet med EU:s fågeldirektiv, men undantag för skyddsjakt medges – och på Åland har myndigheterna varit frikostiga med undantag. Skarvarna som serveras på Pub Niska kommer från just denna skyddsjakt.

”Handelsförbudet är respektlöst mot djurbytet”

Det är dock lite känsligt – skarvpizzan står inte på menyn, utan man får beställa i förväg.

Pub Niskas ägare lägger sig inte i skarvdebatten, men tycker att man ska ta vara på det som ändå skjuts. Dessutom är skarven en helt okej matfågel, menar de.

– Det smakar vilt, lite som en blandning mellan fisk och sjöfågel, säger kocken Michael Björklund till Hufvudstadsbladet.

Hönsfarm i miniatyr i trädgården

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024