loadingHenrik Sedin kvitterade mot Florida och gjorde samtidigt sin tusende poäng i NHL. (Foto: Darryl Dyck/AP/TT)
Sport

Sedin efter milstolpen: "Väldigt stort"

Epoch Times

Nu har Henrik Sedin passerat den uppmärksammade NHL-milstolpen som bara tre svenskar klarat före honom.

Vancouverspelaren gjorde sin tusende poäng i 2-1-segern mot Florida Panthers.

– Den där tusende poängen kommer när den kommer, men det vore ju roligt om det hände på hemmaplan så jag hoppas jag kan få till det mot Florida, sade Henrik Sedin till Aftonbladet tidigare i veckan.

Och precis så roligt blev det när Vancouver kvitterade Floridas 1-0-ledning knappt sex minuter in i andra perioden. Brodern Daniel serverade, som så många gånger förr, och Henrik Sedin gjorde mål.

1 213 NHL-matcher över 16 säsonger. 233 mål, 767 assist – 1 000 poäng.

– Jag hoppades ju att det skulle ske på hemmaplan och är väldigt glad att det blev så, säger Henrik Sedin till Aftonbladet.

Fjärde svensken

Bara Mats Sundin (1 349 poäng), Daniel Alfredsson (1 157) och Nicklas Lidström (1 142) är ”värre” bland alla svenskar som spelat i NHL. Totalt blev Sedin den 85:e spelaren i NHL-historien att nå 1 000 poäng.

– Som svensk är det väldigt stort att vara del i samma sällskap som dem. Som jag ser det är det tre spelare i en helt egen klass, säger han.

Matchen stoppades och den 36-årige svensken, som är den förste Vancouverspelaren att passera 1 000-poängsgränsen, fick ta emot stående ovationer i Rogers Arena.

Gästerna hade tagit ledningen två minuter tidigare genom Jaromir Jagr (1 897 poäng…). I början av tredje perioden såg Luca Sbisa till att Sedin fick fira sitt tusende mål med en seger när han satte 2-1.

Henrik Sedin fick en stående ovation av sina lagkamrater efter att ha gjort sin tusende NHL-poäng. (Foto: Darryl Dyck/AP/TT)

”Väntat länge”

Daniel Sedin (968 poäng) hade chansen att hänga på sin bror och närma sig samma milstolpe när han fick öppet mål med sekunder kvar av matchen – men pucken träffade stolpen.

Strax därefter fick Henrik Sedin, som valdes till matchens spelare, återigen motta publikens jubel, vilket han tackade för genom att kasta upp sin klubba på läktaren.

– De har väntat länge på det här och blev väldigt glada. Det var förstås fint att få uppleva, jag är som sagt glad att det här hände på hemmaplan, säger Henrik Sedin.

I hans skugga gjorde fler svenskar mål i nattens NHL-ishockey. Carl Hagelin satte sitt sjätte för säsongen när Pittsburgh besegrade Carolina borta med 7-1. Viktor Stålberg ordnade hemmalagets tröstmål.

Målvakten Anders Nilsson stod för 34 räddningar och utsågs till en av matchens stjärnor när hans Buffalo slog Detroit hemma med 3-2 efter förlängning.

Viktor Arvidsson satte 1-0, framspelad av Filip Forsberg, när Nashville slog Edmonton borta med 3-2 efter straffar.

(TT)

Fakta: Henrik Sedin
Född: 26 september 1980 i Örnsköldsvik.
Position: Center.
Klubb: Vancouver Canucks.
Tidigare klubbar: Järved, Modo.
Säsongens poäng: 48 matcher, 31 poäng (12 mål och 19 assist).
NHL-poäng totalt: 1 213 matcher, 1 000 poäng (233 mål, 767 assist).
Källa: nhl.com
Fakta: Gretzky har rekordet
Wayne Gretzky har poängrekordet i NHL-ishockeyn på 2 857 poäng. Kanadensaren gjorde i snitt 1,92 poäng per match.
Tjecken Jaromir Jagr, som är tvåa i poängligan genom tiderna, spelar fortfarande. Han har i nuläget svarat för 1 897 poäng.
Bäste svensk genom tiderna är Mats Sundin som är 28:a på 1 349 poäng (564 mål, 785 assist).
Efter honom kommer Daniel Alfredsson, 1 157 poäng (444 mål, 713 assist) och Nicklas Lidström, 1 142 poäng (264 mål, 878 assist).